Giovanni Di Lorenzo, αρχηγός με τα όλα του

Κοινοποίηση

Στα 29 του, ο Di Lorenzo έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν, αποτελώντας θεμελιώδη πυλώνα στο “οικοδόμημα” του Luciano Spalletti, με την Νάπολι να έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη εντός και εκτός Ιταλίας να παραμιλά.

Η φετινή Νάπολι μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κάνοντας άλματα προόδου, παρότι διαφοροποίησε σε μεγάλο βαθμό το υλικό της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Πολλοί παίκτες – σύμβολα του κλάμπ αποχώρησαν, όμως ο Giovanni Di Lorenzo συνεχίζει για 4η συναπτή σεζόν στον ιταλικό νότο, ενώ έχει πάρει από φέτος και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Απόκτημα του καλοκαιριού του 2019 από την Έμπολι έναντι 8 εκατομμυρίων, έχει κάνει απόσβεση εδώ και καιρό τα χρήματα που έδωσε η κυπελλούχος Ιταλίας του 2021 για να τον αποκτήσει. 

Φέτος βλέπουμε ίσως τον πιο ώριμο Di Lorenzo που έχουμε δει ποτέ. Αμυντικά αποτελούσε ανέκαθεν “σταθερά”, όμως τη τρέχουσα σεζόν ο Ιταλος ακραίος οπισθοφύλακας παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες στο αντίπαλο μισό. Παραμένει αξιόπιστος κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης, όταν η Νάπολι βγάζει με ψυχραιμία τη μπάλα από την άμυνα, πασάροντας με τα συνηθισμένα υψηλά ποσοστά ευστοχίας που πλησιάζουν στο 90%. Ο Di Lorenzo έχει διττό ρόλο στο build-up, είτε πατάει γραμμή ευρισκόμενος ψηλά στο γήπεδο για να υποδεχτεί πάσα, είτε ενεργεί ως έξτρα μέσος κινούμενος εσωτερικά προκειμένου να δώσει την πλευρά στον εκάστοτε εξτρέμ (Lozano ή Politano). 

Παίρνει και φέτος αρκετά τη μπάλα στα πόδια του για να την προωθήσει, χαρακτηριστικό το ότι βρίσκεται στη 4η θέση των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες επαφές με αυτή στο πρωτάθλημα. Το εντυπωσιακό και αυτό που κάνει τη διαφορά στην εικόνα του φέτος είναι η αυξημένη τάση για να δημιουργήσει. Για να καταλάβετε, είναι δεύτερος σε όλο το πρωτάθλημα σε πάσες στην αντίπαλη περιοχή με 24, πίσω μόνο από τον εκπληκτικό Gerard Deulofeu που αριθμεί 38. Στην 3η θέση της λίστας ο συμπαίκτης του Di Lorenzo και αριστερός μπακ της Νάπολι, Mario Rui, με 21, δείγμα του πόσο πολύ συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας που παίζει η Νάπολι οι δύο οπισθοφύλακες της.

Ο capitano των “Παρτενοπέι” πέρσι μοίρασε 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, φέτος έχει ήδη 3 σε αυτές, μετρώντας παράλληλα διψήφιο αριθμό Expected Assists ανα ενενηντάλεπτο στο Καμπιονάτο (0.09-0.20) συγκριτικά με την περασμένη σεζόν. Μόνο πέντε ποδοσφαιριστές σε ολόκληρη τη Serie A μετρούν παραπάνω Expected Assists από τον Di Lorenzo. 

O αρχηγός της Νάπολι 

Το πόσο περισσότερο επηρεάζει το επιθετικό παιχνίδι της Νάπολι ο Ιταλός μπακ δε φανερώνεται τόσο στις ασίστ, όσο σε ένα πιο ειδικό metric το οποίο επιβεβαιώνεται και από το eye test. Πρόκειται για τα Shot-Creating Actions, ένα στοιχείο που καταγράφει τις επιθετικές ενέργειες (ντρίμπλα, σουτ, πάσα, κερδισμένο φάουλ, στατική φάση)  που οδηγούν σε τελική, είτε από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που έκανε την ενέργεια είτε από άλλο συμπαίκτη του. Ο Di Lorenzo λοιπόν είναι και σε αυτή τη λίστα 6ος με 45 ενέργειες που οδήγησαν σε τελική, σχεδόν διπλάσιες ανα ενενηντάλεπτο σε σχέση με όσες έκανε πέρσι. 

Οι πολύ σωστές επιλογές και το καθαρό μυαλό του 29χρονου στο αντίπαλο μισό δίνουν ένα έξτρα πλεονέκτημα στη Νάπολι, με τον Ιταλό να ενεργεί ως δημιουργός από την πίσω ζώνη. Χαρακτηριστικό το δεύτερο τέρμα που πέτυχε ο Victor Osimhen από ασίστ του Kvaratskhelia, σε μια φάση που ξεκίνησε από καταπληκτική μεταβίβαση του αρχηγού στον Γεωργιανό άσο, προτού αυτός βρει τον Osimhen για το 2-0. 

 

Σέντρα ακριβείας από τον Ιταλό μπακ και στο τέρμα του Mathias Olivera απέναντι στην Κρεμονεζε, το 4ο που πέτυχε η Νάπολι στο εκτός έδρας 1-4 της 9ης του Οκτώβρη. 

 

Σπάνιας ομορφιάς και η ασίστ του Di Lorenzo στον Giovanni Simeone για να ανοίξει το σκορ ο Αργεντινός στο προτελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Κόσμος και ομάδα έχουν γίνει μια γροθιά στη Νάπολη, κάθε επικράτηση, όπως η χθεσινοβραδινή μέσα στην έδρα της ανταγωνίστριας Αταλαντα, πανηγυρίζεται λες και οι «Παρτενοπέι» πήραν το Σκουντέτο. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως στη πόλη του ιταλικού νότου βιώνουν κάθε Σαββατοκύριακο το όνειρο, αρχίζουν να το πιστεύουν όλο και περισσότερο. 

Τριάντα δύο χρόνια είναι πολλά, η δίψα είναι μεγάλη. Φανταστείτε μόνο να σηκώσει το τρόπαιο στον ναπολιτάνικο ουρανό ο Giovanni Di Lorenzo..

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες