Αμυντική τρικυμία ; Απλή συγκυρία ; Η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης σε αριθμούς

Κοινοποίηση

Η Ρεάλ Μαδρίτης, περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει κρατήσει το μηδέν πίσω μόλις δύο φορές σε 13 αγώνες στο ισπανικό πρωτάθλημα και προσπαθούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα ή τα προβλήματα στην αμυντική της λειτουργία. 

Αν κάποιος σας έλεγε αμέσως μετά τον τελικό με την Λίβερπουλ, εκείνο το βράδυ, πως ο Τιμπό Κουρτουά θα αδυνατούσε να βγάλει clean sheet στα πρώτα 9 παιχνίδια του στη Λα Λίγκα φέτος μάλλον θα τον περνούσατε για τρελό. Κι όμως, ο Βέλγος δεν τα έχει καταφέρει, με την Ρεάλ Μαδρίτης να καταγράφει την χειρότερη αμυντική επίδοση της εδώ και εννιά χρόνια, από τη σεζόν 2013/14 και ύστερα, όταν και πάλι είχε προπονητή τον Κάρλο Αντσελότι.

Τι συμβαίνει φέτος; Είναι τόσο κακή αμυντικά η Ρεάλ Μαδρίτης, των δεκατριών γκολ παθητικό σε ισάριθμους αγώνες ; Πόσο διαφορετική σε αριθμούς ήταν η περσινή και η προπέρσινη σεζόν της;

Η Ρεάλ Μαδρίτης φέτος δέχεται ακριβώς 1 γκολ ανά αγώνα (13 σε 13). Πέρσι δέχτηκε συνολικά 31 γκολ (0.81 ανά αγώνα), ενώ πρόπερσι 28 (0.73 ανά αγώνα). Σύμφωνα με τα πιο ειδικά στατιστικά, θα διαπιστώσει κανείς πως η φετινή αμυντική λειτουργία της ομάδας του Αντσελότι δε βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Ή “Βασίλισσα” δέχεται φέτος 0.96 xG /90′ , απειλείται δηλαδή σχεδόν το ίδιο με το 2020/21 (0.99 xG / 90′ ) και αρκετά λιγότερο από πέρσι (1.27 xG / 90′).  Οι 10.7 τελικές που βρίσκουν κατά μέσο όρο οι αντίπαλοι της ομάδας του Αντσελότι αποτελεί την 6η καλύτερη επίδοση στο φετινό πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Την πρωτιά κατέχει η Μπαρτσελόνα με μόλις 7.43 σουτ κατά ανά αγώνα. Την ίδια θέση κατείχε και η Ρεάλ πρόπερσι, δεχόμενη 9.18 σουτ σε κάθε παιχνίδι, ενώ η περσινή συγκομιδή της ήταν χειρότερη και από τις δύο προαναφερθείσες, καθώς οι αντίπαλοι των Μαδριλένων έβρισκαν 11.3 τελικές. Οι φετινές είναι και οι λιγότερο απειλητικές τελικές που δέχεται η Ρεάλ, αξίας 0.07 xG ανά σουτ, καλύτερο του 0.09 xG του 2020/21 αλλά και του περσινού 0.11.

Κοιτώντας τα περσινά νούμερα και φέρνοντας παράλληλα στη μνήμη τις εμφανίσεις του Κουρτουά, θα καταλάβει κανείς πως η περσινή Ρεάλ ήταν και τυχερή (εκτός των άλλων) και είχε τον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου ως σταθερά σε πολλές σημαντικές βραδιές. Η πρωταθλήτρια δέχτηκε πέρσι 31 γκολ ενώ βάσει xG έπρεπε να δεχτεί 17.2 (!!!) περισσότερα , απόρροια των μεγάλων χαμένων ευκαιριών των αντιπάλων αλλά και των εκπληκτικών εμφανίσεων του Βέλγου κίπερ, ο οποίος δέχτηκε σχεδόν 6 γκολ λιγότερα σε σχέση με αυτά που “έπρεπε”. Κάτι τέτοιο ίσχυε και το 2020/21, με την Ρεάλ να δέχεται 28 γκολ από τελικές αξίας 37.6 xG και τον Κουρτουά να βλέπει την μπάλα στα δίχτυα του λιγότερο απ’όσο έπρεπε (+4.3 Post-shot xG).

Φέτος λοιπόν που ο Βέλγος δεν είναι.. εξωγήινος αλλά η επίδοση του έχει αρνητικό πρόσημο (-2.7 PsxG) και οι αντίπαλοι επιθετικοί είναι πιο εύστοχοι στις ευκαιρίες που δημιουργούν και η Ρεάλ δέχεται 1 γκολ κάθε 9 τελικές σε σχέση με το περσινό 1 γκολ κάθε 14, ιδού τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό πως τα δύο Clean Sheet που έχει κρατήσει η Ρεάλ στις έδρες των Χετάφε (0-1) και Έλτσε (0-3) πιστώνονται στον Λούνιν, ο οποίος έχει αγωνιστεί 4 φορές στο φετινό πρωτάθλημα.

Το αργό ξεκίνημα, η ψυχολογία και…τα πέναλτι

Η Ρεάλ Μαδρίτης δέχτηκε για πρώτη φορά πάνω από ένα τέρμα στο φετινό πρωτάθλημα στο παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής στο “Βαγιέκας” απέναντι στη Ράγιο, γνωρίζοντας παράλληλα και τη πρώτη της ήττα. Παρότι η πρωταθλήτρια έχει πάρει νίκες με 2 ή 3 γκολ διαφορά στα 6 από τα 10 νικηφόρα παιχνίδια της, μη νομίζετε πως τα τέρματα που δέχτηκε ακόμα και σε εκείνα τα παιχνίδια ήταν…γοήτρου. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ισοφαριστεί ή μείνει πίσω στο σκορ στα 9 από τα 13 ματς που έχει δώσει στη Λα Λίγκα φέτος.  Βρήκε πάντως τα ψυχικά αποθέματα να κερδίσει τα 6 από αυτά τα παιχνίδια με Αλμερία (1-2), Θέλτα (1-4), Εσπανιόλ (1-3), Μπέτις (2-1), Μαγιόρκα (4-1) και Σεβίλλη (3-1). Απέτυχε να το κάνει με Οσασούνα (1-1), Χιρόνα (1-1) και στο πρόσφατο με την Ράγιο ( ήττα 3-2).

Η ομάδα του Αντσελότι έχει μείνει σε 3 αγώνες πίσω στο σκόρ και έχει ισοφαριστεί σε 6. Δεν ξεκινάει δηλαδή νωχελικά τα παιχνίδια, αλλά προηγείται και μάλλον επακολουθεί μια χαλάρωση που φέρνει την ισοφάριση των αντιπάλων. Η Ρεάλ μόλις τέσσερις φορές βρέθηκε μπροστά στο σκορ και διατήρησε το προβάδισμα της σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια. Στα δύο ντέρμπι με Μπαρτσελόνα (3-1) και Ατλέτικο (1-2) και στις δύο “καθαρές” νίκες με Χετάφε (0-1) και Έλτσε (0-3), αγώνες στους οποίους αγωνίστηκε ο Λούνιν. Ένα στατιστικό που έχει ενδιαφέρον αφορά τα πρώτα 5 παιχνίδια της σεζόν. Σε αυτά, η “Βασίλισσα” δέχτηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, όμως τελικά στο φινάλε επικράτησε των αντιπάλων της.

Η Ρεάλ  έχει πάρε 4 νίκες σκοράροντας νικητήρια τέρματα από το 70′ και μετά, ενώ έχει πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα στα 6 από τα 13 φετινά της παιχνίδια. Τα 5 εξ ‘αυτών τα κέρδισε χωρίς να χρειαστεί μάλιστα να ιδρώσει ιδιαίτερα, με μοναδική εξαίρεση το ματς κόντρα στην Οσασούνα που προηγήθηκε στο 42′, ισοφαρίστηκε νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο και δε βρήκε τελικά γκολ νίκης.  Όταν λοιπόν η επίθεση σταμάτησε να έχει όλες τις απαντήσεις και “κόλλησε” (βλέπε Χιρόνα ή Οσασούνα) ή  η συγκομιδή της δεν ήταν αρκετή (βλέπε Ράγιο), τότε η άμυνα δεν βγήκε μπροστά για να πάρει τα παιχνίδια. Αυτό ουσιαστικά συνέβη μόλις μια φορά, φέτος, στο “Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ”, έδρα της γειτονικής Χετάφε, με τον Μιλιτάο να σημειώνει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στο 3’.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Ρεάλ Μαδρίτης έχει παραχωρήσει 3 πέναλτι φέτος και τα τρία ύστερα από επαφή της μπάλας με το χέρι. Οι αργές αντιδράσεις, των στόπερ σε κάθετες πάσες προς την πλάτη της άμυνας έχουν κοστίσει, με την Ρεάλ να δέχεται παρόμοια γκολ σε τουλάχιστον 3-4 περιπτώσεις. Αναφορικά με την επιθετική παραγωγή, η Ρεάλ έχει σχεδόν απόλυτη ισορροπία, μετρώντας 15 γκολ υπέρ σε πρώτα ημίχρονα και 16 σε δεύτερα. Αναλύοντας τα νούμερα καταλαβαίνει κανείς ποια είναι τα “νεκρά” παραγωγικά διαστήματα των “Μερένχες”. Η Ρεάλ έχει πετύχει από 1 γκολ έκαστος στα διαστήματα 15′-30′ και 45′-60′, ενώ στα ίδια σημεία έχει δεχτεί αθροιστικά 4 τέρματα. Αντίθετα έχει βρει 9 φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα μετά το 75′, 7 φορές στο ξεκίνημα των αγώνων (1′-15′) και 7 φορές από το 30′ έως και τη λήξη του ημιχρόνου. Τα τέρματα που έχει σημειώσει από το 60′ έως το 75ο λεπτό είναι 6, κάτι που μαρτυρά πως η Ρεάλ “χτυπάει” τον αντίπαλο όταν αυτός έχει αρχίσει να χάνει δυνάμεις και “καθαρίζει” σε εκείνα τα σημεία τα παιχνίδια.

Η “Βασίλισσα” λοιπόν έχει απώλειες ΚΑΙ επειδή δεν φροντίζει να τελειώνει τα παιχνίδια από νωρίς, αδυνατώντας να πατήσει πάνω στο προβάδισμα που μπορεί να έχει πάρει από το πρώτο κιόλας τέταρτο. Τα underlying numbers δεν επιβεβαιώνουν όσους λένε πως η Ρεάλ φέτος αμύνεται χειρότερα από πέρσι, ίσα-ίσα. Έλλειψη τύχης, ευστοχία αντιπάλων που σκοράρουν όσο “πρέπει” βάσει xGoals και η “γήινη” εικόνα του Κουρτουά που δεν μπορεί να κρατήσει Clean Sheet φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα. Αν η πρωταθλήτρια ψάχνει λύσεις από την επίθεση στο τελευταίο μισάωρο κάθε αγώνα, τότε θα φθείρεται ψυχικά και σωματικά, αδυνατώντας να κερδίσει όλα τα ματς. Όσο mentality monsters κι αν είναι τα παιδιά του Δον Κάρλο..

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες