Luis Campos, ο Transfer Guru της Ligue 1

Κοινοποίηση

Αρκετές ομάδες ανα τον κόσμο προσπαθούν να ακολουθήσουν το πρότυπο «αγοράζω φτηνά – πουλάω ακριβά » . Βέβαια, δεν είναι πολλές αυτές που φέρνουν εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή .

Η Lille ,πάντως, τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε πως το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία και οφείλει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον sporting director της , τον Luis Campos. Ο 55χρονος Πορτογάλος βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια στην ομάδα , όμως έχει προλάβει να αφήσει το στίγμα του .

Ο Campos δεν έγινε γνωστός στην ομάδα της βόρειας Γαλλίας , καθώς είχε προλάβει να αφήσει το στίγμα του ως τεχνικός διευθυντής της Monaco κατα την τριετία 2013-2016. Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω .

Το 2005 έπειτα από αρκετές απόπειρες και αποτυχημένα περάσματα από πάγκους μικρομεσαίων πορτογαλικών ομάδων , ο Campos παράτησε την προπονητική . Αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης και άνοιξε ένα εστιατόριο στον τόπο καταγωγής του , την πόλη Esposende .

Δεν έμεινε όμως πολύ μακριά από τον χώρο του ποδοσφαίρου . Μαζί με έναν συνάδελφο του , τον Americo Magalhāes , έφτιαξαν μια εταιρία με το όνομα Training to play . Αυτή η εταιρία ουσιαστικά παρείχε εξοπλισμό και DVD με διάφορες τακτικές σε ποδοσφαιρικές ομαδες . Έτσι, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Jose Mourinho και Jorge Mendes οι οποίοι εκτίμησαν ιδιαίτερα την δουλειά του .

Το 2012 ο Mourinho τον ενέταξε στο backroom staff της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Πορτογάλος επέστρεψε στον χώρο του ποδοσφαίρου έπειτα από 7 χρόνια αποχής . Λειτουργούσε ουσιαστικά ως scouter , όντας επιφορτισμένος με την εύρεση νεαρών promising παικτών . Ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε με προορισμό τους Μονεγάσκους.

Αρχικά , είχε αναλάβει έναν ρόλο συμβούλου ερχόμενος σε ένα καλοκαίρι στο οποίο η Monaco αγόρασε παίκτες όπως ο James Rodriguez , ο Moutinho, ο Falcao και ο Kondogbia. Βέβαια ο Campos έβαλε το «λιθαράκι» του με τις προσθηκες των Martial και Fabinho .

Το καλοκαίρι του 2014 ο Πορτογάλος πήρε προαγωγή και έγινε ο νέος τεχνικός διευθυντής του συλλόγου . Τα αποτελέσματα ; Πώληση James στην Real έναντι 75 εκατομμυρίων και δανεισμός του Falcao στην United , ενώ προσέθεσε στο ρόστερ τους Bernardo Silva από την Benfica για «ψίχουλα» (13,5 εκατομμύρια )

και Tiémoué Bakayoko ( 8 εκατομμύρια ) .

Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να πουλήσει τον Martial στην United έναντι 60 εκατομμυρίων -ενώ είχε αγοραστεί για μόλις 5 – και τον Kondogbia έναντι 36 , καθως παράλληλα αποκτούσε τον Lemar από την Caen για μόλις 4 εκατομμύρια . Η τελευταία του μεγάλη προσθήκη, λίγο πριν αποχωρήσει, ήταν ο Benjamin Mendy που αποκτήθηκε από την Marseille για 13 εκατομμύρια .

Καταλαβαίνει κανείς πως ο Campos ήταν ο αρχιτέκτονας της Monaco της σεζόν 2016-2017 που σάρωσε στη Γαλλία και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League . Το καλοκαίρι του 2017 άρχισε η αποδόμηση αυτής της ομάδας με τις πωλήσεις των Bernardo Silva και Mendy στην Manchester City και του Bakayoko στην Chelsea .

Κάνοντας την απαραίτητη σούμα , η Monaco έβαλε στα ταμεία της κοντά στα 470 εκατομμύρια από τις πωλήσεις των : James Rodriguez , Martial , Kondogbia , Mendy , Bernardo Silva , Bakayoko , Fabinho , Mbappe ,Lemar.

Ο Campos λοιπόν φεύγοντας από το Monaco συνέχισε το έργο του στην Lille . Ήθελε να αλλάξει αρδην την εικόνα της ομάδας και προχώρησε σε πάνω από 15 προσθηκες το καλοκαίρι του 2017.Μεταξυ αλλων απέκτησε τους : Nicolas Pepe (9 εκατομμύρια ), Thiago Mendes (9 εκατομμύρια ) και Boubakary Soumare (ελεύθερος ) . Η Lille είχε προπονητή τον Marcelo Bielsa εκείνη την περίοδο και η χρονιά ξεκίνησε καταστροφικά . Ύστερα από 13 παιχνίδια και μόλις 12 πόντους συγκομιδή , ο Bielsa αποτέλεσε παρελθόν . Την θέση του πήρε ο Christophe Galtier ο οποίος μετά βίας γλίτωσε την ομάδα από υποβιβασμό (τερμάτισε 17η) .

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το πιο κρίσιμο και ο Sporting Director της ομάδας δε θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά . Αφού έβαλε 68 εκατομμύρια στα ταμεία της ομάδας από τις πωλήσεις , έκανε μεταγραφές ξοδεύοντας μόλις 8 εκατομμύρια . Έφερε στην ομάδα  τον Jonathan Ikone από την PSG για 5 εκατομμύρια ενώ δεν σπατάλησε ούτε ευρώ για να αποκτήσει τους Rafael Leao , Jose Fonte και Jonathan Bamba . Η καλύτερη μεταγραφή όμως ήταν ο Zeki Celik από την άσημη Istanbulspor , ομάδα Β ‘ Τουρκίας , έναντι μόλις 2.5 εκατομμυρίων .

Η ομάδα πήρε τα πάνω της , οι Pepe και Thiago Mendes έκαναν εκπληκτική χρονιά και η Lille τερμάτισε δεύτερη εξασφαλίζοντας την πρόκριση της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης .

Ο Πορτογάλος λέγεται ότι ταξίδεψε σε παρα πολλές χώρες του εξωτερικού ψάχνοντας νέα ταλεντα για να τα εντάξει στο project που έχει ξεκινήσει . Δεν ειναι τυχαίο πως η Lille διατηρεί ένα δίκτυο σκάουτινγκ που αποτελείται από 30-40 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο . Χρησιμοποιούν πολύ εξειδικευμένα μέσα , μεγάλες databases ώστε να έχουν πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον εκάστοτε αθλητή .

Το περασμένο καλοκαίρι , η Lille πούλησε τον Thiago Mendes στην Lyon έναντι 23 εκατομμυρίων , ο Rafael Leao αγοράστηκε από την Milan για το ίδιο ποσό με τον Mendes , ενώ ο Nicolas Pepe έγινε η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του συλλόγου κοστίζοντας στην Arsenal 80 εκατομμύρια . Στις θέσεις τους αποκτήθηκαν ο Victor Osimhen από την Charleroi (22 εκατομμύρια ) , ο Yusuf Yazici από την Trabzonspor (17.5 εκατομμύρια ) και άλλοι ταλαντούχοι αθλητές όπως ο Κροάτης αριστερός μπακ Domagoj Bradaric.

Οι “Les Dogues” δεν επανέλαβαν την επιτυχία της προηγούμενης σεζόν όμως κατέλαβαν την αξιοπρεπέστατη 4η θέση . Το φετινό καλοκαίρι ήρθε και η πολύ σπουδαία πώληση του Osimhen στην Lille έναντι 70 εκατομμυρίων , με τον Campos να προχωρά σε μεταγραφές ίδιου τύπου με τα περασμενα έτη , αποκτώντας τους Botman από τον Ajax (8 εκατομμύρια ) , Lihadji από Marseille (300 χιλιάδες ) και τους Burak Yilmaz και Angel Gomes ως ελεύθερους .

Μάλιστα , ο τελευταίος δόθηκε κατευθείαν δανεικός στην Boavista , την πορτογαλική ομάδα – δορυφόρο των «Λιλουά» . Ο Campos ήθελε και πέτυχε να έχει το club μια άλλη ομάδα ώστε να παίρνει και να δίνει ποδοσφαιριστές . Πόσο μάλλον όταν ο affiliated σύλλογος είναι και από την πατρίδα του .

Ο Πορτογάλος λοιπόν , ένας από τους πιο επιτυχημένους τεχνικούς διευθυντές , αφήνει τα διαπιστευτήρια του στην Γαλλία την ώρα που παρά πολλές ομάδες θα ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους . Σίγουρα στις επιτυχιες των Monaco και Lille έπαιξαν ρόλο οι προπονητές των ομάδων και οι παίκτες , όμως και ο Campos έβαλε τις βάσεις ώστε να πετύχουν τα συγκεκριμένα project .

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες