Ο Ματέους Μαρτίνς, οι “βασιλιάδες” του scouting και η πολυπολιτισμική Γουότφορντ

Κοινοποίηση

Ο 19χρονος Ματέους Μαρτίνς έρχεται στην Ευρώπη για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Γουότφορντ ως δανεικός από την Ουντινέζε. Ορμώμενοι από αυτή τη μεταγραφή, θυμόμαστε περιπτώσεις παικτών από την Λατινική Αμερική που αναδείχτηκαν στους δύο συλλόγους  και σκιαγραφούμε τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του νεαρού Βραζιλιάνου εξτρέμ. 

Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να βρίσκεται σε πλήρη δράση και η προσοχή ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη να έχει στραφεί (δικαίως) εκεί, όμως κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως οι σύλλογοι έχουν σταματήσει να πραγματοποιούν τις επόμενες τους κινήσεις, ενόψει και της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Σε μια επένδυση για το μέλλον προχώρησε η Ουντινέζε, καθώς, σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο, ήρθε σε πλήρη συμφωνία με τη Φλουμινένσε προκειμένου να αποκτήσει τον Ματέους Μαρτίνς έναντι 6 εκατομμυρίων, με την μεταγραφή να φτάνει μελλοντικά τα 9 εκατομμύρια ύστερα από την καταβολή επιπρόσθετων μπόνους. Ο 19χρονος εξτρέμ θα δοθεί άμεσα δανεικός στη Γουότφορντ, μιας και οι δύο ομάδες βρίσκονται υπό την ίδια ιδιοκτησιακή στέγη, καθώς αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια Πότσο. Ο πατέρας Τζιαμπάολο είναι ο ιδιοκτήτης της Ουντινέζε, ενώ ο γιός Τζίνο αυτός της Γουότφορντ.

 

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κίνηση “ψηνόταν” καιρό, με τα πρώτα δημοσιεύματα να έρχονται στην επιφάνεια γύρω στα μέσα Αυγούστου. Η μετακίνηση του Ματέους Μαρτίνς στο “Vicarage Road” δε πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς θα γίνει ο τρίτος κατά σειρά ποδοσφαιριστής από το 2018 και ύστερα που θα κάνει το δρομολόγιο από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στο βορειοδυτικό Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα από τη Φλουμινένσε στη Γουότφορντ.  Τον χορό “άνοιξε” το 2017 ο Ριτσάρλισον, όταν και αποκτήθηκε από την “Φλου” έναντι 12.4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα χνάρια του νο9 της “Σελεσάο” ακολούθησε και ο Ζοάο Πέδρο, ο οποίος κόστισε 11.5 εκατομμύρια το καλοκάιρι του 2019.

Ζοάο Πέδρο και Ριτσάρλισον με τη φανέλα της Φλουμινένσε σε διαφορετικές περιόδους

Η οικογένεια Πότσο μπορεί να έχει ορισμένα στραβά, μπορεί να αρέσκεται στο να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, όμως έχει εδραιώσει το όνομα της στην ποδοσφαιρική αγορά χάρη στο “στήσιμο” ενός εξαιρετικού δικτύου scouting που “σαρώνει” τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στη Λατινική Αμερική. Πάνω σε ποδοσφαιριστές από την τελευταία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η, πολύ θελκτική στο μάτι, Ουντινέζε των 10s. Παιδιά όπως ο Αλέξις Σάντσες, ο Μαουρίσιο Ίσλα, ο Κριστιάν Ζαπάτα, ο Χουάν Κουαδράδο, ο Πάμπλο Αρμέρο και αργότερα οι Λουίς Μουριέλ, Ροντρίγκο Ντε Πόλ , Ρομπέρτο Περέιρα, αποκτήθηκαν για “ψίχουλα” και εν συνεχεία πωλήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές.

Κάτι παρεμφερές συνέβη τόσο στη Γρανάδα την ίδια περίοδο, έως ότου πωληθεί ο σύλλογος το 2016, όσο και στην Γουότφορντ μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο Έλτον Τζον, ο πιο διάσημος φαν και πρώην ιδιοκτήτης των “Hornets” σίγουρα θα είναι περήφανος στην όψη της πολυπολιτισμικής Γουότφορντ, μιας ομάδας που σταθερά διαθέτει ποδοσφαιριστές από κάθε άκρη του πλανήτη την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος κατέχει την πρωτιά σε μη Άγγλους παίκτες σε ολόκληρη την Τσάμπιονσιπ, με 19 εξ αυτών να προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Σε αυτούς προστέθηκε και επίσημα ο Ισμαέλ Κονέ, 20χρονος χαφ από το Μόντρεαλ που ανακοινώθηκε στις 5/12, μια από τις ακριβές πωλήσεις που πραγματοποίησαν ομάδες της MLS αυτή τη περίοδο.

Ο Ματέους Μαρτίνς αναμένεται και αυτός σύντομα στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ο Βραζιλιάνος έκανε την πρώτη του “γεμάτη” σεζόν στο Μπραζιλεϊράο, πέτυχε 3 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ σε 30 αγώνες, όντας βασικό “γρανάζι” στην Φλουμινένσε του εξαιρετικού Φερνάντο Ντινίζ, ενός από τους πιο εξελίξιμους προπονητές της χώρας. Ο Μαρτίνς αγωνίζεται με ευχέρεια και στα δύο άκρα της επίθεσης, έχει την άνεση στο ένας εναντίον ενός, μπορεί να βρει λίγο χώρο ακόμα και απέναντι σε πολυπρόσωπη άμυνα τοποθετώντας εξαιρετικά το σώμα του.

 

Ενεργό μέλος της δεύτερης καλύτερης επίθεσης του πρωταθλήματος πίσω από την πρωταθλήτρια Παλμέιρας, ήταν τρίτος μεταξύ όλων των ποδοσφαιριστών του Μπραζιλεϊράο σε Shot-Creating Actions, ενέργειες δηλαδή που πραγματοποιεί ένας παίκτης (πάσα, ντρίμπλα, κερδισμένο φάουλ) και καταλήγουν σε τελική προσπάθεια. Το φετινό του highlight είναι αναμφίβολα το χατ-τρικ που σημείωσε στο Κόπα Σουνταμερικάνα, σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Οριέντε Πετρολέρο και έγινε ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής (18 ετών και 315 ημερών) στην ιστορία του θεσμού που πετυχαίνει τρία γκολ σε ένα παιχνίδι μετά τον… Ζοάο Πέδρο, νυν  παίκτη της Γουότφορντ, που το κατάφερε σε ηλικία 17 ετών και 251 ημερών.

Ο Ματέους Μαρτίνς έχει ενεργό ρόλο και στην εθνική κάτω των 20 ετών της Βραζιλίας, μιας ομάδας με αστείρευτο ταλέντο και παιδιά που σύντομα θα απασχολήσουν ευρωπαϊκούς συλλόγους. Από τις πιο ταλαντούχες «φουρνιές» των τελευταίων ετών, γεννημένοι το 2003 και το 2004. Εκτός του Ματέους Μαρτίνς υπάρχουν και οι Ματέους Νασιμέντο (2004, Μποταφόγκο), Μάρκος Λεονάρντο (2003,Σάντος) αλλά και παίκτες όπως οι δύο Καΐκι, της Αλμερία και της Μάντσεστερ Σίτι, ο Αντρέι Σάντος (2004, Βάσκο Ντα Γκάμα) και ο Βίτορ Ρόκε (2005, Ατλέτικο Παραναένσε).

Ακόμη ένας θιασώτης του Joga Bonito αφήνει τη Βραζιλία σε μικρή ηλικία και κάνει το άλμα προς την Ευρώπη. Μένει να δούμε αν θα βαδίσει στο μονοπάτι που διάβηκαν οι Ριτσάρλισον και Ζοάο Πέδρο.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες