Γουίλ Στιλ : Ένας.. Football Manager στη κανονική ζωή

Κοινοποίηση

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε από το Football Manager και έκανε το χόμπι του επάγγελμα! Η εκπληκτική ιστορία του 30χρονου Γουίλ Στιλ, προπονητή της Ρέμς, ο οποίος δεν έχει ήττα στα πρώτα του 7 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας από το γαλλικό βορρά και έχει συναρπάσει κόσμο και κοσμάκη εντός και εκτός χώρας. 

“Αν κάποιος μου έλεγε πως θα ήμουν πρώτος προπονητής σε ομάδα της Ligue 1 στα 30 μου, θα του έλεγα να με γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο”. Έτσι ξεκινάει την αφήγηση του στην ιστοσελίδα του Coaches’ Voice ο Γουίλ Στιλ, ο 30χρονος τεχνικός της Γαλλικής Ρέμς. Η ιστορία του κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει ταινία. Από προπονητής στο Football Manager καθήμενος στη καρέκλα του υπολογιστή του, κανονικός προπονητής σε ομάδες επαγγελματικών κατηγοριών.

Ο Στιλ, Άγγλος στη καταγωγή αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βέλγιο, έκατσε πρώτη φορά στον πάγκο της Ρέμς ως πρώτος προπονητής στο εντός έδρας παιχνίδι της 9ης Οκτωβρίου απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του απέσπασε λευκή ισοπαλία και έγινε η πρώτη που κατάφερε να κρατήσει το μηδέν απέναντι στους πρωταθλητές τη φετινή σεζόν. Τέσσερις μέρες αργότερα οριστικοποιήθηκε η απόλυση του Όσκαρ Γκαρσία και ο Στιλ έγινε και επίσημα τεχνικός των “ερυθρόλευκων”.

Από τότε και μέχρι τη διακοπή, η Ρέμς έμεινε αήττητη, μέτρησε συνολικά 2 νίκες και 4 ισοπαλίες έχοντας τον Στιλ στον πάγκο, ενώ επέκτεινε αυτό το σερί της στις 29 Δεκεμβρίου, όταν και επικράτησε με το εμφατικό 3-1 της Ρεν εντός έδρας. Ο Άγγλος τεχνικός έγινε ο παρθενικός προπονητής στην ιστορία του συλλόγου που κατορθώνει να μην χάσει στα πρώτα του 7 παιχνίδια. Η άμυνα έχει “σφίξει” για τα καλά, με τη Ρεμς να δέχεται 19 γκολ στις 9 πρώτες αγωνιστικές αλλά μόλις 3 σε αυτές με τον Στιλ στο “τιμόνι”. Σύνολο που πρεσάρει καλά, οι μονάδες του κούμπωσαν τέλεια στο 4-2-3-1 του 30χρονου, ο Φολαρίν Μπαλογκάν πήρε πάλι το “όπλο” του και ξαφνικά η Ρεμς βρέθηκε από τη ζώνη του υποβιβασμού στη πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας.

 

Ο δρόμος για τον Στιλ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο ίδιος, σε διάφορες φάσεις της ζωής του, χρειάστηκε να οπλιστεί με υπομονή μέχρι να φτάσει στην αναγνώριση. Πως ξεκίνησαν όλα; Από το Football Manager. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση του με το βιντεοπαιχνίδι ήταν αυτή που άναψε τη “σπίθα” μέσα του. “Είχα εμμονή με αυτό μεγαλώνοντας. Εγώ και ο αδερφός μου παίζαμε ακατάπαυστα στον οικογενειακό υπολογιστή. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως το Football Manager επηρέασε την πραγματική μου ζωή αλλά τώρα που το σκέφτομαι σίγουρα το έκανε”.

O Στιλ πήγε να σπουδάσει προπονητική σε κολλέγιο στο Πρέστον και σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε την Κ14 της ομάδας. Όταν αποφοίτησε επέστρεψε στο Βέλγιο και “χτύπησε” πολλές πόρτες διάφορων ανθρώπων του χώρου χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτή που άφησε για το τέλος ήταν και η τυχερή. “Λυτρωτής” ο Γιανίκ Φερέρα, ένας νεαρός Βέλγος προπονητής που είχε αναλάβει τη Σεντ Τρούιντεν στη δεύτερη κατηγορία. Ζήτησε από τον Στιλ να κάνει ανάλυση ενός αντιπάλου της ομάδας και έμεινε έκπληκτος από την δουλειά του. Σταδιακά, ο Στιλ έφτασε να γίνει βοηθός του Φερέρα. 

Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Λιρς και στα 24 του έγινε πρώτος προπονητής για πρώτη φορά στην καριέρα του μετά την απόλυση του προκατόχου της θέσης. “Είσαι έτοιμος; Από αύριο αναλαμβάνεις. Θα το κάνεις, έχεις πολύ καλές ιδέες. Θα το κάνεις”. Αυτά του είπε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος του συλλόγου όταν τον ενημέρωσε για την προαγωγή του. Ο Στιλ τα πήγε πολύ καλά, έβγαλε την ομάδα από τις θέσεις του υποβιβασμού και το 2018 μεταπήδησε στη πρώτη κατηγορία και τη Μπέερσχοτ ως βοηθός.

Ο Στιλ στον πάγκο της Μπέερσχοτ

Σε αυτή τη θέση έμεινε για μια τριετία, έως τον Ιανουάριο του 2021. Η ξαφνική αποχώρηση του τότε τεχνικού της ομάδας, Ερνάν Λοσάδα, για την MLS και τη Ντι Σι Γιουνάιτεντ έφερε τον Στιλ στη θέση του. Ο φέρελπις τεχνικός κοουτσάρισε την ομάδα σε 15 παιχνίδια, με την Μπέερσχοτ να τερματίζει στην 9η θέση. Παρά τα πεπραγμένα του Άγγλου, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να στραφεί σε μια πιο έμπειρη λύση για τη συγκεκριμένη θέση. Ο Στιλ βγήκε στην αγορά ως ελεύθερος και αναζήτησε την νέα πρόκληση της καριέρας του.

Τότε “έπεσε” το τηλεφώνημα από τη Ρεμς. Ήταν ο γενικός διευθυντής της ομάδας. ” Μόλις προσλάβαμε τον Όσκαρ Γκαρσία, σε παρακολουθούμε εδώ και λίγο καιρό. Ενδιαφέρεσαι να έρθεις να συζητήσουμε”; Ιθύνοντες της Ρεμς είχαν παρακολουθήσει μερικές από τις προπονήσεις του χωρίς να το ξέρει. “Τους άρεσε η ενέργεια που έβαζα και έπαιρνα πίσω από τους παίκτες. Είπαν ότι είχαν άλλους βοηθούς που ήταν καλοί με την ανάλυση βίντεο και την προετοιμασία του αγώνα και χρειάζονταν κάποιον να βοηθήσει στο γήπεδο”, τονίζει ο Στιλ.

Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Άγγλος αποδέχτηκε μια πρόταση από την Σταντάρ Λιέγης, διότι έπρεπε να τελειώσει με το δίπλωμα προπονητικής UEFA pro και επειδή ήταν εγγεγραμμένος στο Βέλγιο έπρεπε να πηγαινοέρχεται από τη Γαλλία, εάν παρέμενε στη Ρεμς. Στο τέλος της σεζόν 2021-22 βέβαια, επανήλθε στον γαλλικό σύλλογο ως assistant του Όσκαρ Γκαρσία.

Ο Στιλ δίνει οδηγίες σε παίκτες της Ρεμς

Ούτε ο ίδιος δε πίστευε πως η φήμη του είχε φτάσει και εκτός συνόρων. ” Ήταν εντελώς σουρεαλιστικό ότι ο Ρεμς ήξερε ποιος ήμουν, πόσο μάλλον ότι παρακολουθούσαν την πρόοδό μου ως προπονητής. Δεν ήμουν γνωστό όνομα –τουλάχιστον, δεν πίστευα ότι ήμουν– εκτός Βελγίου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, και όπου είχα περάσει ολόκληρη τη καριέρα μου μέχρι εκείνο το σημείο”. Ο Στιλ άρπαξε την ευκαιρία από τα “μαλλιά” δε το έβαλε κάτω και να που δικαιώθηκε. Υπομονή και επιμονή.

Ο ίδιος απολαμβάνει τη στιγμή. Ανοιχτός με τους ανθρώπους που γνωρίζει, όχι τόσο άνετος με το να πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Δηλώνει φανατικός οπαδός της Γουέστ Χαμ και έχει ως όνειρο να βρεθεί κάποια στιγμή στην άκρη του πάγκου των “Σφυριών”. “Προφανώς, υπάρχει λίγος δρόμος να διανύσω πριν φτάσω εκεί, οπότε έχω πολλή και σκληρή δουλειά να κάνω. Είμαι έτοιμος για την πρόκληση.” 

Με αυτή τη φράση κλείνει το κείμενο του στο Coaches’ Voice ο Άγγλος τεχνικός. Και γιατί να μην το καταφέρει και αυτό, θα πούμε εμείς τελειώνοντας. Άλλωστε, όπως είχε γράψει κάποτε και ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης : “Φτάσε όπου δεν μπορείς”.

 

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες