Η Τσέλσι ανακοίνωσε την απόκτηση του Μπενουά Μπαντιασίλ από την Μονακό, προσθέτοντας ακόμη έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή στο δυναμικό της. Ο Μηνάς Βέργης κάνει την “ακτινογραφία” του παίκτη δίνοντας μια πιο καθαρή εικόνα των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων του Γάλλου στόπερ σε όσους δεν τον έχουν παρακολουθήσει.
Σε ακόμη μια μεταγραφή νεαρού παίκτη με υψηλό αγωνιστικό “ταβάνι” προχώρησε η Τσέλσι, αποκτώντας έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ τον 21χρονο κεντρικό αμυντικό Μπενουά Μπαντιασίλ από την Μονακό, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 7.5 χρόνια. Ο Γάλλος, παρότι γεννημένος το 2001, ήταν ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας των Μονεγάσκων από το 2018 και πρόλαβε να μετρήσει 135 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες, προτού μεταπηδήσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι επίσης διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της χώρας, ενώ έχει αγωνιστεί και δύο φορές με την ανδρών.
O Τόντ Μπόελι συνεχίζει τις στοχευμένες κινήσεις, επενδύοντας σε παιδιά που θα αποτελέσουν το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον της ομάδας. Το πρότζεκτ βαδίζει με γοργούς ρυθμούς, καθώς η Τσέλσι έχει ήδη αποκτήσει τους Κέρνι Τσουκβουεμέκα (18), Γκαμπριέλ Σλονίνα (18), Τσέζαρε Κασαντέι (18), Ομάρι Χάτσινσον (19), Ντέιβιντ Ντάτρο Φοφανά (19) και οσονούπω τον Αντρέι Σάντος (18). Οι Λονδρέζοι έχουν καταφέρει να “στρατολογήσουν” μερικούς από τους καλύτερους νέους που κυκλοφορούσαν στην αγορά, ενώ αν προσθέσουμε στο μίξερ και τους λίγο μεγαλύτερους Ουέσλι Φοφανά (21), Μάρκ Κουκουρέγια (24) και Κρίστοφερ Ενκουνκού (24) συν τους ήδη υπάρχοντες από τα προηγούμενα χρόνια, τότε μιλάμε για ένα σύνολο που θέτει στέρεες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει.
O Μπαντιασίλ αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία σπανίζουν. Η Τσέλσι έχασε τον Ρούντιγκερ το περασμένο καλοκαίρι, απέκτησε στη θέση του τους Καλιντού Κουλιμπαλί και Ουέσλι Φοφανά, όμως ο τελευταίος τραυματίστηκε και ο Πότερ προσπάθησε να καλύψει το κενό με “αλχημείες”. Ο νεοαποκτηθείς Μπαντιασίλ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ο μοναδικός αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός του ρόστερ, λύνοντας τα χέρια του νέου προπονητή του και παράλληλα “ελευθερώνοντας” τον Μαρκ Κουκουρέγια.
Θηριώδης (1.94) με φανταστική σωματοδομή, ο Γάλλος είναι ήδη έτοιμος να ανταποκριθεί αθλητικά στις απαιτήσεις του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Ικανότατος στον αέρα, “καθαρίζει” φάσεις στη δική του περιοχή και αποτελεί συχνά απειλή στην αντίπαλη. Ο Μπαντιασίλ κερδίζει 2.26 εναέριες μονομαχίες ανα αγώνα φέτος στη Ligue 1, νούμερο μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα των Τιάγκο Σίλβα (2.17), Κουλιμπαλί (1.96) και Τσαλόμπα (1.63) στην Premier League. Σταθερά κυρίαρχος ψηλά, φέτος παίρνει το 75% των μονομαχιών που δίνει στον αέρα, ενώ πέρσι το 77%, όντας δεύτερος σε όλο το πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Μακριά πόδια, αξιόλογος tackler, περισσότερο γρήγορος από όσο θα περίμενε κανείς για το ύψος του, βγαίνει συνεχώς πρώτος στη μπάλα εκμεταλλευόμενος τον διασκελισμό του. Αφήνει τη Μονακό μετρώντας σχεδόν τρία (2.90) τάκλιν και κλεψίματα ανά αγώνα.
Benoît Badiashile – 2022/23 so far pic.twitter.com/GCN8xN4EbN
— ۟ (@BSTComps) December 24, 2022
Το μεγαλύτερο του προσόν βέβαια είναι η ικανότητα του με τη μπάλα στα πόδια. Γλυκό αριστερό πόδι, πολύ τολμηρός στις αποφάσεις του, δε φοβάται να ψάξει τις δύσκολες πάσες και είναι εξαιρετικός στη προώθηση του παιχνιδιού. Οι 3.8 προωθημένες μεταβιβάσεις που επιχειρεί ανά αγώνα είναι περισσότερες σε σχέση με όσες επιχειρεί το 93% των κεντρικών αμυντικών στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φέτος. Επιλέγει συχνά κάποιες high risk – high reward πάσες, είτε κάθετες που κόβουν την άμυνα στη μέση είτε μακρινές διαγώνιες. Ενδεικτικό το γεγονός πως ο Μπαντιασίλ καταγράφει σχεδόν 5 εύστοχες πάσες στο τελικό τρίτο, περίπου όσες και οι Κουλιμπαλί και Τιάγκο Σίλβα, παρότι φέτος αριθμεί περίπου 23-25 λιγότερες ενέργειες με τη μπάλα συγκριτικά με τους προαναφερθέντες.
Badiashile is the truth.pic.twitter.com/PUD2VDUNYl
— GCT (@GoodCFCtakes) December 24, 2022
Φυσικά, όπως είναι λογικό, ένας ποδοσφαιριστής 21 ετών έχει να δουλέψει αρκετά ώστε να καλύψει τις αδυναμίες του. Ο Μπαντιασίλ δυσκολεύεται πολύ απέναντι σε “εκρηκτικούς” αντιπάλους με χαμηλό κέντρο βάρους διότι δεν έχει πολύ γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Γι’ αυτό είναι ζωτικό για τον ίδιο να μη τους αφήσει να γυρίσουν όταν υποδέχονται τη μπάλα με πλάτη. Μερικές φορές ο νεαρός διεθνής αφαιρείται, χάνει τη συγκέντρωση του και υποπίπτει σε λάθη. Τα προσόντα υπάρχουν, το διάβασμα του παιχνιδιού βελτιώνεται. Επίσης, ο υπέρμετρος ζήλος που βγάζει μερικές φορές ο Μπαντιασίλ του γυρνάει μπούμερανγκ, καθώς παραχωρεί φάουλ σε επικίνδυνα σημεία για την άμυνα του.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως ο Μπενουά Μπαντιασίλ αποτελεί ακόμα μια πολύ μετρημένη και στοχευμένη επένδυση που σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε “λίρα εκατό” για την Τσέλσι. Το ποσό που δαπανήθηκε δεν σοκάρει, λαμβάνοντας υπόψη και τα λεφτά που δίνονται για αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών και ο πολύ ταλαντούχος Γάλλος μπορεί να εξελιχθεί σε world-class κεντρικό αμυντικό έχοντας την κατάλληλη καθοδήγηση.