“Κόκκινος διάβολος” ο Βέγκχορστ, τι αναμένεται να προσφέρει ο Ολλανδός

Κοινοποίηση

Στη περίπτωση του Βούτ Βέγκχορστ κατέληξαν οι ιθύνοντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναζητώντας έξτρα λύσεις για την κορυφή της επίθεσης. Η αποδέσμευση του Κριστιάνο Ρονάλντο άφησε μόνο τον Άντονι Μαρσιάλ στην αιχμή του δόρατος και οι άνθρωποι του συλλόγου κινήθηκαν άμεσα αποκτώντας τον πολύπειρο Ολλανδό. Στο παρακάτω κείμενο, ο Γρηγόρης Βέργης, κάνοντας το ντεμπούτο του στο site, σκιαγραφεί το προφίλ του 30χρονου στράικερ.

Ήταν Μάρτιος του 2003, όταν η οικογένεια Γκλέιζερ αγόρασε για πρώτη φορά πακέτο μετοχών στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο σύλλογος βρίσκεται προς πώληση, με τους ιδιοκτήτες να βάζουν πωλητήριο δεχόμενοι, μεταξύ άλλων, πιέσεις από τον κόσμο της ομάδας. Την ώρα που οι φήμες για αγορά της Γιουνάιτεντ από Άραβες και Αμερικανούς πληθαίνουν, ο Έρικ Τεν Χαγκ και ο τεχνικός διευθυντής Τζόν Μέρτοχ, κατέληξαν στη λύση του εξάμηνου δανεισμού του Βούτ Βέγκχορστ από την Μπέρνλι έως το τέλος της σεζόν. Ο Ολλανδός πέρασε το πρώτο εξάμηνο στη Τουρκία και τη Μπεσίκτας, μετρώντας 9 γκολ σε 18 ματς.

Ο Βέγκχορστ πανηγυρίζει με τη φανέλα των “αετών”

Οι περισσότεροι φίλοι της ομάδας πιθανότατα περίμεναν την απόκτηση ενός επιθετικού με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Ολλανδού. Περιπτώσεις όπως αυτή του Μάρκους Τουράμ της Γκλάντμπαχ και του Γιουσούφα Μουκόκο της Ντόρτμουντ, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το προσεχές καλοκαίρι, δεν προχώρησαν για την ώρα, ενώ ο Ζοάο Φέλιξ, που απασχόλησε την Γιουνάιτεντ, κατέληξε με τη μορφή δανεισμού στην Τσέλσι.

Για όσους γνωρίζουν τον Έρικ Τεν Χαγκ και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το μοναδικό σέντερ φορ του στο 4-2-3-1, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη η κίνηση για τον Βέγκχορστ. Στην εφταετία του σε Ουτρέχτη και Άγιαξ, ο Ολλανδός κόουτς προτιμούσε κατά βάση 9αρια συγκεκριμένου τύπου,target men που μπορούν να απειλήσουν και με το κεφάλι. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Σεμπαστιάν Αλέ, Κλάας-Γιαν Χούντελααρ και Κάσπερ Ντόλμπεργκ, ποδοσφαιριστών με παρουσία μέσα στο κουτί και με ύψος άνω του 1.85. Ο σχεδόν δίμετρος (1.97) νέος σέντερ φορ των “κόκκινων διαβόλων” πληροί και με το παραπάνω το συγκεκριμένο κριτήριο.

Ο Βέγκχορστ έφτιαξε το όνομα του στην Άλκμααρ και το 2018 μεταπήδησε στη Βόλφσμπουργκ έναντι 10 εκατομμυρίων. Με τη φανέλα της έγινε ένα από τα πιο παραγωγικά σέντερ φορ του πρωταθλήματος μετρώντας 70 γκολ και 22 ασίστ σε 144 εμφανίσεις. Η έφεση του στο σκοράρισμα και η ικανότητα του στην τελική πάσα οδήγησε τους “λύκους” στη τέταρτη θέση και το Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2020/21, με τον Ολλανδό να αριθμεί 20 γκολ και 9 ασίστ. Έχει πολύ δυνατό σουτ, είναι ικανός να σκοράρει και με τα δύο πόδια και να εκτελέσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα με μια μόλις επαφή. Χρησιμοποιεί άριστα το κορμί του διατηρώντας την κατοχή και παίζει εξαιρετικά με πλάτη στην εστία.

Ο τελευταίος φορ της Γιουνάιτεντ με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν ο Έντισον Καβάνι. Λείπει πολύ ένας game changer που θα έρθει από τον πάγκο και ο Βέγκχορστ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για τον Τεν Χαγκ στους αγώνες που η ομάδα του θα ψάχνει απεγνωσμένα γκολ ή ακόμα και να διατηρήσει τη μπάλα στη κατοχή της. Κανένας δε ξεχνάει άλλωστε το.. σόου του Ολλανδού απέναντι στην Αργεντινή στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήρθε από τον πάγκο, σκόραρε δις σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο και έβαλε τους Ολλανδούς στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Τον Γενάρη του 2022, η Μπέρνλι προσπαθώντας να αναπληρώσει το κενό του Κρις Γουντ, αγόρασε τον 30χρονο έναντι 17.5 εκατομμυρίων ευρώ.Το πρώτο πέρασμα του από το νησί δεν ήταν και το καλύτερο , καθώς η ομάδα του υποβιβάστηκε και ο ίδιος σκόραρε μόλις 2 γκολ σε 20 εμφανίσεις. Δίχτυα δεν έβρισκε, όμως οι τοποθετήσεις του ήταν αρκετά καλές και στα σημεία που έπρεπε. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα 5.2 xG του με τη φανέλα των “Κλάρετς”.

Το στοιχείο στο παιχνίδι του που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η έντονη πίεση που ασκεί τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του fbref , ο Βέγκχορστ στη τελευταία του σεζόν στη Μπουντεσλίγκα ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες πιέσεις στο αμυντικό τρίτο της αντίπαλης ομάδας, εν αντιθέσει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που ήταν αυτός με τις λιγότερες πιέσεις ανά 90 λεπτά στα τοπ-5 πρωταθλήματα τη σεζόν 2021/2022.

Ως παίκτης της Μπέρνλι κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ για τις περισσότερες πιέσεις ενός παίκτη σε αγώνα Πρέμιερ Λιγκ, 57 τον αριθμό. Λογικό από τη μια καθώς αγωνιζόταν στην ομάδα που, μαζί με τις Έβερτον και Νιουκάστλ, είχε λιγότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια της (40%). Από την άλλη, αυτό το στατιστικό στοιχείο φανερώνει τη διάθεση του Ολλανδού, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει επιτρέποντας στη δεύτερη γραμμή άμυνας να κλέψει μπάλες ψηλά.

Η μεταγραφή του Βέγκχορστ ,έστω και μέσω δανεισμού, αποτελεί μια αξιόλογη βραχυπρόθεσμη λύση για τη Γιουνάιτεντ δίνοντας μια διαφορετική πνοή στην επίθεση της. Είναι σίγουρο πως ο Βέγκχορστ θα χρησιμοποιηθεί πολλάκις όσο παραμένει η Γιουνάιτεντ στο κόλπο για την κατάκτηση τριών τίτλων, ενώ παράλληλα βρίσκεται μέσα στη διεκδίκηση της τετράδας. “Κουμπώνει” εξαιρετικά ως δεύτερος στην ιεραρχία των επιθετικών, σε έναν ρόλο που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο.