Αντρέας Σέλντερουπ και Κάσπερ Τένγκστεντ : Δύο “Βίκινγκ” στη Λισαβόνα

Κοινοποίηση

Ο Μηνάς Βέργης γράφει για το διπλό “χτύπημα” της Μπενφίκα με Αντρέας Σέλντερουπ και Κάσπερ Τένγκστεντ. Το αγωνιστικό προφίλ των παικτών, το εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ των “αετών” και η ασταμάτητη μηχανή παραγωγής ταλέντου που ονομάζεται Νόρτζελαντ.

Φλέβα χρυσού χτύπησε στη Σκανδιναβία η Μπενφίκα, αποκτώντας “πακέτο” τους Αντρέας Σέλντερουπ και Κάσπερ Τένγκστεντ από Νόρτζελαντ και Ρόζενμποργκ αντίστοιχα. Οι δύο ποδοσφαιριστές, ηλικίας 18 και 22 ετών, κόστισαν συνολικά στον σύλλογο της Λισαβόνας 22 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που μπορούν να επιστρέψουν εις διπλούν και τριπλούν στους “αετούς” σε λίγα χρόνια.

Ήταν δεδομένο πως, αργά ή γρήγορα, αμφότεροι θα άνοιγαν τα “φτερά” τους και να πετάξουν, σαν άλλα αποδημητικά πουλιά, προς θερμότερα κλίματα, καθώς οι σκανδιναβικές λίγκες δεν κάλυπταν πλέον τις ανάγκες τους. Τόσο για τον Σέλντερουπ όσο και για τον Τένγκστεντ είχαμε κάνει αναφορά στο προ ολίγων μηνών άρθρο μας που αφορούσε 10 ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν στη Δανία.

Παρότι και οι δύο ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο στη χώρα τους, κατέληξαν να κάνουν αντίθετο δρομολόγιο προτού ανταμώσουν τώρα στη Μπενφίκα. Ο Νορβηγός Σέλντερουπ έπαιζε στη Δανία και τη Νόρτζελαντ, ενώ ο Δανός Τένγκστεντ στη Νορβηγία και τη Ρόζενμποργκ.

Ο πρώτος, μεσοεπιθετικός, παρότι αναδείχτηκε από την Νόρτζελαντ, μετακόμισε στη Δανία μόλις το καλοκαίρι 2020, καθώς προηγουμένως ανήκε στην Μπόντο Γκλιμτ. Ύστερα από δύο αναγνωριστικές σεζόν (20/21 και 21/22) χωρίς θεαματικά νούμερα, ο Σέλντερουπ έκανε το “ξεπέταγμα” φέτος, όντας πρώτος σκόρερ της Superligaen με 10 γκολ σε 17 αγώνες. Μικρός το δέμας αλλά θαυματουργός, υψηλή τεχνική κατάρτιση, ικανός να κουβαλήσει τη μπάλα και να απειλήσει από απόσταση, με υψηλά νούμερα δημιουργίας.

Στο Φάρουμ, η παραγωγή ποδοσφαιριστών δε σταματάει. Ο Σέλντερουπ αφήνει στα 18 του τη Νόρτζελαντ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας καταγράψει περισσότερες από 50 επίσημες συμμετοχές με τη φανέλα της. Έγινε η δεύτερη ακριβότερη πώληση παίκτη στην ιστορία του συλλόγου μετά από αυτή του Καμαλντίν Σουλεμανά, για τον οποίο η Ρεν έβγαλε από τα ταμεία της 17 εκατομμύρια ώστε να τον αποκτήσει. Ο Σέλντερουπ μπήκε απόψε στη λίστα των “αποφοίτων” από το “σχολείο” της Νόρτζελαντ, ακολουθώντας τα βήματα παικτών όπως ο Μοχάμεντ Κούντους, Ο Μίκελ Ντάμσγκααρντ, ο Αντρέας Σκοβ Όλσεν, ο Σίμον Αντίγκρα και ο Στάνισλας Λομπότκα.

Κι αν για τον Σέλντερουπ τα πράγματα κύλησαν ομαλά, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Τένγκστεντ. Ο 22χρονος στράικερ πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή αγωνιζόταν με τη φανέλα της Χόρσενς, στη δεύτερη κατηγορία της Δανίας. Κομβικός με 15 γκολ στην άνοδο της ομάδας, τράβηξε το ενδιαφέρον της Ρόζενμποργκ η οποία τον έκανε δικό της ξοδεύοντας μόλις ένα εκατομμύριο τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό ήταν. Ο, διεθνής με την Ελπίδων, Δανός έβαλε τη σκανδάλη στο “κατά ριπάς” και όλα πήραν το δρόμο τους. Σε μόλις 14 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε, πέτυχε 15 γκολ, μοίρασε 7 ασίστ, αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος και βοήθησε τη Ρόζενμποργκ να τερματίσει πίσω μόνο από Μόλντε και Μπόντο Γκλιμτ, εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η πολιτική “στρατολόγησης” παικτών της Μπενφίκα φαίνεται πως έχει διαφοροποιηθεί τη φετινή σεζόν και σε αυτό ενδεχομένως να έχει παίξει το ρόλο της η παρουσία του Ρότζερ Σμίντ στην άκρη του πάγκου. Ένας σύλλογος που έχει αναδείξει -μεταξύ άλλων- τους Ζοάο Κανσέλο, Ρούμπεν Ντίας, Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Φέλιξ, Έντερσον, Ρενάτο Σάντσες και συνεχίζει να παράγει ποδοσφαιριστές με αμείωτους ρυθμούς, δείχνει τον δρόμο στο πώς να δημιουργήσεις υπεραξίες.

Οι “αετοί” της Λισαβόνας απέκτησαν φέτος τον Έντσο Φερνάντες για κάτι λιγότερο από 15 εκατομμύρια από τη Ρίβερ Πλέιτ και θα τον πουλήσουν σε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή. Επίσης, άπλωσαν τα “δίχτυα” τους σε Τσεχία (Αλεξάντερ Μπα), Ολλανδία (Φρέντρικ Άουρσνες) και Βραζιλία (Ζοάο Βίκτορ) και πλέον αποδεικνύουν πως έχουν επεκτείνει ακόμη περισσότερο το δίκτυο τους, βρίσκοντας συνεχώς undervalued περιπτώσεις παικτών με προϋποθέσεις εξέλιξης.

Ένα πολύ στέρεο οικονομικό μοντέλο, που ταυτόχρονα κάνει τον σύλλογο ανταγωνιστικότερο. Το πρότζεκτ είναι αρκετά ελκυστικό για παιδιά όπως ο Σέλντερουπ ή ο Τένγκστεντ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο πρώτος απέρριψε την προοπτική πρόωρης μετακίνησης του σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, θεωρώντας πως το περιβάλλον στη Πορτογαλία είναι το κατάλληλο για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Σύλλογοι όπως η Μπενφίκα, η Μπράιτον, η Μπρέντφορντ και η Λανς αποτελούν πρότυπα εύρυθμης λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες