Ζοάο Κανσέλο : Τα “πώς” και τα “γιατί” της αποχώρησης του από την Μάντσεστερ Σίτι

Κοινοποίηση

Κανσέλο τέλος! Το ντεφορμάρισμα του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή και η ρήξη στη σχέση του με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, έφεραν τον 28χρονο στην πόρτα της εξόδου. Ο διεθνής ακραίος μπακ μεταβαίνει στη Μπάγερν Μονάχου και ο Μηνάς Βέργης καταγράφει τα πεπραγμένα που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Είχαμε καιρό να διαβάσουμε μεταγραφικό γεγονός που να σοκάρει τόσο πολύ όσο η επικείμενη αποχώρηση του Ζοαό Κανσέλο από τη Μάντσεστερ Σίτι με προορισμό το Μόναχο και τη Μπάγερν, ως δανεικός με οψιον αγοράς που ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια. Ο Πορτογάλος εξελίχθηκε στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα σε ένα από τα καλύτερα ακραία μπακ του κόσμου, συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της Πρέμιερ Λιγκ τις δύο τελευταίες σεζόν και ήταν καθοριστικός στις επιτυχίες των «Σίτιζενς». Πως επήλθε η ρήξη και τι αντίκτυπο έχει; 

Η πορεία του 28χρονου τη φετινή χρονιά είναι πτωτική και συνάδει με την συνολικότερη εικόνα της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Ο Κανσέλο των 7 περσινών ασίστ μετράει μόλις μια φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ έχει πεσμένα νούμερα σε δημιουργία ευκαιριών, μεταβιβάσεις στο τελικό τρίτο, προωθημένες μεταβιβάσεις, Expected Asssits αλλά και ενέργειες με τη μπάλα. 

Η αλλαγή σχηματισμού που δεν ευνοεί τον Κανσέλο

Τη περασμένη αγωνιστική περίοδο, ο Γκουαρντιόλα πήγαινε σε μια πιο aggresive προσέγγιση, παρατάσσοντας την ομάδα του με μόλις δύο κεντρικούς αμυντικούς κατά την ανάπτυξη, φέρνοντας τα δύο ακραία μπακ του εσωτερικά και στην ίδια ευθεία με τον Ρόντρι, την μόνιμη σταθερά στο σχήμα του Ισπανού τεχνικού. Σε αυτό το σύστημα, στο οποίο δε περιλαμβάνονταν το σημείο αναφοράς ονόματι Έρλινγκ Χάαλαντ,  ο Κανσέλο έκανε θράυση, τα δύο οκτάρια πατούσαν ψηλά και παραπλεύρως του false 9, με τους εξτρέμ να δίνουν πλάτος.

Φέτος βλέπουμε την Σίτι να αναπτύσσεται συχνά σε διάταξη 3-2-5.  Ως τρίτος κεντρικός αμυντικός μένει ένας εκ των δύο ακραίων μπακ, ρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επωμιστεί οι Νέιθαν Άκε και Αϊμερίκ Λαπόρτ. Ο παραγκωνισμός του Κανσέλο σχετίζεται και με το «ξεπέταγμα» του Ρίκο Λιούις, του 18χρονου δεξιού μπακ ο οποίος κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γκουαρντιόλα. Πότε ο Λιούις και πότε ο Κάιλ Γουόκερ υπηρετούν το ρόλο του inverted wing back που είχαν υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία οι Κανσέλο και Ολεκσάντρ Ζιντσένκο τη περασμένη διετία κι έτσι η Σίτι εμφανίζεται με δύο pivot κατά την ανάπτυξη, φέρνοντας εσωτερικά τον έναν δεξιό οπισθοφύλακα δίπλα στον Ρόντρι. 

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως, την τρέχουσα σεζόν, ο Γκουαρντιόλα οδηγήθηκε σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, ξεκινώντας ουσιαστικά το παιχνίδι με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, εκ των οποίων οι δύο ακραίοι ενεργούν ως πλάγιοι μπακ όταν η ομάδα αμύνεται και γυρνάει σε τετράδα άμυνας. Στην αναμέτρηση για το FA Cup με αντίπαλο την Τσέλσι (4-0), στο αριστερό άκρο ξεκίνησε ο Σέρχιο Γκόμεζ και ήταν αυτός που κινούνταν εσωτερικά δημιουργώντας το double pivot στο πλευρό του Ρόντρι, με τον Γουόκερ να γίνεται ο τρίτος κεντρικός αμυντικός κατά το build-up.

Αργότερα στο ίδιο παιχνίδι, αυτός που κατέβαινε πιο χαμηλά για να πάρει μπάλα και να δημιουργήσει ήταν ο Μπερνάρντο Σίλβα, κάτι που συνέβη και στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα λίγες ημέρες νωρίτερα. Στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, η ομάδα του Μάντσεστερ δεν είχε καλή εικόνα και πέρασε από το Λονδίνο χάρη σε ένα γκολ του Ρίαντ Μάχρεζ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Γκουαρντιόλα παρέταξε τους Γουόκερ, Στόουνς και Άκε στα στόπερ, με τον Κανσέλο να παίρνει θέση στην τελευταία γραμμή ως δεξιός εξτρέμ.

Ο Πορτογάλος δε μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, ήταν έξω από τα νερά του και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Ρίκο Λιούις. Με τον ίδιο τρόπο τον είχε χρησιμοποιήσει ο Γκουαρντιόλα και στο ματς του περασμένου Οκτώβρη στο “Άνφιλντ”, τοποθετώντας τον εξ αρχής πιο ψηλά στο γήπεδο. Ο Κανσέλο ήταν και τότε αναποτελεσματικός. Αυτό που γίνεται αντιληπτό με το eye test, επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Στο 3-2-5 ο 28χρονος δεν έχει θέση. Ή, για να το γράψουμε ορθότερα, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι ικανότητες του στο 100%. Ποδοσφαιριστής που αρέσκεται στο κουβάλημα της μπάλας, στο να πατάει αριστερά και να σεντράρει ή να πηγαίνει στο ένας με έναν αφού προηγουμένως έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απομόνωσης για να το πράξει.

Ο μειωμένος χρόνος συμμετοχής και…ο νόμος του Πεπ

Το ντεφορμάρισμα του Ζοάο Κανσέλο έφερε και τον παραγκωνισμό του από τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Πορτογάλος αγωνίστηκε στα 5 από τα 10 παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι στην επανέναρξη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετρώντας μόλις δύο συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο ποδοσφαιριστής είχε γίνει ιδιαιτέρως εκδηλωτικός τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έβλεπε πως έχανε έδαφος στη μάχη για μια θέση στη βασική ενδεκάδα. Σταδιακά η σχέση του με τον προπονητή του αποσταθεροποιήθηκε, με τους δύο να έρχονται σε οριστική ρήξη σε μια προπόνηση της περασμένης εβδομάδας, πριν από την αναμέτρηση απέναντι στην Άρσεναλ. Ο Κανσέλο αντέδρασε άσχημα στο άκουσμα της είδησης πως δε θα είναι βασικός και εντέλει έμεινε στον πάγκο χωρίς να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Ο Γκουαρντιόλα, με την κίνηση του να αφήσει έναν εκ των πιο σημαντικών του παικτών να αποχωρήσει, στέλνει μηνύματα ποικίλλου περιεχομένου. Αγωνιστικά, επιβεβαιώνει πως του είναι χρησιμότερος ένας αριστερός μπακ με πιο “συντηρητικά” αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που θα λειτουργεί ως στόπερ στο build-up και δείχνει να εμπιστεύεται τους εναπομείναντες ώστε να καλύψουν το κενό. Επιπλέον,  θέτει την ομάδα πάνω από όλους. Κάνει πράξη τα λεγόμενα του μετά το παιχνίδι με την Τότεναμ (4-2), όταν και “ξεσπάθωσε”, ζητώντας αντίδραση όχι μόνο από τους παίκτες του, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Θέλει άπαντες σε εγρήγορση, επιζητά από τους ποδοσφαιριστές του μάτια που “γυαλίζουν”.

Ο ίδιος είχε πει σε μια συνέντευξη του με τον Ρίο Φέρντιναντ πως πρέπει να αλλάζεις ως ομάδα, αν θες να παραμείνεις στην κορυφή. Η δυναμική της φετινής Μάντσεστερ Σίτι έχει διαφοροποιηθεί, Ο Γκουαρντιόλα το ξέρει αυτό και αποδεικνύει πως…ουδείς αναντικατάστατος. Ο ίδιος ο Κανσέλο είχε έρθει σε ρήξη και με τον Μαουρίτσιο Σάρι όταν συνυπήρχαν στην Γιουβέντους, προτού γίνει η ανταλλαγή με τον Ντανίλο. Μέρος της εξέλιξης είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η πίστη στο πλάνο, η καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση. Ο σημαντικότατος Κανσέλο των περασμένων ετών τελειώνει άδοξα από μια Σίτι που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

 

Το νέο κεφάλαιο στο Μόναχο

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχτηκαν την είδηση της αποχώρησης του Κανσέλο στη Βαυαρία. Ποδοσφαιριστής που ανεβάζει επίπεδο την ομάδα και δίνει μια έξτρα λύση στα, “πληγωμένα” και χωρίς μεγάλο βάθος, άκρα άμυνας της Μπάγερν Μονάχου. Ένα δίδυμο πλάγιων μπακ που θα απαρτίζεται από Κανσέλο και Αλφόνσο Ντέιβις αν μη τι άλλο τρομάζει. Ο ίδιος ο παίκτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα “θερμός” στο να αγωνιστεί με την φανέλα της μόνιμης πρωταθλήτριας Γερμανίας, είναι δεδομένο πως θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής και έθεσε ήδη ως στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η οψιόν αγοράς των 70 εκατομμυρίων που αναμένεται να μπει ως όρος στη συμφωνία προμηνύει πως, αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, δεδομένης και της πιθανής αποχώρησης του Μπεντζαμίν Παβάρ, ο Κανσέλο θα γίνει κάτοικος Μονάχου για περισσότερο από ένα εξάμηνο.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες