Ο Ραγιάν Σερκί κρατάει το μαγικό ραβδί

Κοινοποίηση

Χαραμάδα αισιοδοξίας στη φετινή “μουντίλα” της Λυόν, η εικόνα του Ραγιάν Σερκί. Ο νεαρός Γαλλοαλγερινός “χορεύει” με τη μπάλα στα πόδια, ταλανίζει τον οποιονδήποτε αμυνόμενο βρεθεί στο διάβα του και έχει κάνει το “Groupama” να βαράει παλαμάκια στον ρυθμό του. 

Επιτέλους. Ο Ραγιάν Σερκί, στη πιο “γεμάτη” χρονιά της έως τώρα καριέρας του, παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και το hype που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του επανήλθε για τα καλά. Πρωταρχικής σημασίας η απόδοση των ευσήμων στον Λοράν Μπλάν, άνθρωπο που “ξεκλείδωσε” τον 19χρονο μεσοεπιθετικό.

Ο τεχνικός της Λυόν ανέλαβε την ομάδα στις 9 Οκτώβρη του 2022, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Πίτερ Μπός. Ο Σερκί έως τότε είχε αγωνιστεί μόλις μια φορά βασικός σε 9 αγώνες πρωταθλήματος. Το turning point για τον νεαρό ήρθε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στις 28 Δεκέμβρη, ημέρα επανέναρξης της Ligue 1, ξεκινάει ως βασικός στο εκτός έδρας παιχνίδι της Λυόν απέναντι στη Μπρέστ. Όχι στο “φτερό”, αλλά στον άξονα, πίσω από τον Αλεξάντρ Λακαζέτ στο 4-2-3-1 του Μπλαν.

 Ο Σερκί σκοράρει με το αριστερό εκμεταλλευόμενος τη πάσα του Μαξένς Κακερέ και στο ίδιο ματς δείχνει την κλάση του δημιουργώντας 2 μεγάλες ευκαιρίες και τελειώνοντας το παιχνίδι με τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες (3). Αυτό ήταν. Στα επόμενα 10 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο ξεκίνησε 9 φορές στην αρχική εντεκάδα, όντας εκ των κορυφαίων στην πλειοψηφία των αναμετρήσεων. 

Ο παραγωγικός Σερκί και οι αριθμοί που συναρπάζουν

Μπορεί εκ πρώτης όψεως το “4 γκολ και 4 ασίστ σε 23 αγώνες” να μη φαντάζει φανταχτερό για κάποιον που δεν έχει εικόνα του ποδοσφαιριστή, κάθε άλλο, όμως αν τελικά εξετάσει ενδελεχώς τα επιμέρους στατιστικά είναι βέβαιο πως θα αλλάξει άποψη. Ο Ραγιάν Σερκί έχει αγωνιστεί συνολικά σε λιγότερα από 800 λεπτά στο φετινό πρωτάθλημα (776′), ήτοι 8.6 ενενηντάλεπτα.

Εάν θέλουμε να βάλουμε ντε και καλά τον μεσοεπιθετικό της Ολιμπίκ στο ζύγι, προκειμένου να τον συγκρίνουμε με άλλους, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα νούμερα του ανά ενενηντάλεπτο. Per 90′, ο Σερκί είναι πρώτος σε shot-creating actions στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθληματα (8.6), πρώτος σε key passes στη Ligue 1 (4.77), πρώτος σε προωθητικά κουβαλήματα της μπάλας (6.51), τρίτος σε τελικές (3.72) και τέταρτος σε ασίστ (0.47). Προφανώς το δείγμα είναι μικρό και ευνοεί τον Σερκί, όμως παράλληλα αναδεικνύει τα “όργια” που κάνει ο 19χρονος σε αυτό το διάστημα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, την αγωνιστική άνοδο του Σερκί ευνόησε ιδιαίτερα η μετατόπιση του στον άξονα, πίσω από τον επιθετικό. Ως παίκτης των ακαδημιών της Λυόν είχε αντίστοιχο ρόλο, αυτό του δεκαριού δηλαδή, έχοντας μπροστά του δύο επιθετικούς. Ο Λοράν Μπλαν βρήκε τον τρόπο ώστε να κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτο έναν ποδοσφαιριστή με εκπληκτική τεχνική κατάρτιση και δύο πόδια, “ξεκλειδώνοντας” παράλληλα ακόμη ένα στοιχείο του που χανόταν όσο ο Σερκί έπαιζε στο πλάι. Τις κάθετες μεταβιβάσεις, στις οποίες ο άσος των “Lyonnais” βάζει όλη του την τέχνη, ιστοσταθμίζοντας ταχύτητα και δύναμη.

Στο παραπάνω γράφημα της Opta, είναι ξεκάθαρη η διαφοροποίηση των χώρων υποδοχής της μπάλας από τον Σερκί στο διάστημα μετά τη διακοπή, όταν και μετατοπίστηκε κεντρικά. Εξαιρετικός έλεγχος της μπάλας υπό πίεση και σε μικρούς χώρους, θα πάει συχνά σε ντρίμπλα ύστερα από γρήγορο κουβάλημα προκειμένου να διεμβολίσει την αντίπαλη άμυνα. Στα συν το γεγονός πως πλέον αρχίζει και βρίσκει δίχτυα, μετρώντας γκολ και στα τρία τελευταία παιχνίδια της ομάδας σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η εμπιστοσύνη στην ακαδημία

Δεν είναι μόνο ο Σερκί πάντως. Η Λυόν γενικότερα κάνει εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες, κάτι που αποτυπώνεται στο γήπεδο. Συνολικά στη φετινή Ligue 1, τα λεπτά συμμετοχής των παιδιών από τα “σπλάχνα” της ομάδας ανέρχονται στο 52.1% επί του συνόλου. Με απλά λόγια, ένας στους δύο παίκτες της OL πρόερχεται από τα “φυτώρια”. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι “μπαρουτοκαπνισμένοι” Λακαζέτ, Τολισό. Εκτός του Σερκί, υπάρχουν οι Μπράντλεϊ Μπαρκολά (2003), Καστέλο Λουκεμπά (2002), Σιναλί Ντιομαντέ (2001), Μαξένς Κακερέ (2000), Γιοάν Λεπενάντ (2002) και Σαέλ Κουμπεντί (2005), ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποφέρουν ακόμη περισσότερα έσοδα στα ταμεία του συλλόγου.

Σερκί
Σερκί και Μπαρκολά πανηγυρίζουν ένα τέρμα του πρώτου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του δεξιού μπακ, Μάλο Γκούστο, που πωλήθηκε έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Τσέλσι και παραμείνει ως δανεικός ως τη λήξη της περιόδου. Η Λυόν είναι ένα κλαμπ που ξέρει να δημιουργεί υπεραξίες και να παραχωρεί ποδοσφαιριστές για υψηλά νούμερα, όντας 6η στη σχετική λίστα των συλλόγων με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο την τελευταία 5ετια (+229 εκατομμύρια). Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου παραμένει. Πώς θα καταφέρει να ξαναγίνει ανταγωνιστική; Ο Ραγιάν Σερκί πάντως έχει όλα τα φόντα ώστε να γίνει ο επόμενος ηγέτης της ομάδας.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες