Η περίεργη περίπτωση της Φιορεντίνα

Κοινοποίηση

Μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, βρίσκεται ψηλά σε ποικίλες στατιστικές κατηγορίες, όμως δυσκολεύεται εντέλει να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και βολοδέρνει στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα της Σέριε Α. Ο Μηνάς Βέργης αναλύει την περίεργη περίπτωση της Φιορεντίνα.

“Δε μπαίνει η μπάλα ή εμείς δε μπορούμε να τη βάλουμε”; Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου που σίγουρα ταλανίζει χιλιάδες οπαδούς της Φιορεντίνα τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα του Βιτσέντζο Ιταλιάνο είναι “πνιγμένη” στη μετριότητα και βρίσκεται μόλις στην 14η θέση του ταμπλό στο φετινό Καμπιονάτο. O Ιταλός τεχνικός ανέλαβε τον Ιούλιο του 2021 την Φιορεντίνα, ανεβαίνοντας ακόμη ένα σκαλοπάτι στην προπονητική του καριέρα, ύστερα από μια πολύ πετυχημένη διετία στον πάγκο της Σπέτσια, όπου και άφησε τα διαπιστευτήρια του.

Φιορεντίνα
Ο Βιτσέντζο Ιταλιάνο

Ο Ιταλιάνο υπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Θέλει από τις ομάδες του να έχουν όσο περισσότερο γίνεται τη μπάλα στα πόδια τους και όταν τη χάνουν να πρεσάρουν δυναμικά ώστε να πετύχουν την ανάκτηση της. Στη πρώτη του χρονιά στην Φιορεντίνα τα πήγε περίφημα, οι “Βιόλα” ξαναβγήκαν στην Ευρώπη ύστερα από μια εξαετία τερματίζοντας έβδομοι και ο 45χρονος αλενατόρε προσέγγισε το ενδιαφέρον διάφορων συλλόγων.

Οι underperformers και τα γκολ του Βλάχοβιτς που λείπουν

Φέτος τα πράγματα κυλούν διαφορετικά, παρότι η Φιορεντίνα συνεχίζει να παίζει σύμφωνα με τις αρχές του Ιταλιάνο. Είναι ξανά δεύτερη, όπως και πέρσι, σε ποσοστά κατοχής (57.4%) πίσω μόνο από τη Νάπολι (61.4%), οι παίκτες της μετρούν 27.3 επαφές στην αντίπαλη περιοχή ανά ενενηντάλεπτο (2οι) και βρίσκουν 15.9 τελικές στο ίδιο διάστημα. Περισσότερες δημιουργεί η πρωτοπόρος (16.3) και καμία άλλη ομάδα.

Η Φιορεντίνα κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο επιθετικό underperfoming σε ολόκληρο το Καμπιονάτο, πίσω μόνο από την Σαμπντόρια. Η αξία των τελικών της σε xG ανέρχεται στα 31.9, 7η καλύτερη επίδοση στην Σέριε Α. Παρ ‘όλα αυτά, οι “Βιόλα” έχουν σκοράρει μόλις 24 τέρματα, όντας η 6η χειρότερη επίθεση της κατηγορίας, “αγκαλιά” με Τορίνο και Λέτσε. Πρόκειται για μια ομάδα που απειλεί συνεχώς από στατικές φάσεις, κυρίως χάρη στο εξαιρετικό αριστερό του αρχηγού της, Κριστιάνο Μπιράγκι, ο οποίος είναι 16ος σε shot-creating actions μεταξύ όλων των παικτών που αγωνίζονται στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο 30χρονος αριστερός μπακ έχει δώσει 2 ασίστ στο πρωτάθλημα, παρότι οι ευκαιρίες που δημιουργεί αξίζουν το διπλάσιο (4 xA).  Τουλάχιστον “αποζημιώνεται” από τους συμπαίκτες του στην Ευρώπη, εκεί όπου μετράει 4, όντας πρώτος στη σχετική λίστα σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Η Φιορεντίνα βρίσκει τις περισσότερες τελικές (3.3 / 90′) από dead balls στο πρωτάθλημα, ενώ προπορεύεται και σε σέντρες μέσα στην αντίπαλη περιοχή (3.43 /90′).

Μπορεί οι προσπάθειες των παικτών για γκολ να μην είναι στην πλειοψηφία τους αξιόλογες (0.08 non-penalty xG ανά τελική), όμως η Φιορεντίνα δεν αξιοποιεί ούτε τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί. Το σύνολο του Ιταλιάνο έχει απωλέσει συνολικά τις 24 από τις 25 μεγάλες ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει, με τον πιο σπάταλο Λούκα Γιόβιτς να χάνει 6 εξ αυτών.

Κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει το όνομα του Ντούσαν Βλάχοβιτς, του ανθρώπου που στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν έβρισκε δίχτυα από παντού δίνοντας λύσεις. 17 τα γκολ του (12.9 xG) μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και αποχώρησε για την μισητή Γιουβέντους, αφήνοντας ένα -προς το παρόν- δυσαναπλήρωτο κενό. Οι Αρτούρ Καμπράλ και Γιόβιτς δεν έχουν “μπει στα παπούτσια του” (τουλάχιστον στη Σέριε Α), ο Νίκολας Γκονζάλεζ κινείται σε “ρηχά νερά”, η Φιορεντίνα δεν παίρνει γκολ από την πίσω γραμμή και γενικότερα κανένας παίκτης της δεν έχει σκοράρει περισσότερα από τα 4 γκολ του Βραζιλιάνου.

Η αντίθετη πορεία σε Κόνφερενς και κύπελλο

Σε αντίθεση με την κακή πορεία στο πρωτάθλημα, η Φιορεντίνα τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Ευρώπη και το κύπελλο. Στο Κόνφερενς Λιγκ τερμάτισε μεν δεύτερη στον όμιλο της, πίσω από την Μπασακσεχίρ, όμως πέρασε σαν “σίφουνας” από τη Πορτογαλία επικρατώντας με 4-0 της Μπράγκα στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι και (εκτός απροόπτου) “σφράγισε” την πρόκριση της στην επόμενη φάση.

Στο Coppa Italia απέκλεισε Σαμπντόρια και Τορίνο, θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την αδύναμη και ουραγό στο πρωτάθλημα Κρεμονέζε, βλέποντας τελικό για πρώτη φορά ύστερα από το 2014. Αναμφίβολα μεγάλος στόχος, υπάρχει δίψα για ένα τρόπαιο, καθώς πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό πλέον 2001 για να βρούμε την τελευταία φορά που η Φιορεντίνα κατέκτησε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, σε διπλό (!) τελικό με αντίπαλο την Πάρμα (1-0, 1-1).

Τα γκολ που χάνουν οι παίκτες του Ιταλιάνο στο πρωτάθλημα τα βάζουν στην Ευρώπη. Η ισορροπία στα xG επιτυγχάνεται μέσω του Κόνφερενς, στο οποίο η Φιορεντίνα έχει βρει 18 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, από τελικές αξίας 12.9 xG, όντας παράλληλα η πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης! Εκεί “αλωνίζει” ο Γιόβιτς, σκόραρε δις απέναντι στη Μπράγκα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αρτούρ Καμπράλ, που τον αντικατέστησε επάξια πετυχαίνοντας ακόμη δύο γκολ μπαίνοντας στη θέση του Σέρβου.

Με την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος να μοιάζει με…”όνειρο θερινής νυκτός”, η Φιορεντίνα αναμένεται να ρίξει το βάρος στις δύο προαναφερθείσες διοργανώσεις προκειμένου να φορέσει και του χρόνου το ευρωπαϊκό κουστούμι. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το ποιά Φιορεντίνα θα εμφανιστεί στα προσεχή παιχνίδια των δύο διοργανώσεων. Η παραγωγική των κυπέλλων ή αυτή του Καμπιονάτο;

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες