Και στην Μπρεστ έχουν δικαίωμα στο όνειρο

Κοινοποίηση

Είχα καιρό να «ξεσκονίσω» τη διαδικτυακή πένα μου από αυτήν εδώ τη… γωνία. Λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο το γεγονός ότι ρίξαμε το βάρος στο κανάλι μας στο Youtube οδήγησαν στο να μείνει το long-term γραπτό ανενεργό. Η όρεξη υπάρχει, ευελπιστώ πως θα καταπιάνομαι όσο πιο πολύ μπορώ. Μία ομάδα που παρακολουθώ συχνά-πυκνά έδωσε καλή αφορμή. Η Μπρεστ.

Πέρσι ήταν η φιναλίστ Λανς. Το 2021 η Λιλ, που έκανε την υπέρβαση και πήρε το πρωτάθλημα. Φέτος ήρθε η σειρά των «πειρατών» της Μπρεστ να γίνουν η ομάδα – έκπληξη ενός πρωταθλήματος το οποίο μπορεί στο ευρύ κοινό να μην κάνει «κλικ» λόγω της παντοκρατορίας της Παρί, όμως σε βάθος είναι άκρως ανταγωνιστικό.

Η φοβερή Μπρεστ του Ερίκ Ρουά λοιπόν, έχει «στρογγυλοκαθίσει» στη 2η θέση εδώ και κάμποσες αγωνιστικές και διατηρήθηκε εκεί μετά το συγκλονιστικό (έτσι όπως εξελίχθηκε) 4-3 επί της Μετς την περασμένη Κυριακή. Στους 53 βαθμούς και στο -10 από την Παρί, οριακά πιο πάνω από Μονακό (52) και Λιλ, αλλά και σε απόσταση ασφαλείας από την 5η Νις (44).

Από τη ναφθαλίνη στην καταξίωση

Ερίκ Ρουά

Είχε να προπονήσει 12 χρόνια. Ανέλαβε την Μπρεστ τον Ιανουάριο του 2023, με την ομάδα να βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού». Είχε πάρει 13 βαθμούς σε 17 αγωνιστικές, όδευε με μαθηματική ακρίβεια στη Ligue 2. Λες και είχε κάποιο μαγικό ραβδάκι ο Ρουά, την οδήγησε σε εύκολη παραμονή, τερματίζοντας στη 14η θέση και 9 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μιλάμε άλλωστε για σεζόν στην οποία έπεφταν τέσσερις ομάδες. Η Μπρεστ τα κατάφερε και έμεινε.

Αυτό που πέρσι έμοιαζε με «πυροτέχνημα» έχει πάρει φέτος… σάρκα και οστά. Μία ομάδα που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, απλωμένη πότε σε σχηματισμό 4-2-3-1 και πότε σε 4-3-3, με παίκτες – δουλευταράδες. Μπορεί τα ονόματα να μην εντυπωσιάζουν και να χαρακτηρίζονται έως και οριακά αντιτουριστικά, όμως ο Ρουά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα.

Ποσοστά κατοχής που ξεπερνούν το 50%, 1.5 γκολ ανά αγώνα, 13 ανέπαφες εστίες. Γενικότερα, σε όποια στατιστική κατηγορία και αν κοιτάξεις, κάπου ψηλά θα είναι και η Μπρεστ. Βάσει xGoals έχει πετύχει τρία λιγότερα (41) απ’όσα θα έπρεπε (44.4), ενώ πραγματοποιεί και 5.3 σουτ στην εστία ανά παιχνίδι, 4η καλύτερη επίδοση στη λίγκα. Τα νούμερα λένε την αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση.

Ο γαλλικός κορμός και οι ώριμοι στυλοβάτες

Η Μπρεστ κάνει εξαιρετική σεζόν και ο Πιέρ Λες Μελού είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της

Ανάμεσα στις 18 ομάδες της Ligue 1, η Μπρεστ είναι μία από αυτές που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας (25.9). Περισσότερο εντύπωση μου έκανε βέβαια ο αριθμός των ξένων παικτών στο ρόστερ της. Μόλις 6. Μπορεί οι λίγοι foreigners να κάνουν τη διαφορά, όμως οι «πειρατές» στηρίζονται κυρίως σε γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Δύο εξ αυτών είναι ο Πιέρ Λες-Μελού (χαφ) και ο Ρομέιν Ντελ Καστιγιό (εξτρέμ). Ο πρώτος, στα 30 του, κάνει πιθανότατα την πιο ώριμη χρονιά της καριέρας του. Ο μετρονόμος στο κέντρο της Μπρεστ, ο άνθρωπος από τον οποίο περνάνε όλες οι μπάλες, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Βέβαια, έχει άξιους συμπαραστάτες στο πλάι του. Ο τρεχαλατζής Καμαρά, που ξεχώριζε σαν «τη μύγα μες το γάλα» στη Σεντ Ετιέν που υποβιβάστηκε προ διετίας, ο «αθόρυβος» Μανιετί και ο πολύπειρος Μαρτέν.

Περί Λες Μελού. Μιλάμε για τον παίκτη που αλλάζει με χαρακτηριστική ευκολία το παιχνίδι και συμβάλλει ώστε η Μπρεστ να βρίσκει… μπόσικους τους αντιπάλους της στη μετάβαση. Ο πρώην άσος των Νις και Νόριτς είναι πρώτος σε επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις σε όλο το πρωτάθλημα (6.72 / 90’), 5ος σε προωθημένες μεταβιβάσεις και 8ος σε ενέργειες με την μπάλα. Κάνει και εκπληκτική δουλειά στο αμυντικό κομμάτι, όντας πρώτος σε κερδισμένα τάκλιν, ενώ είναι και 4ος σε κερδισμένα φάουλ.

Ο 28χρονος Ντελ Καστιγιό αποτελεί το σημείο αναφοράς στα άκρα της επίθεσης. Ήταν χρόνια στη Ρεν, έχασε τη θέση του το 2021/22 και έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στην Μπρεστ. Φέτος, διανύει την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του. Έδωσε δύο ασίστ κόντρα στη Μετς και έφτασε τις 7 στη Ligue 1, ενώ έχει βρει και 6 φορές δίχτυα. Εξαιρετικός στο κουβάλημα της μπάλας, φανταστικός δημιουργικά, είναι 2ος σε Expected Assists στο πρωτάθλημα. Αριστερό πόδι-«φαρμάκι».

Το ολλανδικό «τείχος» της Μπρεστ και ο υποτιμημένος δημιουργός

Ο Μάρκο Μπίζοτ κάνει φοβερά πράγματα με την Μπρεστ

Κάθε σοβαρή ομάδα που σέβεται τον εαυτό της έχει και έναν αξιόλογο τερματοφύλακα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Μπρεστ. Μάρκο Μπίζοτ το όνομά του. Ο Ολλανδός είχε φτάσει κοντά στον Ολυμπιακό προ τριετίας, όταν και αποχώρησε από την Άλκμααρ. Ο «γάμος» δεν έγινε και ο 33χρονος πλέον Μπίζοτ κατέληξε στη Βρετάνη. Κύριος υπεύθυνος για τα μόλις 23 γκολ που έχει δεχτεί η ομάδα του. Βάσει xGoals στην εστία, θα έπρεπε το κοντέρ να έγραφε τουλάχιστον 29. Αμ δε.

Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που, ατομικά, μπορεί κανείς να επαινέσει. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, μιλάμε για τη 2η καλύτερη ομάδα στη Γαλλία. Άφησα για το τέλος μία προσωπική αδυναμία, τον Μαρτίν Σατριάνο. Ένα παιδί που ανήκει στην Ίντερ, αμφιβάλλω εάν θα βρει ποτέ ρόλο εκεί, όμως για ένα «σκαλί» πιο κάτω είναι ό,τι πρέπει.

Τον είχε ξανά η Μπρεστ τον Ουρουγουανό επιθετικό, στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2021-22. Τον έφερε πίσω το περασμένο καλοκαίρι, ξανά ως δανεικό, κέρδισε την άτυπη «μάχη» με πολλές ιταλικές -και όχι μόνο- ομάδες. Τα 7 γκολ και ασίστ σε 1300 και πλέον λεπτά δεν λένε πολλά από μόνα τους, όμως ο 23χρονος κάνει πολλή δουλειά. Βγαίνει εκτός περιοχής, είναι πολύ οξυδερκής, φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του. Καλό κορμί με περιθώρια εξέλιξης. Μία breakout season σε νούμερα χρειάζεται για να πάρουν «φωτιά» τα scouting reports.

Εν κατακλείδι, θέλω να πιστεύω πως η Μπρεστ θα τα καταφέρει και θα πετύχει το όνειρο να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τέσσερις ομάδες βγάζει του χρόνου η Γαλλία, τρεις στους ομίλους και μία στα προκριματικά. Ακόμη και αν δεν το κάνει, θα παίξει κάπου αλλού στην Ευρώπη. Και οι οπαδοί της, που γεμίζουν Κυριακή παρά Κυριακή το – σύντομα μεγαλύτερο (έχει ανακοινωθεί επέκταση)- «Φρανσίς Λε Μπλε» θα καμαρώνουν για τους τωρινούς παίκτες της ομάδας. Τη φανέλα της οποίας έχουν φορέσει, μεταξύ άλλων, οι Ζινολά, Γκιβάρς και Ριμπερί. Έτσι για να βάλουμε και το retro στοιχείο.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες