Παρά τα υγειονομικά (χολέρα/ COVID) και κοινωνικοπολιτικά (εμφύλιος) προβλήματα , το Καμερούν ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την 33η έκδοση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από τις 9 Ιανουαρίου έως και τις 6 Φεβρουαρίου. Το τουρνουά επρόκειτο να διεξαχθεί το 2021 όμως πήρε διπλή αναβολή λόγω της πανδημίας.
Το 2019 αποφασίστηκε η αύξηση των ομάδων από 16 σε 24 , κάτι που θα ισχύσει και στην φετινή διοργάνωση. Οι 24 χώρες είναι χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες του κάθε ομίλου περνάνε στην φάση των “16” , ενώ θα τις ακολουθήσουν και οι 4 καλύτερες τρίτες.
Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε 6 γήπεδα και 5 διαφορετικές πόλεις , ενώ το εναρκτήριο παιχνίδι όπως και ο τελικός θα διεξαχθούν στο νεοσύστατο “Olembe Stadium” χωρητικότητας 60 χιλιάδων θέσεων , που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας , την Yaounde. Η πληρότητα ορίστηκε από 60%-80% , ελέω της πανδημίας.
ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
GROUP A
-Καμερούν
Συμμετοχές : 20
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1984,1998,2000,2002,2017)
Στοιχεία χώρας : Το Καμερούν βρίσκεται στην κεντροδυτική Αφρική και είναι μια χώρα που αριθμεί 26 εκατομμύρια κατοίκους. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη μορφολογική και πολιτισμική ποικιλότητα. Μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρισκόταν υπό γερμανική επιρροή ,όμως μετά την ήττα των Γερμανών η περιοχή μοιράστηκε μεταξύ των Γάλλων και των Άγγλων.
Τα ⅘ της χώρας βρίσκονται υπό γαλλική επιρροή και το Γαλλικό Καμερούν κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1960. 30 χρόνια αργότερα , οι αγγλόφωνες πληθυσμιακές κοινότητες που κατοικούν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ζητούν την απόσχιση εκείνου του γεωγραφικού κομματιού. Θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως και να δημιουργήσουν ένα κράτος με το όνομα Δημοκρατία της Ambazonia.
Ο εμφύλιος ήταν αναπόφευκτος και το 2017 η κυβέρνηση της χώρας έστειλε τον στρατό στο δυτικό κομμάτι του κράτους ώστε να πολεμήσουν με τους αυτονομιστές. Οι διαμάχες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς οι νεκροί αυξάνονται και το κλίμα στην χώρα είναι τεταμένο.
Το ρόστερ
Τα “λιοντάρια” συμμετέχουν στο τουρνουά ως διοργανωτές και θέλουν να επαναλάβουν αυτό που πέτυχαν το 2017, να φτάσουν δηλαδή ως το τέλος της διαδρομής. Πρόκειται για ένα σύνολο που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και θέλει να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το Καμερούν δεν έχει το μεγάλο όνομα στα μετόπισθεν , με τους Moukoudi και Ngadjui να θεωρούνται τα πιο αξιοσημείωτα ονόματα.
Η ισχύς της ομάδας εντοπίζεται στην μεσοεπιθετική γραμμή , με τον Zambo Anguissa να ηγείται του κέντρου. Ο χαφ της Napoli έχει εντυπωσιάσει με την παρουσία του στην Serie A και θα αποτελέσει βαρόμετρο στην πορεία του Καμερούν. Η παρουσία έμπειρων παικτών στην επίθεση , όπως ο αρχηγός Vincent Aboubakar , ο Choupo-Moting και ο Karl-Toko Ekambi μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των Καμερουνέζων, ενώ έξτρα ποιότητα προσθέτουν και οι Clinton N’Jie , Moumi Ngamaleu και Lea Siliki , που έχουν ευρωπαϊκές παραστάσεις.
Παίκτης-κλειδί μπορεί να αποδειχθεί ο Andre Onana , που ήταν εκτός για ένα χρόνο λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών όμως ήταν κομβικός στην πρόκριση της χώρας του στην επόμενη φάση των προκριματικών για το Mundial , πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού (1-0).
Προπονητής : Toni Conceicao (60 ετών)
Ο Conceicao αγωνίστηκε στη Braga τη δεκαετία του 90 ,ενώ στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής στις μικρές ομάδες της Πορτογαλίας. Είχε πέρασμα από την Κύπρο και τη Νέα Σαλαμίνα και από το 2019 βρίσκεται στην εθνική του Καμερούν.
Εκτίμηση : Ο όμιλος θεωρείται σχετικά βατός , αν και χρειάζεται προσοχή καθώς τόσο η Μπουρκίνα Φάσο όσο και το Πράσινο Ακρωτήρι έχουν κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Το Καμερούν θα παίξει όλα τα παιχνίδια στην πρωτεύουσα της χώρας , την Yaounde. Θέλει να φτάσει ψηλά αλλά η πίεση θα είναι μεγάλη και ίσως αυτό λειτουργήσει αρνητικά για την ομάδα. Έχει ποιότητα αλλά υστερεί σε σχέση με άλλες διεκδικήτριες .
-Μπουρκίνα Φάσο
Συμμετοχές : 12
Καλύτερη θέση : Φιναλίστ (2013)
Στοιχεία χώρας : Η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται στην Δυτική Αφρική και ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια. Οι παλαιότεροι θα την ξέρουν ως Άνω Βόλτα , όνομα που κατείχε ως και το 1984 . 24 χρόνια νωρίτερα , το 1960 , απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της από την Γαλλία ενώ πρωτύτερα λειτουργούσε ως μια αυτοδιοικούμενη γαλλική αποικία.
Ο Thomas Sankara , γνωστός και ως “Che Guevara της Αφρικής” ήταν αυτός που προέβη στην μετονομασία της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός για λίγους μήνες μέχρι να απολυθεί τον Μάιο του 1983 , όμως ένα νέο πραξικόπημα τον έφερε στον προεδρικό θώκο της χώρας τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ο Sankara ονόμασε την χώρα Μπουρκίνα Φάσο που σημαίνει “η γη των όρθιων ανθρώπων”.
Η χώρα κατατάσσεται 4η σε παραγωγή χρυσού , όμως παρόλα αυτά το 46% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Το ρόστερ
Με οδηγό την εντυπωσιακή πορεία του 2013 όταν και έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης θα πορευτεί η Μπουρκίνα Φάσο στο προσεχές τουρνουά. Οι “παλιοσειρές” που οδήγησαν την ομάδα τόσο στην 2η θέση το 2013 όσο και στην 3η το 2017 δεν βρίσκονται πλέον στο ρόστερ. Ο Charles Kabore , ρέκορντμαν συμμετοχών με 102 δεν κλήθηκε για πρώτη φορά από το 2006 , ενώ ο Jonathan Pitroipa , παίκτης με σπουδαία καριέρα σε Αμβούργο και Rennes αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Μεγάλο θέμα προέκυψε μετά την άρνηση του κεντρικού αμυντικού της Βασιλείας , Nasser Djiga να συμμετέχει στο φετινό Copa Africa. Η απόφαση του νεαρού στόπερ προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς ,συμπεριλαμβανομένου και του Aristide Bance . Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Mainz και δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της χώρας τόνισε πως αυτή η απόφαση του Djiga υποβαθμίζει το εθνόσημο.
Η Μπουρκίνα Φάσο κατεβάζει μια ομάδα που αποτελείται από ορισμένους ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Edmond Tapsoba (22) της Leverkusen , ο Issa Kabore (20) της Troyes και ο Abdul Tapsoba (20) της Standard Liege .Επίσης, έχει στις τάξεις της και έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα , τον Herve Koffi της Charlerois που κάνει πολύ καλή χρονιά στο Βέλγιο. Μεγάλο πλήγμα αποτελεί η απουσία του Lassina Traore της Shakhtar Donetsk , που είχε τραυματιστεί σοβαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι “Stallions” περιμένουν πολλά από τον Bertrand Traore της Aston Villa , το μεγάλο αστέρι αυτού του ρόστερ.
Στην τελική αποστολή κλήθηκε και ο Ismaila Ouedraogo , που αγωνίζεται στην Ελλάδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ Β’. Ο 22χρονος χαφ πάντως δεν έχει θέση βασικού.
Προπονητής : Kamu Malo (59 ετών)
Βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας σχεδόν μια τριετία. Ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 και οδήγησε την χώρα ξανά σε τελική φάση διοργάνωσης. Δε γνωρίζουμε πολλά για τις προπονητικές αρετές του , έχει κερδίσει δύο φορές το εγχώριο πρωτάθλημα το 2016 και το 2017.
Εκτίμηση : Της δίνουμε αρκετές ελπίδες να περάσει τον όμιλο , πιθανότατα θα παλέψει με το Πράσινο Ακρωτήρι για την δεύτερη θέση. Δύσκολα πάντως να φτάσει μακριά , έχει νεανικό ενθουσιασμό αλλά όχι την απαιτούμενη εμπειρία για τέτοιες διοργανώσεις.
-Πράσινο Ακρωτήρι
Συμμετοχές : 3
Καλύτερη θέση : Προημιτελικά (2013)
Στοιχεία Χώρας : H μικρή νησιωτική χώρα της Αφρικής εποικίστηκε για πρώτη φορά από τους Πορτογάλους στα μέσα του 15ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 10 κύρια νησιά και 8 μικρότερες νησίδες. Πρωτεύουσα είναι η Praia , ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στις 565 χιλιάδες.
Λέγεται πως εκεί έκανε την πρώτη του στάση ο Δαρβίνος , με το εξερευνητικό του καράβι , θέτοντας τα θεμέλια της θεωρίας του αναφορικά με την εξέλιξη των ειδών. Το Πράσινο Ακρωτήρι αποτέλεσε κέντρο δουλεμπορίου έως και τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ανάπτυξη στο κράτος ήρθε σταδιακά κατά τον 20ο αιώνα και το Πράσινο Ακρωτήρι κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1975 .
Επίσημη γλώσσα είναι τα Πορτογαλικά. Η χώρα στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό , λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει. Αποτελεί φυσικά και φορολογικό παράδεισο για πολλές επιχειρήσεις. Η πιο σημαντική προσωπικότητα με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι είναι η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Cesaria Evora που απεβίωσε πριν από 11 χρόνια.
Το ρόστερ
Το 2013 αποτέλεσε κομβική χρονιά για την εξέλιξη του σπορ στην χώρα. Το Πράσινο Ακρωτήρι συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση διοργάνωσης και κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα φτάνοντας έως και τα προημιτελικά. Στην τελική αποστολή που επέλεξε ο Bubista – νυν προπονητής της εθνικής- συμπεριλαμβάνονται μερικοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές , όπως ο Djaniny της Trabzonspor, ο Garry Rodrigues του Ολυμπιακού και ο Steven Fortes της Οστάνδης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι έμπειροι Ryan Mendes (31) , Julio Tavares (33) και Vozinha (35) που ήταν μέλη της ομάδας του 2013.
Δε θα δούμε το Πράσινο Ακρωτήρι να έχει την κατοχή της μπάλας , καθώς πρόκειται για ένα σύνολο που αρέσκεται να παίζει αμυντικά και να απειλεί στην αντεπίθεση. Καταλυτική αναμένεται να είναι η παρουσία του έμπειρου στόπερ Stopira (33) της ουγγρικής Fehervar ο οποίος μετράει 46 συμμετοχές με το εθνόσημο και σκόραρε μερικά σημαντικά γκολ στα προκριματικά του Mundial. Στους ones to watch συγκαταλέγεται τόσο ο Jamiro Monteiro , το δεκάρι της Philadelphia Union , όσο και ο Lisandro Semedo που έχει περάσει από τα μέρη μας φορώντας την φανέλα του ΟΦΗ.
Προπονητής : Bubista (51 ετών)
Πρώην διεθνής με τους “μπλέ καρχαρίες” , ανέλαβε την εθνική το 2020. Έχει αγωνιστεί για μια σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας φορώντας την φανέλα της ιστορικής Badajoz. Στα προκριματικά τον είδαμε να εφαρμόζει διάφορα σχήματα , ενώ του αρέσει να παίζει με 3 κεντρικούς αμυντικούς.
Εκτίμηση : Το Πράσινο Ακρωτήρι εκκινεί την πορεία του στη διοργάνωση με το θεωρητικά πιο βατό παιχνίδι του ομίλου απέναντι στην Αιθιοπία. Με μια νίκη θα πάρει ψυχολογία ενόψει της συνέχειας και θα αποκτήσει ένα μίνι-πλεονέκτημα πριν από με τη Μπουρκίνα Φάσο , που είναι ο βασικός ανταγωνιστής για την πρόκριση. Κατεβαίνει χωρίς άγχος στην διοργάνωση , κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του.
-Αιθιοπία
Συμμετοχές : 11
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1962)
Στοιχεία Χώρας : Μια από τις πιο ιστορικές χώρες της Αφρικής και μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ανα την υφήλιο (27η). Η Αιθιοπία έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν αποτελούσε αποικία καμίας χώρας , με εξαίρεση την περίοδο πριν τον Β’ Παγκοσμίο Πολέμο , όταν και ο Mussolini αποπειράθηκε να κάνει την χώρα ιταλική επαρχία. Η Αιθιοπία παρέμεινε ιταλική επαρχία έως και το 1941.Την ονομασία “Αιθιοπας” την έδωσαν οι Έλληνες , εννοώντας τον άνθρωπο που έχει ηλιοκαμένη όψη.
Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε πληθυσμό (114 εκατομμύρια) μετά την Νιγηρία των 206 εκατομμυρίων. Είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Παρόλα αυτά διαθέτει 9 μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς , ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κορυφαίων μαραθωνοδρόμων. Πιο γνωστός εξ αυτών ο Abebe Bikila , ο άνθρωπος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960 τρέχοντας ξυπόλητος. Πιο σύγχρονοι Ολυμπιονίκες οι Haile Gebrselassie και Kenenisa Bekele.
Το ρόστερ
Θα συμμετάσχει σε Copa Africa για 11η φορά και πρώτη από το 2013. Η Αιθιοπία βρίσκεται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA , όντας στην 137η θέση και είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου.
Πρόκειται για ένα σύνολο που δεν έχει κάποιον ευρέως γνωστό ποδοσφαιριστή , με την συντριπτική πλειοψηφία να αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Οι μοναδικοί που αγωνίζονται σε ομάδα εκτός Αιθιοπίας είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική , Shimelis Bekele και ο επιθετικός Mujib Kassim σε Αίγυπτο και Αλγερία αντίστοιχα.
Αυτός που κεντρίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο μεσοεπιθετικός Abubeker Nassir (21) , που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Αιθιοπίας την περασμένη σεζόν. Ο Nassir , ο Bekele και ο αρχηγός και πρώτος σκόρερ Getaneh Kebede ξεχωρίζουν σε σχέση με το υπόλοιπο ρόστερ.
Προπονητής : Wubetu Abate
Έχει προπονήσει στο εγχώριο πρωτάθλημα , προτού αναλάβει τις τύχες της εθνικής το 2020. Χαρακτηρίζεται από την επιθετικογενή του φιλοσοφία , ενώ επικροτήθηκε από πολλούς ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να παίξει η Αιθιοπία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το εντυπωσιακό ήταν το ότι είχε την κατοχή της μπάλας και στα 6 ματς του ομίλου. Ο Abate παίζει 4-3-3 και ποντάρει πολλά στον Kebede.
Εκτίμηση : Δύσκολα να περάσει στην επόμενη φάση , την τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην διοργάνωση τερμάτισε τελευταία με 1 πόντο. Θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις , όμως δυσκολεύεται να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό και αυτό ίσως της στοιχίσει.
GROUP B
–Σενεγάλη
Συμμετοχές : 16
Καλύτερη θέση : Φιναλίστ (2002,2019)
Στοιχεία χώρας : Η Σενεγάλη βρίσκεται δυτικά στην Αφρική και συγκαταλέγεται στα σχετικά φτωχά κράτη με κυρίως αγροτική οικονομία και εμπόριο αλιείας. Ο πληθυσμός της είναι κοντά στα 15 εκατομμύρια. Η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στις 4 Απριλίου 1960, που είναι και η εθνική της επέτειος.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, σε ποσοστό 94%. Επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική, ενώ ομιλούνται επίσης και τοπικές διάλεκτοι (Ουολόφ, Πουλάαρ, Ζολά, Μαντίνκα).
Το ρόστερ
H Σενεγάλη διαθέτει ένα από τα καλύτερα roster της διοργάνωσης αν όχι το καλύτερο. Επιλογές σε όλες τις θέσεις και παίκτες με παραστάσεις από κορυφαίες ομάδες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Koulibaly , Gana Gueye και Ismaila Sarr. Στις τάξεις της έχει τον πιθανότατα κορυφαίο Αφρικανό κίπερ , Edouard Mendy, ενώ οι Koyate (Crystal Palace) , Dia (Villarreal) και Nampalys Mendy (Leicester) έχουν πολλές παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα.
Star player ο Sadio Mane. Βασικός στη Λίβερπουλ και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Έχει εξελιχθεί πολύ και είναι ένας σύνθετος παίχτης που μπορεί να υπηρετήσει διάφορους ρόλους στην επίθεση. Δημιουργεί, σκοράρει, τρέχει και παρόλο τον ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα είναι απόλαυση να τον βλέπεις. Τον περιμένουμε δυνατό γιατί εκτιμούμε ότι έχει κίνητρο να δείξει σε αυτή τη διοργάνωση.
Ένα παιδί που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς είναι ο Pape Matar Sarr (19). Παίκτης της Metz ,από του χρόνου θα αγωνίζεται στην Premier League και την Tottenham , με τους Spurs να τον αγοράζουν το περασμένο καλοκαίρι και να τον αφήνουν δανεικό στον γαλλικό σύλλογο.
Προπονητής : Aliou Cisse (46 ετών)
Παίχτης-θρύλος για τη Σενεγάλη. Αρχηγός της για πολλά χρόνια με εξαιρετική καριέρα στη Ligue 1, οδηγεί την ομάδα από το 2015 και από την θέση του προπονητή. Το πρόσημο του είναι θετικό αλλά πλέον έχει ανέβει ο πήχης.
Εκτίμηση : Θεωρούμε ότι πρόκειται για το φαβορί της διοργάνωσης μαζί με την Αλγερία. Αν δεν φτάσει τουλάχιστον ημιτελικό θα είναι έκπληξη και αποτυχία μαζί.
–Ζιμπάμπουε
Συμμετοχές : 5
Καλύτερη θέση : Όμιλος
Στοιχεία χώρας : Η Ζιμπάμπουε είναι μια χώρα που βρίσκεται νοτιοανατολικά. Δεν θεωρείται φτωχή χώρα μιας και διαθέτει ορυκτό πλούτο με ειδικότητα στο χρυσό και στην πλατίνα. Φυσικά υπάρχουν φοβερές κοινωνικές ανισότητες στον πληθυσμό της που αριθμεί περί τα 15 εκατομμύρια.
Πρωτεύουσά της είναι η Harare και επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική. Η ονομασία της προήλθε από την έκταση με τέτοια πέτρινα οικοδομήματα. Την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότιος Ροδεσία.
Το ρόστερ
Αδύναμο υλικό με λίγους παίχτες που παίζουν σε καλά πρωταθλήματα. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Tino Kadewere της Lyon. Καλός και γρήγορος παίχτης. Αγωνίζεται κυρίως στα δεξιά της επίθεσης αλλά και στην κορυφή. Έχει κάνει μεταγραφή 12 εκατομμυρίων αλλά δεν έχει δικαιολογήσει πλήρως τα χρήματα που δόθηκαν. Σε αυτό το ρόστερ όμως ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες’ το γάλα.
Μεγάλες απώλειες οι τραυματίες Marvelous Nakamba (Aston Villa) , Brendan Galloway (Plymouth) και Marshall Munetsi (Reims) , οι οποίοι ήταν κομβικοί στην έως τώρα πορεία της χώρας. Προσθέστε στις απουσίες και αυτή του έμπειρου Khama Billiat που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η Ζιμπάμπουε έχει να κερδίσει σε Copa Africa από το 2006 και θέλει να “σπάσει το ρόδι” φέτος.
Προπονητής : Norman Mapeza (50 ετών)
Γηγενής που ανέλαβε μόλις το Σεπτέμβριο σαν προσωρινή λύση. Φαίνεται άπειρος από τις λίγες πληροφορίες που έχουμε.
Εκτίμηση : Θα δώσει μάχη για την 3ή θέση με το Μαλάουι στον όμιλο. Μπορεί να αρκεί να περάσει αλλά εκεί είναι και το ταβάνι της.
-Γουινέα
Συμμετοχές : 13
Καλύτερη θέση : Φιναλίστ (1976)
Στοιχεία χώρας : Η Γουινέα βρίσκεται δυτικά και έχει περί τα 12 εκατομμύρια κατοίκους. Φτωχή και αγροτική χώρα, με πρωτεύουσα το Conakry. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1958 από την Γαλλία.
Είχε πολιτικές αναταραχές μέσα στο 2021 και σάλο προκάλεσαν οι έμμεσες απειλές του δικτάτορα προς τους παίχτες ως προς την πορεία τους στο αφρικανικό κύπελλο.
Το ρόστερ
Η Γουινέα δεν τα πήγε καθόλου καλά στα προκριματικά του Mundial , με αποτέλεσμα να αλλάξει πολύ πρόσφατα προπονητή. Το υλικό της θα το χαρακτηρίζαμε μεσαίας δυναμικότητας και ικανό να κοιτάξει προς τα πάνω με συν και πλην. Διαθέτει μια πολύ καλή τριάδα στα χαφ με τους Diawara (Roma), Aguibou Camara (Ολυμπιακός) και Naby Keita.Ο τελευταίος στη Liverpool δεν είναι στις πρώτες επιλογές αλλά εδώ ξεχωρίζει.
Πέρα από τον Sory Kaba που έχει κάνει αξιόλογη καριέρα σε Δανία και Βέλγιο , αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τον σέντερ φορ της Clermont , Mohamed Bayo (23). Πέρυσι οδήγησε μόνος του την γαλλική ομάδα στην Ligue 1 και φέτος τα πηγαίνει περίφημα έχοντας πετύχει 9 γκολ και 2 ασίστ σε 17 αγώνες.
Προπονητής : Kaba Diawara (47 ετών)
Προσελήφθη τον Οκτώβριο στη θέση αυτή χωρίς προπονητική εμπειρία. Πιο γνωστός σαν πολύ ελπιδοφόρος νεαρός παίκτης στα late 90s και early 00s χωρίς να κάνει την αναμενόμενη καριέρα. Παρόλα αυτά πέρασε από Arsenal, Bordeaux, Marseille, Pari.
Εκτίμηση : 2η θέση στον όμιλο και αν έρθουν φυσιολογικά αποτελέσματα, βατό bracket. Μπορεί και ημιτελικό θεωρώντας ότι ο προημιτελικός είναι δεδομένος.
–Μαλάουι
Συμμετοχές : 3
Καλύτερη θέση: Όμιλος
Στοιχεία χώρας : Το Μαλάουι είναι νοτιοανατολικά στην Αφρική και πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ φτωχό κράτος με πολλά προβλήματα. Έχει 19 εκατομμύρια κατοίκους , οι οποίοι κατά βάση ομιλούν την αγγλική γλώσσα.
Η λίμνη Μαλάουι , βασικός πόλος τουριστικής έλξης, μήκους 500 χλμ., λεγόμενη και «λίμνη των αστεριών» καταλαμβάνει περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης της χώρας και απλώνεται σχεδόν σε όλα τα ανατολικά της σύνορα. Σ΄ αυτήν ζουν περί τα 500 είδη ψαριών, η δε αλιεία τους αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος των κατοίκων.
Το ρόστερ
Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή στην ιστορία της χώρας σε Copa Africa , με το Μαλάουι να μην έχει κατορθώσει να προκριθεί από τον όμιλο στις προηγούμενες 2.
Το ρόστερ είναι ένα από τα πιο αδύνατα της διοργάνωσης, με μοναδικό παίκτη άξιο αναφοράς τον αμυντικό Charles Petro της Sheriff Tiraspol. Πλέον και με παραστάσεις από το Champions League.
Το Μαλάουι κέρδισε μόλις 1 από τα 6 παιχνίδια του για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Προπονητής : – Mario Marinica (57 ετών)
Άγνωστος Ρουμάνος προπονητής που έχει διατελέσει scouter της Liverpool.
Εκτίμηση : 4η θέση στον όμιλο και η χαρά της συμμετοχής.
GROUP C
-Μαρόκο
Συμμετοχές : 18
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1976)
Στοιχεία χώρας : Το Μαρόκο είναι μια αραβική , μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Η χώρα συνορεύει με την Αλγερία στα ανατολικά , την Μαυριτανία ενώ στο βόρειο άκρο βρίσκεται η μια πλευρά από τα στενά του Γιβραλτάρ , σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Ισπανία.
Ο πληθυσμός του ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια και το Μαρόκο είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1976. Πρωτεύουσα της Χώρας είναι η Rabat, αν και δεν είναι η μεγαλύτερη πόλη , ενώ η οικονομία του Μαρόκο στηρίζεται σε δύο πολύ μεγάλα εμπορικά λιμάνια , της Casablanca και της Ταγγέρης. Το πολίτευμα της χώρας είναι η Συνταγματική Μοναρχία και βασιλιάς από το 1999 είναι ο Mohammed VI.
Το ρόστερ
Συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση της διοργάνωσης το 1972 και τέσσερα χρόνια αργότερα κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο , όμως από τότε κι ύστερα δεν έχει επαναλάβει τέτοια επιτυχία. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει αξιόλογη παρουσία , έφτασε μόνο μια φορά στους “8” το 2017. Η τωρινή γενιά είναι μια από τις πιο ταλαντούχες και έχει βλέψεις για διάκριση, παρότι από το τουρνουά θα απουσιάζει ο Hakim Ziyech λόγω της διαμάχης του με τον προπονητή.
Μετά και τον αποκλεισμό του εξτρέμ της Chelsea από την αποστολή , το βάρος πέφτει στον Achraf Hakimi που θα ηγηθεί της προσπάθειας , ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τριάδα της Σεβίλλης , Bounou/En-Nesyri/Munir. Το Μαρόκο έχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές , με τους Saiss (Wolves) και Aguerd (Rennes) να συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο κεντρικών αμυντικών. Στα χαφ διακρίνονται οι αρκετά ευέλικτοι Louza (Watford) και Barkok (Eintracht) ενώ παίκτης-κλειδί μπορεί να αποδειχθεί ο Ilias Chair της QPR που βρίσκεται στα “ραντάρ” της Everton.
Ο Halilhodzic αρέσκεται να παίζει με δύο επιθετικούς (4-3-1-2) και στηρίζεται πάρα πολύ στην παραγωγικότητα του σέντερ φορ της Hatayspor , Ayoub El Kaabi , που αριθμεί 19 γκολ σε 28 συμμετοχές με το εθνόσημο. Μαζί με τον En-Nesyri πιθανότατα θα αποτελέσουν το επιθετικό δίδυμο.
Προπονητής : Vahid Halilhodzic (69 ετών)
Ο πολύπειρος Βόσνιος τεχνικός ανέλαβε το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2019 ,λίγους μήνες μετά την παταγώδη αποτυχία της χώρας στο Copa Africa εκείνου του έτους. Ένας απίστευτα ιδιόρρυθμος προπονητής, προχώρησε σε ανανέωση και έχει φέρει άλλο αέρα στην ομάδα. Έχει ξανακαθίσει σε πάγκο αφρικανικής χώρας , όντας προπονητής της Ακτής Ελεφαντοστού (2008-10) και της Αλγερίας (2011-14).
Εκτίμηση : “Όλα τα λεφτά” το ματς της πρεμιέρας απέναντι στην Γκάνα. Αν το Μαρόκο κερδίσει , τότε θα θέσει γερές βάσεις για την πρώτη θέση στον όμιλο. Το υλικό υπαρχει , η ομάδα είναι “φρέσκια” και νεανική (μόλις 4 παίκτες άνω των 30) , αλλά μένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει η απουσία του Ziyech. Αστερίσκος το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια πολύ δυνατή ομάδα (πιθανώς την Αλγερία) στα προημιτελικά.
-Γκάνα
Συμμετοχές : 23
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1963,1965,1978,1982)
Στοιχεία χώρας : Αποικία των Άγγλων κατα τον 19ο αιώνα , ανεξάρτητη από το 1957 και ύστερα , η Γκάνα βρίσκεται στα δυτικά της Αφρικής και συνορεύει με Τόγκο, Μπουρκίνα Φάσο και Ακτή Ελεφαντοστού. O πληθυσμός της ανέρχεται στα 31 εκατομμύρια, με την χώρα να είναι η 13η μεγαλύτερη στην ήπειρο.
Η Γκάνα στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή , όπως και οι περισσότερες χώρες της Αφρικής , όμως έχει ένα μεγάλο προνόμιο που ονομάζεται εξόρυξη μετάλλων. Το 90% των εξαγωγών της είναι χρυσός . To κλίμα εκεί είναι τροπικό και η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλη επιρροή στους κατοίκους. Πάντως από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ και ύστερα η χώρα βρίσκεται σε άνοδο και θεωρείται μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες της Αφρικής , ενώ διατηρεί και εξαιρετικές σχέσεις με την Αμερική.
Το ρόστερ
Παραδοσιακή δύναμη της αφρικανικής ηπείρου , με σταθερή παρουσία σε παγκόσμια κύπελλα και Copa Africa. Θέλει να επαναλάβει τις επιτυχίες του μακρινού παρελθόντος και να “σπάσει” την γκίνια της περασμένης δεκαετίας , όταν και έφτανε στην πηγή (ημιτελικά,τελικό) αλλά δεν έπινε νερό. Η αποστολή που επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής ,Milovan Rajevac, δεν έχει την αίγλη των περασμένων ετών αλλά “κρύβει” μερικά διαμαντάκια , όπως ο Kamaldeen Sulemana (19) της Rennes και ο Mohammed Kudus (21) του Ajax.
Γενικότερα στο ρόστερ υπάρχει ένα “κράμα” νεαρών (σαν και τους προαναφερθέντες) και έμπειρων παικτών , όπως για παράδειγμα οι αφοι Ayew που θα έχουν μεγάλη επιρροή χάρη στην εμπειρία τους. Ο Andre Ayew μάλιστα απέχει μόλις 10 συμμετοχές προκειμένου να ξεπεράσει τις 109 του Asamoah Gyan και να γίνει αυτός με τις περισσότερες στην ιστορία της χώρας. Στην άμυνα , η παρουσία του “βετεράνου” Jonathan Mensah , σε συνδυασμό με αυτή των Rahman Baba (Reading) , Daniel Amartey (Leicester) και Alexander Djiku (Strasbourg) προσδίδει μια σιγουριά, ενώ στην μεσαία γραμμή δεσπόζει ο Thomas Partey.
Ερωτηματικό αποτελεί η θέση του τερματοφύλακα , καθώς ο 25χρονος Joe Wollacott αγωνίζεται στην 4η κατηγορία της Αγγλίας και δεν έχει καθόλου παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις. Το…κρυφό χαρτί του Rajevac ακούει στο όνομα Abdul Fatawu Issahaku , ένα 17χρονο παιδί που ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης του Copa Africa u20 και κλήθηκε στην ανδρών , ενώ λέγεται πως έχει κλείσει ήδη στην Sporting Lisbon. Αναμφίβολα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα prospects της διοργάνωσης.
Προπονητής : Milovan Rajevac (68 ετών)
Ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά του Mundial το 2010 και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Ουρουγουάη , επανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον πάγκο της Γκάνας. Έμπειρος , έχει το know-how , λάτρης του 4-5-1 , όπως απέδειξε στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου.
Εκτίμηση : H Γκάνα είναι μια σφιχτή ομάδα , δύσκολα σκοράρει δύσκολα δέχεται γκολ. Είναι καλύτερη από Κομόρες και Γκαμπόν , οφείλει να περάσει στα νοκ-άουτ όμως από εκεί και ύστερα τα πράγματα θα ζορίσουν. Η επιθετική της δυστοκία και η έλλειψη ενός φορ που να έχει το εύκολο γκολ ίσως της στοιχίσει.
-Γκαμπόν
Συμμετοχές : 8
Καλύτερη θέση : Προημιτελικά (1996,2012)
Στοιχεία χώρας : Ευρισκόμενη στην δυτική ακτή της κεντρικής Αφρικής και πάνω στον ισημερινό , η Γκαμπόν συνορεύει με το Κονγκό , το Καμερούν και την Ισημερινή Γουινέα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα περίπου στα 2,5 εκατομμύρια , με την χώρα να αποτελεί γαλλική αποικία έως και το 1960 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε επισήμως.
H ύπαρξη πετρελαίου και φυσικούς και οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις έχουν καταστήσει την χώρα ως μια από τις πιο ευημερούσες σε ολόκληρη την Αφρική. Βέβαια , η άνιση κατανομή του πλούτου δεν επιτρέπει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει υπό ευνοϊκές συνθήκες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Libreville και η μοναδική επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα γαλλικά , που ομιλούνται από το 80% του πληθυσμού.
Το ρόστερ
Πέραν του διεθνώς αναγνωρισμένου Pierre Emerick-Aubameyang ,ο μοναδικός γνωστός στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστής στο ρόστερ της Γκαμπόν είναι ο Mario Lemina. Αρκετοί από εσάς μάλλον θα γνωρίζετε τον Daniel Cousin , τον παλαίμαχο Γκαμπονέζο striker που αγωνίστηκε και για μια σεζόν με την φανέλα της ΑΕΛ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Από την τελική αποστολή που επέλεξε ο Patrice Neveu ξεχωρίζουν , πλην των δύο προαναφερθέντων, ο Bouanga της St. Etienne και ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός Bruno Ecuele Manga που αγωνίζεται στην Ligue 2 με τα χρώματα της Dijon. Αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός από την αποστολή του χαφ Didier Ndong , που λογομάχησε με κάποιους συμπαίκτες του τον περασμένο Νοέμβρη. Πολλοί νυν διεθνείς μάλιστα μπορεί να αρνούνταν την πρόσκληση αν ο Ndong ήταν μέλος του ρόστερ για την προσεχή διοργάνωση.
Προπονητής : Patrice Neveu (68 ετών)
Ύστερα από μια καριέρα σε μικρές ομάδες της Γαλλίας , ο Neveu κρέμασε τα παπούτσια του και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Έχει μεγάλη εμπειρία από την αφρικανική ήπειρο , έχοντας καθίσει στον πάγκο της Γουινέας, της Μαυριτανίας και του Κονγκό. Βρίσκεσαι στη Γκαμπόν από το 2019.
Εκτίμηση: Ομάδα με πολλά σκαμπανεβάσματα , τερμάτισε τιμητικά δεύτερη στον όμιλο των προκριματικών του Mundial. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη , στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εκτός ρυθμού τον τελευταίο καιρό Aubameyang. Μεγάλη επιτυχία αν περάσει τον όμιλο.
–Κομόρες
Συμμετοχές : 1
Καλύτερη Θέση : –
Στοιχεία χώρας : Ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νησιών , που βρίσκεται δυτικά του ινδικού ωκεανού. Είναι η τρίτη μικρότερη σε έκταση χώρα της Αφρικής, όμως είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη με τον πληθυσμό της να “αγγίζει” το 1 εκατομμύριο (850.000).
Η πρωτεύουσα του κράτους βρίσκεται στην Μεγάλη Κομόρα και ονομάζεται Μορόνη. Κύρια προϊόντα της χώρας είναι το ζαχαροκάλαμο , η βανίλια , η κίτρα και τα λεμόνια. Οι Κομόρες όπως και η Μοζαμβίκη ήταν γαλλικό προτεκτοράτο , όμως οι τρεις νήσοι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1974.
Το ρόστερ
Μεγάλες στιγμές στην χώρα , καθώς οι Κομόρες θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Στα προκριματικά κατόρθωσαν να παρουν 8 βαθμούς σε 4 αγώνες από Κένυα και Τόγκο , ενώ απέσπασαν και μια χρυσή ισοπαλία εντός έδρας απέναντι στην Αίγυπτο. Από την προτελευταία αγωνιστική εξασφάλισαν την πρόκριση μετά από μια λευκή ισοπαλία εκτός έδρας στο Τόγκο.
Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι αναμφίβολα ο Nabouhane Ben , πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν του Ερυθρού Αστέρα , που θα ηγηθεί της επίθεσης των “Κροσσοπτερύγιων”. Οι πιο “μπαρουτοκαπνισμένοι” αυτού του φτωχού ποιοτικά ρόστερ αγωνίζονται κυρίως στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας , όπως ο χαφ M’Changama (Guingamp) και οι αμυντικοί Youssouf και Alhadhur οι οποίοι φορούν τη φανέλα της Ajaccio.
Προπονητής : Amir Abdou (49 ετών)
Γεννημένος στη Μασσαλία , τον Ιούλιο του 1972, βρίσκεται στο τιμόνι της εθνικής από το 2014. Φυσικά του πιστώνεται η τεράστια επιτυχία της πρόκρισης , παρότι η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση των προκριματικών του Mundial .
Εκτίμηση : Οι Κομόρες και η Γκάμπια είναι οι δύο “Σταχτοπούτες” της φετινής διοργάνωσης και σίγουρα πρωτίστως θα διασκεδάσουν την παρουσία τους στο Καμερούν. Από εκεί και ύστερα , η ομάδα του Abdou θα χτυπήσει το εναρκτήριο παιχνίδι με την Γκαμπόν , όμως θα μας προξενήσει τεράστια εντύπωση αν καταφέρει και βγει από αυτό τον όμιλο.
Group D
– Αίγυπτος
Συμμετοχές : 25
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1957,1959,1986,1998,2006,2008,2010)
Στοιχεία χώρας : Μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Αίγυπτος είναι ένα μεγάλο και ιστορικό κράτος , πλούσια σε πολιτισμό και πετρέλαιο. Μερικά από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου βρίσκονται εκεί , όπως η Σφίγγα και τη Γκίζα.
Η θρησκεία κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην αιγυπτιακή κοινωνία. Η βαθιά θρησκευτική πίστη θεωρείται βασικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό του Αιγύπτιου πολίτη. Η Αίγυπτος είναι στα πέντε πιο βαθιά θρησκευόμενα κράτη παγκοσμίως με όλους τους Αιγύπτιους να έχουν εντυπωσιακή τέλεση των θρησκευτικών τους υποχρεώσεων. Το 85-90% του πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ στη συντριπτική τους πλειονότητα Σουνίτες αλλά υπάρχει και μια Σιιτική μειονότητα 2.000.000 ατόμων.
Το ρόστερ
Η πολυνίκης του θεσμού με 7 κατακτήσεις ετοιμάζεται για ακόμα μια συμμετοχή στο τελικό τουρνουά. Το ρόστερ της ομάδας είναι αρκετά καλό για να το κατατάξουμε μεταξύ των ισχυρών , αλλά όχι τόσο ώστε να είναι και φαβορί. Ξεχωρίζουν , στην άμυνα ο πρώην αμυντικός της West Brom , Ahmed Hegazy και στη μεσαία γραμμή ο Mohamed Elneny της Arsenal.
Φυσικά το μεγάλο αστέρι ακούει στο όνομα Mohamed Salah , από τους καλύτερους παίχτες στον κόσμο και σίγουρα ο πιο φορμαρισμένος αυτή τη στιγμή. One to watch είναι αναμφίβολα ο Omar Marmoush , με τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Στουτγάρδης να έχει αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης του μήνα στην Bundesliga τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Προπονητής : Carlos Queiroz (68 ετών)
Ο γνωστός Πορτογάλος που στα 00s θεωρούνταν ο καλύτερος assistant manager του κόσμου όντας βοηθός του Sir Alex Fergusson. Πριν από αυτό αλλά και μετά ειδικεύεται στις εθνικές ομάδες.
Εκτίμηση : Πολύ υψηλές προσδοκίες χωρίς να μας έχει πείσει η ομάδα. Θα γίνουμε παράτολμοι και θα πούμε αποκλεισμός στον προημιτελικό.
-Νιγηρία
Συμμετοχές : 19
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1980,1994,2013)
Στοιχεία χώρας : Η Νιγηρία είναι ένα τεράστιο κεντροαφρικανικό κράτος, το πιο πολυπληθές σε όλη την ήπειρο με πάνω από 200 εκατομμύρια κατοίκους. Την χαρακτηρίζουν οι ανισότητες και η διαφθορά παρόλο που δεν θα την λέγαμε φτωχή χώρα.
Η Νιγηρία ταξινομείται ως αναδυόμενη αγορά μικτής οικονομίας και έχει ήδη φτάσει το καθεστώς χαμηλού μέσου εισοδήματος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με άφθονους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένους οικονομικούς τομείς, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και χρηματιστήριο, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αφρική.
Το ρόστερ
Περίεργη η κατάσταση στην Νιγηρία. Προβλήματα κάτω από τα δοκάρια , αμυντική αστάθεια και ανισόρροπα αποτελέσματα ταλάνισαν την ομάδα στα προκριματικά του Mundial. Παρ’όλα αυτά , το ρόστερ της διαθέτει αρκετό βάθος με γνωστούς “Ευρωπαίους” παίκτες. Από τα δυνατά της διοργάνωσης.
Ειδικά στην επίθεση , η Νιγηρία έχει ευρεία γκάμα ταλαντόυχων ποδοσφαιριστών , όπως οι Iheanacho (Leicester) , Chukwueze (Villareal) και Taiwo Awoniyi (Union Berlin). Μεγάλο πλήγμα αποτελεί φυσικά η απώλεια του Victor Osimhen , με τον σέντερ φόρ της Napoli να ταλαιπωρείται από πρόβλημα τραυματισμού.
Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο χαφ της Leicester , Wilfred Ndidi , τον οποίο περιμένουμε να τραβήξει “κουπί” στην μεσαία γραμμή. Τα ζητήματα που υπάρχουν στην άμυνα δεν είμαστε σίγουροι πως θα λυθούν , με τους Ekong και Sanusi να αποτελούν τους πιο αξιόπιστους αμυντικούς.
Στην αποστολή ενσωματώθηκε και ο Henry Onyekuru , με τον εξτρέμ του Ολυμπιακού να κερδίζει μια θέση στο ρόστερ εξαιτίας των πολλών απουσιών.
Προπονητής : Augustine Eguavoen (57 ετών)
Λίγες πληροφορίες καθώς προσελήφθη λίγο πριν την διοργάνωση. Γνωρίζουμε πως είναι πρώην διεθνής με τους “Σούπερ Αετούς” και πως έχει ξαναεπιλεχθεί ως ομοσπονδιακός άλλες δύο φορές στο παρελθόν.
Εκτίμηση : Θα δώσει μάχη με την Αίγυπτο για την πρώτη θέση στον μάλλον πιο δύσκολο όμιλο της 1ης φάσης. Ανάλογα με τις διασταυρώσεις μπορεί να την δούμε στον ημιτελικό.
–Σουδάν
Συμμετοχές : 9
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1970)
Στοιχεία χώρας : Το Σουδάν βρίσκεται ανατολικά και αριθμεί 45 εκατομμύρια κατοίκους. Στην αρχή του αιώνα ήταν ανερχόμενη οικονομική δύναμη στην περιοχή και λόγω των πετρελαίων και της θέσης του αλλά ένας εμφύλιος συνέτριψε αυτή την πορεία.
Το ρόστερ
H χώρα που φιλοξένησε το πρώτο Copa Africa (1957) και κατέκτησε το τρόπαιο 13 χρόνια αργότερα , επανέρχεται για πρώτη φορά σε τελική φάση ύστερα από μια δεκαετία. Το Σουδάν κατόρθωσε να τερματίσει δεύτερο στον όμιλο των προκριματικών , πίσω από την Γκάνα και μπροστά από την Νότια Αφρική.
Υλικό πολύ αδύνατο που δεν τρομάζει κανέναν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της αποστολής αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και πιο συγκεκριμένα στις δύο μεγάλες ομάδες , Al-Hilal και Al-Merikh. Αυτός που θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεχωρίζει είναι ο επιθετικός , Mohamed Abdelrahman. Local Hero παίχτης χωρίς ισχυρό βιογραφικό.
Προπονητής : Burhan Tia
Και αυτός καινούριος στην θέση του χωρίς να έχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Βάσει βιογραφικού , γνωρίζουμε πως έχει προπονήσει σε διάφορες ομάδες της χώρας.
Εκτίμηση : 4η θέση στον όμιλο.
– Γουινέα Μπισσάου
Συμμετοχές : 3
Καλύτερη θέση : Όμιλος
Στοιχεία χώρας : Η Γουινέα-Μπισσάου είναι ένα μικροσκοπικό, πορτογαλοαναθρεμένο κράτος που αριθμεί 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Πρώην πορτογαλική αποικία, είχε το όνομα Πορτογαλική Γουινέα, και όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, προστέθηκε το όνομα της πρωτεύουσας στο επίσημο όνομα του κράτους για να μην προκαλείται σύγχυση με την Δημοκρατία της Γουινέας.
Το κλίμα της χώρας είναι τροπικό (ζεστό και υγρό). Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο επικρατεί η εποχή της ξηρασίας και ακολουθείται από την εποχή των βροχών. Έπειτα από την Επανάσταση των Γαριφάλων στην Πορτογαλία, το στρατιωτικό καθεστώς του 1974 υποχρεώθηκε να παραχωρήσει την ανεξαρτησία στις πορτογαλικές αποικίες.
Το ρόστερ
Η Γουινέα-Μπισσάου θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε τελική φάση και μάλιστα συνεχόμενη , καθώς η παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση έγινε το 2017. Τα “Άγρια σκυλιά” , όπως είναι το παρατσούκλι τους , θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω , έχοντας ως στόχο την πρόκριση στα νοκ-άουτ ύστερα από τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες.
Παρ’όλα αυτά , το ρόστερ είναι μέτριας και προς τα κάτω δυναμικής και απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται σε μέτριες πορτογαλικές ή γαλλικές ομάδες. Λίγοι αυτοί που ξεχωρίζουν , όπως για παράδειγμα ο αμυντικός Εulanio Gomes (γνωστός και ως “Nanu”) της Porto και ο Alfa Semedo της Vitoria Guimaraes. Ο τελευταίος έκανε πέρυσι πολύ αξιόλογη χρονιά φορώντας την φανέλα της αγγλικής Reading.
Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Moreto Cassama.Ο 23χρονος έχει κάνει το ξεπέταγμα του στην Reims από πέρσι και θα έχει ηγετικό ρόλο στο κέντρο. Στην επίθεση έχει σχηματιστεί μια εντυπωσιακή …πολυπολιτισμικότητα , με παίκτες που αγωνίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Από την Sion της Ελβετίας , μέχρι την Al-Shoulla στη Σαουδική Αραβία , την αγγλική Plymouth και την πολωνική Wisla Plock.
Προπονητής : Baciro Cande (54 ετών)
Γηγενής και συμπληρώνει μια πενταετία στον πάγκο της εθνικής. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.
Εκτίμηση : Μάχη με το Sudan για την 3η θέση. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για την είσοδο στους 16 αλλά εκεί έχουμε το ταβάνι μας.
GROUP E
– Αλγερία
Συμμετοχές : 19
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (1990,2019)
Στοιχεία χώρας : Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου και μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό , καθώς αριθμεί 45 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι το Αλγέρι και οι δύο βασικές γλώσσες που ομιλούνται εκεί είναι τα αραβικά και τα γαλλικά.
Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα οι Γάλλοι εισέβαλαν στη χώρα και κατέλαβαν το Αλγέρι και αναπόφευκτα σχηματίστηκε μια γαλλόφωνη ντόπια ελίτ. Πάρα πολλοί ευρωπαίοι μετανάστευσαν στη χώρα, η οποία διοικούνταν από τους Γάλλους. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί δυσανασχέτησαν και το 1954 ξεκίνησε ο Πόλεμος της Αλγερίας που έληξε 8 χρόνια αργότερα όταν και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε επισήμως.
Το ρόστερ
Η κάτοχος της προηγούμενης διοργάνωσης μεταβαίνει στο Καμερούν προκειμένου να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Εκτός αυτού , θέλουν να διατηρήσουν και ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 39 αγώνων που κρατάει από το 2018.
Η Αλγερία διαθέτει ένα από τα πιο “πλούσια” σε ποιότητα ρόστερ , με τον Riyad Mahrez να αποτελεί το μεγάλο αστέρι αυτής της ομάδας. Ο εξτρέμ της City θα έχει αρκετούς άξιους συμπαραστάτες, όπως τον Said Benrahma της West Ham , τον Ismael Bennacer της Milan και τον “γερόλυκο” Islam Slimani της Lyon. O 33χρονος μπορεί να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά στη Ligue 1 , όμως είναι υπερπολύτιμη η παρουσία του στην εθνική. Μιλάμε άλλωστε για τον νο1 σκόρερ στην ιστορία της χώρας.
Πέρα από την εμπροσθοφυλακή , η Αλγερία έχει δυναμική και στα άκρα της άμυνας , με τους εκρηκτικούς Atal (Nice) και Bensebaini (Gladbach) να ξεχωρίζουν. Ένας ποδοσφαιριστής που είναι αρκετά χρήσιμος στον coach Djamel Belmadi είναι ο 30χρονος Youcef Belaili , εξτρέμ με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και πολύ απειλητικός στο 1vs1.
Προπονητής : Djamel Belmadi (45 ετών)
Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ανέλαβε την χώρα το 2018 και είναι απόλυτα επιτυχημένη η πορεία της από τότε. Συνήθως προτιμάει το 4-3-3 , όμως έχει αρχίσει να δοκιμάζει και το 4-4-2 κάτι που έκανε και στο πρόσφατο φιλικό απέναντι στη Γκάνα (3-0). Ήταν πρώην ποδοσφαιριστής των Manchester City, PSG και Marseille και αρχηγός της Αλγερίας το 2004.
Εκτίμηση: Ομάδα για μεγάλα πράγματα, έχει το απαιτούμενο winning mentality για να φτάσει ως το τέλος του δρόμου. Θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο “hot” φαβορί , αν και στο Copa Africa είναι πολύ συνηθισμένες οι εκπλήξεις. Θα πάει μακριά.
–Ακτή Ελεφαντοστού
Συμμετοχές : 24
Καλύτερη θέση: 1η (1992,2015)
Στοιχεία χώρας : Στο δυτικό κομμάτι της Αφρικής βρίσκεται η Ακτή Ελεφαντοστού, μια χώρα με πληθυσμό 26,4 εκατομμύρια και διοικητική πρωτεύουσα το Abidjan. Και αυτή , όπως και πολλές προαναφερθείσες χώρες , ήταν αποικία των Γάλλων έως το 1960 όταν και κέρδισε την ανεξαρτησία της.
Σε σχέση βέβαια με την γειτονική Γκάνα , με την οποία και συνορεύει , η Ακτή Ελεφαντοστού υπέφερε πολύ λιγότερο από το δουλεμπόριο. Η χώρα παράγει καφέ , κακάο καθώς & τεράστιες ποσότητες βαμβακιού που εξάγει στην Κίνα , την Ινδονησία , την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα γαλλικά και οι δύο βασικές θρησκείες που παρατηρούνται είναι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.
Το ρόστερ
Μπορεί να μην έχει την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος , όμως η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μια ομάδα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Patrice Beaumelle έχει μεγάλο βάθος και “σφύζει” από ταλέντο. οι “Ελέφαντες” κατέκτησαν το τρόπαιο πριν από μια επταετία και σίγουρα αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη.
Το κέντρο άμυνας της ομάδας συνδυάζει εμπειρία (Bailly) και νεανικό ενθουσιασμό (Kossounou) ,ενώ στο δεξί άκρο υπάρχει ο πάντα υπολογίσιμος Serge Aurier. Kessie και Sangare συνθέτουν ένα ball-winning δίδυμο στην μεσαία γραμμή , ενώ από εκεί και έμπροσθεν οι επιλογές πληθαίνουν. Παίκτες όπως οι Zaha και Pepe μπορούν να κάνουν την διαφορά , ενώ υπάρχουν πάντα και οι υπολογίσιμοι Jeremie Boga και Maxwel Cornet, με τον τελευταίο να κάνει την διαφορά στην Burnley.
Στην κορυφή της επίθεσης δεσπόζει ο πρώτος σκόρερ του Champions League , Sebastien Haller , ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο νεότερος παίκτης της διοργάνωσης , ο Karim Konate που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο που βρίσκεται στα ραντάρ κορυφαίων συλλόγων.
Προπονητής : Patrice Beaumelle (44 ετών)
Ο Γάλλος τεχνικός ήταν για πολλά χρόνια βοηθός του Herve Renard, ο οποίος διετέλεσε και προπονητής των “Ελεφάντων” το 2014 και για μια διετία. Ο Beaumelle ανέλαβε την εθνική τον Μάρτιο του 2020 και πιστώνεται την αποτυχία πρόκρισης στην επόμενη φάση των προκριματικών για το Mundial , με την ομάδα να ηττάται στο κρίσιμο παιχνίδι του ομίλου από το Καμερούν.
Εκτίμηση : Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει “βαριά” φανέλα για να είναι απλά κομπάρσος στο τουρνουά. Θα εξαρτηθούν πολλά από την διάθεση των σταρ της και από το πώς θα αντικατασταθεί ο βασικός τερματοφύλακας της ,Sylvain Gbohouo , που έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το παιχνίδι απέναντι στην Αλγερία θα κρίνει πολλά .
-Σιέρα Λεόνε
Συμμετοχές : 3
Καλύτερη θέση : Όμιλος
Στοιχεία χώρας : Ένας εννεαετής εμφύλιος πόλεμος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90’ αποδείχθηκε καταστροφικός για την Σιέρα Λεόνε. Η χώρα της δυτικής Αφρικής των 7 εκατομμυρίων κατοίκων θεωρείται από τις φτωχότερες στον πλανήτη , καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος.
Η οικονομία της βασίζεται κατά βάση στην γεωργική καλλιέργεια , ενώ δεν γίνεται σοβαρή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη και οξειδίου του τιτανίου. Οι χρήστες διαδικτύου εντοπίζονται κυρίως στην πρωτεύουσα , Freetown, ενώ τα ⅔ του ενήλικου πληθυσμού δεν έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
Το ρόστερ
Η Σιέρα Λεόνε επιστρέφει σε τελική φάση Copa Africa για πρώτη φορά από το 1996. Αυτή θα είναι η 3η της συμμετοχή στη διοργάνωση, με την ελπίδα πως θα καταφέρει αυτή τη φορά να προκριθεί στην επόμενη φάση.
Ο πιο διάσημος (παλαίμαχος πλέον) ποδοσφαιριστής που έχει αναδείξει η χώρα είναι αναμφίβολα ο Mohamed Kallon , που πέρασε και από την Ελλάδα φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ. Ο μοναδικός που ξεπερνάει τον Kallon σε συμμετοχές είναι ο νυν αρχηγός Umaru Bangura (34) που θα έχει ρόλο καθοδηγητή στα μετόπισθεν.
Οι “Leone Stars” στηρίζουν πολλά στον βετεράνο επιθετικό , Kei Kamara, με τον θρύλο της MLS να συνεχίζει απτόητος παρότι βαδίζει στο 38ο έτος της ηλικίας του. Μάλιστα , ήταν αυτός που έστειλε την ομάδα στα τελικά , σκοράροντας ένα κρίσιμο πέναλτι απέναντι στο Μπενίν.
Το αξιοσημείωτο είναι πως στο ρόστερ θα συναντήσει κανείς 7 (!) ποδοσφαιριστές με το επώνυμο Kamara.Επιπλέον , στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο Steven Caulker , πρώην ποδοσφαιριστής των Tottenham και Liverpool που άλλαξε την εθνικότητα του πριν από λίγο καιρό.
Προπονητής : John Keister (51 ετών)
Γεννημένος στο Manchester έκανε καριέρα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας ως ποδοσφαιριστής. Πρώην διεθνής με την Σιέρα Λεόνε , βρίσκεται στο τιμόνι της εθνικής από το 2017.
Εκτίμηση : Κάθε αρχή και δύσκολη ,καθώς η Σιέρα Λεόνε αντιμετωπίζει την Αλγερία στο εναρκτήριο της παιχνίδι. Ακόμα κι αν κερδίσει την Ισημερινή Γουινέα , δεν είμαστε σίγουροι πως θα της φτάσουν 3 βαθμοί για να προκριθεί ως μια από τις καλύτερες τρίτες.
-Ισημερινή Γουινέα
Συμμετοχές : 3
Καλύτερη θέση : 4η (2015)
Στοιχεία χώρας : Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα σε έκταση κράτη της Αφρικής , ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στο 1.5 εκατομμύριο. Η Ισημερινή Γουινέα είναι η μοναδική χώρα της ηπείρου στην οποία τα ισπανικά είναι και η επίσημη γλώσσα.
Ονομάστηκε Ισημερινή Γουινέα επειδή βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό και πλησίον του κόλπου της Γουινέας. Κατά τα μέσα του 20ου αιώνα , λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία , ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα το 1968.
Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 1996, ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα , κάτι που οδήγησε στην ταχύτατη αύξηση των οικονομικών εσόδων. Το 2004 , η χώρα έφτασε να είναι η 3η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Υποσαχάρια Αφρική.
Το ρόστερ
Είναι η τρίτη συμμετοχή της χώρας σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής , όμως η πρώτη που δεν προήλθε απευθείας , καθώς τις προηγούμενες δύο φορές η χώρα ήταν διοργανώτρια. Μεγαλύτερη επιτυχία αποτελεί σίγουρα η 4η θέση που κατακτήθηκε το 2015.
Πρόκειται για μια ομάδα σχετικά νεανική , με μόλις δύο ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών. Ο ένας εξ αυτών είναι ο εμβληματικός αρχηγός Emilio Nsue , με μεγάλη καριέρα σε La Liga και Championship. Ο 32χρονος επιθετικός αγωνίστηκε και στην Κύπρο με ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα Λεμεσού , όμως φέτος παραμένει ελεύθερος.
Μεγάλο πλήγμα ο τραυματισμός του καλύτερου παίκτη της ομάδας, Pedro Obiang , με τον μέσο της Sassuolo να έχει διαγνωστεί με βρογχοπνευμονία τον περασμένο Αύγουστο και να βρίσκεται στα “πιτς” από τότε. Το 50% των παικτών που απαρτίζουν την τελική αποστολή αγωνίζεται στην Ισπανία , με τον Carlos Akapo της Cadiz να είναι το πιο “βαρύ” όνομα εξ αυτών.
Υπάρχει και “ελληνικό” ενδιαφέρον στο ρόστερ , καθώς εκπροσωπούνται επάξια οι δύο ιστορικές ομάδες του Βόλου. Στην Νίκη αγωνίζεται ο Jose Antonio Miranda ενώ στον Ολυμπιακό ο Juan Jose Oscar Siafa.
Προπονητής : Juan Micha (46 ετών)
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην ισπανική Fuenlabrada , ενώ το 2012 ανέλαβε την γυναικεία εθνική ομάδα της Ισημερινής Γουινέας. Έχει περάσει ως μέλος του staff από όλες τις μικρότερες ηλικιακά εθνικές ομάδες. Το 2020 ανέλαβε την ανδρών ως υπηρεσιακός και ύστερα από 2 συνεχόμενες νίκες του ζητήθηκε να μείνει ως μόνιμος , υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας.
Εκτίμηση : Σίγουρα θα επηρεάσει η απουσία του Obiang , ενώ δε γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Nsue. Όπως και να έχει , το υλικό της είναι καλύτερο από της Σιέρα Λεόνε , όμως πρέπει να αποκομίσει σίγουρα 4 βαθμούς για να έχει πολλές ελπίδες πρόκρισης.
GROUP F
-Τυνησία
Συμμετοχές : 20
Καλύτερη θέση : Κατάκτηση (2004)
Στοιχεία χώρας : Η Τυνησία είναι μια τουριστική χώρα στη Βόρειο Αφρική. Σχετικά πλούσια με ατελείωτα αξιοθέατα και φοβερή ιστορία για να την επισκεφθεί κάποιος. Έχει 12 εκατομμύρια κατοίκους.
Η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα Αραβικά , ενώ το πολίτευμα της χώρας είναι η Ημιπροεδρική Δημοκρατία. Πρωτεύουσα της Τυνησίας είναι η Τύνιδα.
To ρόστερ
Η Τυνησία μπαίνει στη διοργάνωση με πολλές αμφιβολίες , μετά τις μέτριες εμφανίσεις στα προκριματικά του Mundial. Στο πρόσφατο Αραβικό Κύπελλο έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά ηττήθηκε με 0-2 από την Αλγερία. Στο συγκεκριμένο τουρνουά συμμετείχαν ορισμένοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται και στην τελική αποστολή για το Copa Africa.
Το υλικό σε γενικές γραμμές είναι τίμιο , αλλά δεν μας εντυπωσιάζει. Στην άμυνα υπάρχει ο Mohamed Drager , πρώην του Ολυμπιακού , αλλά δεν υπάρχει κάποιο “βαρύ” όνομα, σε αντίθεση με την μεσοεπιθετική γραμμή. Το μεγάλο όνομα είναι αναμφίβολα ο Wahbi Khazri , που διανύει πολύ καλή σεζόν με την φανέλα της St Etienne. Στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζει ο Elyes Skhiri , κεντρικός χαφ που αγωνίζεται στην Κολωνία , από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της αποστολής.
Πολλά βλέμματα θα πέσουν στους ιδιαίτερα ταλαντούχους Slimane (20) και Mejbri (18) που αγωνίζονται σε Brondby και Manchester United αντίστοιχα. Ο πρώτος είναι σχεδόν πάντα στις βασικές επιλογές των πρωταθλητών Δανίας , ενώ ο Mejbri που αγωνίζεται στη θέση “10” θεωρείται σπουδαίο ταλέντο συνδυάζοντας τεχνική κατάρτιση και καλή κλειστή ντρίπλα.
Προπονητής : Mondher Kebaier (51 ετών)
Γηγενής χωρίς να έχει την απόλυτη στήριξη του κόσμου, υπήρχε έντονη γκρίνια για τις τελικές επιλογές του. Θα είναι ένα τεστ αυτή η διοργάνωση.
Εκτίμηση : Προημιτελικά αλλά με σκληρή μάχη.
– Μάλι
Συμμετοχές : 12
Καλύτερη θέση : Φιναλίστ (1972)
Στοιχεία χώρας : Το Μάλι είναι χώρα της δυτικής Αφρικής με 20 εκατομμύρια κατοίκους και είναι βυθισμένη στη φτώχια. Το κλίμα του Μάλι είναι ξηρό και θερμό, το βόρειο 1/3 της χώρας βρίσκεται στην έρημο της Σαχάρας . Η χώρα είναι κυρίως αγροτική. Το Μάλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 65% περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνεται από την έρημο Σαχάρα.
Οι οικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται στις παραποτάμιες περιοχές, οι οποίες αρδεύονται από τον ποταμό Νίγηρα. Το 80% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στις αγροτικές και αλιευτικές εργασίες, ενώ η στοιχειώδης εγχώρια βιομηχανία περιορίζεται στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακιού και εξαρτάται από την τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Το ρόστερ
Αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες που θα λάβουν μέρος στο θεσμό . Το ρόστερ είναι αρκετά νεανικό με βάθος και ποιότητα , αλλά στερείτο μεγάλης εμπειρίας. Αρκετοί βέβαια θεωρούν αυτή τη γενιά του Μάλι ως μια από τις πιο ανερχόμενες , που μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαία ομάδα της ηπείρου.
Το Μάλι τα πήγε εξαιρετικά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει περάσει στον τελευταίο γύρο , όπου και θα διεκδικήσει σε διπλό ματς την πρόκριση του στην τελική φάση. Σε 6 αγώνες πέτυχες 5 νίκες και δε δέχτηκε ούτε ένα τέρμα. Ηγέτης της άμυνας ο εξαιρετικός δεξιός μπακ της Rennes , Hamari Traore .
Η ισχύς της ομάδας είναι στην μεσαία γραμμή. Ο αρχηγός Diadie Samassekou θα έχει στο πλευρό του τον Amadou Haidara (πολυεργαλείο της Λειψίας) και τον Yves Bissouma , που διανύει εξαιρετική χρονιά με την φανέλα της Brighton και θα ηγηθεί ενός πολύ σκληρού κέντρου. Ως έξτρα λύση υπάρχει ο Mohamed Camara , που τράβηξε πολλά βλέμματα με την φανέλα της Salzburg στο φετινό Champions League.
Η λύση στην επίθεση δίνεται συνήθως από τον 22χρονο Ibrahima Kone , που σημείωσε 5 γκολ στα προκριματικά του Mundial , ενώ ως έξτρα λύση υπάρχει και ο EL Bilal Toure της γαλλικής Reims. Το μεγάλο αστέρι εντοπίζεται στα εξτρέμ , όπου υπάρχει ο ταχυδυναμικός Djenepo της Southampton.
Προπονητής : Mohamed Magassouba (65 ετών)
Γηγενής και θεωρείται επιτυχημένος. Έχει φέρει την απαραίτητη ηρεμία στην ομάδα , όντας στον πάγκο της από το 2017.
Εκτίμηση : Θα δώσει μάχη για την 1η θέση με την Τυνησία. Θα έχει δύσκολο bracket αλλά μπορεί να είναι η έκπληξη διοργάνωσης. Η λογική λέει ότι το ταβάνι είναι προημιτελικά αλλά πάντα υπάρχουν εκπλήξεις και μπορεί να είναι αυτή η ομάδα.
-Γκάμπια
Συμμετοχές : 1
Καλύτερη θέση : –
Στοιχεία χώρας : Η Γκάμπια είναι ένα μικρό κράτος 2 εκατομμυρίων δυτικά στην Αφρική και ανήκει στην πλειοψηφία των φτωχών χωρών.
Αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κυρίως με πτήσεις τσάρτερ. Περικλείεται από την Σενεγάλη και έχει μακρόστενο σχήμα, ακολουθώντας την πορεία του ποταμού Γκάμπια προς τον Ατλαντικό .Πρωτεύουσα είναι η Banjul . Η Γκάμπια ανεξαρτητοποιήθηκε το 196 από τους Άγγλους.
Το ρόστερ
H δεύτερη “Cinderella” της διοργάνωσης μετά τις Κομόρες. Η Γκάμπια τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό όμιλο , μπροστά από Γκαμπον (2η) , Κονγκό και Αγκόλα , εξασφαλίζοντας την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία.
Οι γνωστοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στην άμυνα ξεχωρίζουν οι Colley (Sampdoria) και Janko (Real Valladolid) , ενώ οι Jallow και Ceesay που αγωνίζονται σε Βέλγιο και Ελβετία με Seraing και Zurich αντίστοιχα θα πλαισιώσουν το μεγάλο αστέρι της ομάδας , τον Musa Barrow (23). Ο νεαρός εξτρέμ ξεχωρίζει στην Serie A με τη φανέλα της Bologna , με 5 γκολ και 4 ασίστ.
Προπονητής : Tom Saintfiet (48 ετών)
Βέλγος , ειδικεύεται στις εθνικές ομάδες της Αφρικής όχι πάντα από το πόστο του προπονητή. Φημίζεται ότι είναι πιο πολύ οργανωτικός ο ρόλος του.
Εκτίμηση : Είναι το φαβορί για την 3η θέση που μπορεί να είναι αρκετό για να περάσει στους 16. Εκεί μάλλον είναι το τέλος της διαδρομής.
-Μαυριτανία
Συμμετοχές : 2
Καλύτερη θέση : Όμιλος
Στοιχεία χώρας : Η Μαυριτανία είναι ένα μεγάλο αλλά αραιοκατοικημένο κράτος της δυτικής Αφρικής. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η Αραβική και η Γαλλική, ενώ η επίσημη θρησκεία της χώρας είναι το Σουνιτικό Ισλάμ.
Το νόμισμα της χώρας είναι η ουγκίγια. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Οίκος της Ελευθερίας» η Μαυριτανία και οι Κομόρες θεωρούνταν ως οι μόνες πραγματικές «εκλογικές δημοκρατίες» στον αραβικό κόσμο.
Το 62% του συνολικού πληθυσμού ζει στις πόλεις. Διαστάσεις και δομή πόλης έχει αποκτήσει μόνο η πρωτεύουσα Nouakchott . Στην περιοχή της Σαχάρας βρίσκονται αστικά κέντρα, με ανεπτυγμένες συγκοινωνίες.
Το ρόστερ
Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή για τους Μαυριτανούς που θέλουν να τα πάνε καλύτερα σε σχέση με την πρώτη τους στην Αίγυπτο πριν από τρία χρόνια.
Το ρόστερ δεν διαθέτει ποιότητα και είναι αρκετά αδύναμο. Κορυφαίος παίκτης της ομάδας ο σέντερ φορ του Άρη , Aboubakar Kamara , ο οποίος είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ποδόσφαιρο της χώρας.
Το 1/4 της αποστολής αγωνίζεται σε μικρομεσαίες γαλλικές ομάδες , κυρίως της δεύτερης κατηγορίας , ενώ 4 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην καλύτερη ομάδα της χώρας, την Nouadhibou.
H Μαυριτανία είχε απογοητευτική παρουσία στα πρόσφατα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ,καθώς τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της μαζεύοντας μόλις 2 πόντους σε 6 αγώνες.
Προπονητής : Didier Gomes Da Rosa (52 ετών)
Καινούριος στη θέση του και προέρχεται από τη Γαλλία, ψάχνεται ακόμα καθώς δεν είχε μαζί του στο Arab Cup τους καλύτερους παίκτες της ομάδας.
Εκτίμηση : Θα δώσει τη μάχη της με τη Γκάμπια αλλά τη βλέπουμε 4η στον όμιλο.