10 ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών που διακρίνονται στα Σκανδιναβικά πρωταθλήματα

Κοινοποίηση

Τα τελευταία χρόνια , το ποδόσφαιρο στις παραδοσιακές Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία , Νορβηγία , Δανία) αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς . Ολοένα και περισσότεροι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την Σκανδιναβική χερσόνησο και έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα εγχώρια πρωταθλήματα , φτάνουν να διακρίνονται φορώντας την φανέλα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων . Απτό παράδειγμα αποτελεί η αγωνιστική πορεία παιδιών όπως ο Erling Haaland , ο Martin Odegaard και o Alexander Isak .

Γενικότερα, η ποιοτική αναβάθμιση των πρωταθλημάτων της Σκανδιναβίας συνάδει με την ταυτόχρονη βελτίωση των εθνικών ομάδων της εκάστοτε χώρας .Καλύτερη όλων η Δανία , που ήταν εντυπωσιακή στο EURO2020 και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά , ενώ θριάμβευσε στα προκριματικά του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου , τερματίζοντας πρώτη με 9 νίκες σε 10 αγώνες και καταγράφοντας το εντυπωσιακό +27 goal difference . Η Σουηδία των Forsberg , Isak και Kulusevski πέρασε στα knockout του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με εξαιρετική αμυντική λειτουργία και αποκλείστηκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης από την Ουκρανία . Η Νορβηγία μπορεί να μην κατάφερε να αγωνιστεί σε τελική φάση τουρνουά , κάτι που έχει να πετύχει από το EURO 2000 , όμως υπάρχει η πεποίθηση πως θα τα καταφέρει σύντομα , μιας και διαθέτει μια από τις καλύτερες φουρνιές στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Το ταλέντο “ρέει άφθονο” στα Σκανδιναβικά πρωταθλήματα και οι περισσότερες ομάδες πορεύονται με μια κοινή νοοτροπία. Αποσκοπούν στην προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών και δε φοβούνται να τους χρησιμοποιήσουν και να στηριχθούν πάνω τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών δεν ξεπερνά τα 25 έτη και στα τρία πρωταθλήματα και οι σύλλογοι απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό με παιδιά που έχουν μάθει ποδόσφαιρο σε εγχώριες ακαδημίες. Επειδή η σκανδιναβική ποδοσφαιρική αγορά είναι σχετικά φθηνή , πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι οποιουδήποτε βεληνεκούς επιλέγουν να “ψωνίσουν” συχνά πυκνά από τον βορρά. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές από αυτές τις χώρες αποκτούν παραστάσεις από μικρή ηλικία και καταγράφουν τριψήφιους αριθμούς συμμετοχών πολύ νωρίς στην καριέρα τους. Πάμε να δούμε μερικούς εξ αυτών.

Δανία (Superligaen)

 

Όνομα : Jonas Wind

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 07/02/1999

Ύψος : 1.90

Ομάδα : FC Copenhagen

Θέση : Σέντερ Φορ

Ο 22χρονος Δανός είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της δανέζικης Superligaen. Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται και από το Transfermarkt, σύμφωνα με το οποίο ο Wind είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη αγοραστική αξία σε όλο το πρωτάθλημα (7 εκατομμύρια) . Παιδί της Κοπεγχάγης , γεννήθηκε στην πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του 1999 και εντάχθηκε σε ηλικία 12 ετών στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Το 2018 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και έκανε ντεμπούτο σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Atletico de Madrid.

Η καλύτερη χρονιά του Wind ήταν η περσινή , στην οποία αγωνίστηκε σε 28 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 15 γκολ. Βέβαια , ο αριθμός είναι ολίγον τι παραπλανητικός μιας και τα 9 εξ αυτών προήλθαν από το σημείο του πέναλτι. Παρ’όλα αυτά ήταν αρκετά δημιουργικός , καθώς έφτιαχνε 1.53 ευκαιρίες ανα αγώνα και τελείωσε τη χρονιά με 8 καταγεγραμμένες ασίστ. Φέτος κινείται σε παρόμοια επίπεδα έχοντας πετύχει 10 τέρματα σε πρωτάθλημα και Conference League , τα 7 χωρίς πέναλτι, αλλά κάνει σημαντικό underperforming καθώς βάσει των expected goals έπρεπε να έχει βάλει 3.1 γκολ παραπάνω.

 

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα ψηλό παιδί (1.90 μπόι) με αρκετά αξιόλογη σωματοδομή δεν μιλάμε για ένα κλασικό σέντερ φορ περιοχής, τον λεγόμενο target man. Ο Wind βγαίνει εκτός περιοχής και κατεβαίνει πιο χαμηλά στο γήπεδο για να πάρει πάσα. Κρατάει πολύ καλά τη μπάλα και γυρνώντας κοιτάει να παίξει κάθετα βγάζοντας τους συμπαίκτες του “φάτσα” με το τέρμα. Μπορεί να παίξει κάλλιστα και σε σχήμα με 2 επιθετικούς ως second striker , ξέρει να κινείται χωρίς τη μπάλα και να φύγει κάθετα στον μεγάλο χώρο.

Δε ξέρουμε αν θα καταφέρει να παίξει ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο σε κορυφαίο club , όμως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ιδανικό Deep Lying Forward και να αγωνιστεί σε ένα Top-5 πρωτάθλημα. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία του χρονιά στην Κοπεγχάγη , έχει πιάσει “ταβάνι” στη Δανία.

 

Όνομα : Morten Frendrup

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 07/04/2001

Ύψος : 1.80

Ομάδα : Brondby IF

Θέση : Κεντρικός μέσος

Η Brondby είναι ο “κοιμώμενος γίγαντας” του δανέζικου ποδοσφαίρου που “ξύπνησε” την περασμένη σεζόν και κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2005. Είχε συνεχόμενες παρουσίες στις ευρωπαικές διοργανώσεις και κυρίως στο κύπελλο UEFA κατά την δεκαετία του 90΄. Από την Brondby έχουν περάσει ποδοσφαιριστές όπως οι Michael Laudrup , Peter Schmeichel , Ebbe Sand και πιο πρόσφατα οι Daniel Agger , Johan Elmander και Thomas Kahlenberg.

Η τελευταία σπουδαία πώληση του club και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του έγινε το περασμένο καλοκαίρι , όταν ο Jesper Lindstrom μεταγράφηκε στην Eintracht Frankfurt έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νεαρός βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου , όμως δεν ήταν μόνος του. Ένας από αυτούς που διακρίθηκαν ήταν ο 20χρονος μέσος , Morten Frendrup. Εντάχθηκε το 2013 στις ακαδημίες της ομάδας και πέρασε από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες έως και το Φεβρουάριο του 2018 , όταν και έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών. Έγινε μάλιστα ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα στην ιστορία του club.

Την χρονιά του τίτλου ο Frendrup αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια πρωταθλήματος ((τα 30 ως βασικός) , ενώ και φέτος αποτελεί αναντικατάστατο στέλεχος της Brondby. Ταχυδυναμικός και πολύ ευκίνητος , καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και δε φοβάται να μπεί δυνατά στη φάση. Είναι μεταξύ των κορυφαίων tacklers του πρωταθλήματος , μετρώντας 2.3 επιτυχημένα ανα αγώνα. Ο μοναδικός που έχει παραπάνω είναι ο Thrandarson της Odense. Ο Frendrup ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι , είναι πολύ ψύχραιμος με τη μπάλα στα πόδια (82% ευστοχία στις μεταβιβάσεις) και συμμετέχει στην κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Frendrup ειδικεύεται στις ανακτήσεις κατοχής καθώς καταγράφει πάνω από 6 ανά ενενήντα λεπτά στην δανέζικη Superligaen. Έχει συνθέσει μια εξαιρετικά λειτουργική τριάδα μαζί με τον έμπειρο Radosevic και τον εξίσου ταλαντούχο Τυνήσιο , Anis Slimane στο 3-5-2 του coach Niels Frederiksen. Η Brondby διαθέτει και φέτος πολλούς αξιόλογους νέους ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να βαδίσουν στον δρόμο που χάραξε ο Lindstrom. Ο Frendrup δεν είναι goalscoring μέσος , όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε ομάδα που αρέσκεται στο pressing. Τον προσεχή Απρίλιο θα γίνει 21 έχει ήδη πολλές παραστάσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Genoa έχει προσφέρει 3.5 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της και φαίνεται πως ο νεαρός χαφ οδεύει προς Ιταλία μεριά.

 

Όνομα : Oliver Villadsen

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 16/11/2001

Ύψος : 1.73 

Ομάδα : Nordsjaelland

Θέση : Δεξί μπακ

Ο μπακ με το μεγαλύτερο potential στη Superligaen είναι πιθανότατα ο 19χρονος Victor Kristiansen της Κοπεγχάγης. Το project της Nordsjaelland ,όμως, είναι too intriguing ώστε να μην ασχοληθούμε μαζί του. Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα που έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (20.7) και έχει συνάψει μια εξαιρετική συνεργασία με την ακαδημία Right To Dream στην Γκάνα από την οποία προήλθαν και οι Kudus/Sulemana που αργότερα πουλήθηκαν σε Ajax και Rennes αντίστοιχα.

Αυτός που μας έχει ενθουσιάσει από την φετινή Nordsjaelland είναι ο Oliver Villadsen. Ο νεαρός αγωνίζεται δεξιά ως full-back στο 3-5-2 και έχει αναδείξει όλες τις επιθετικές αρετές του. Από τα 9 του χρόνια ανήκει στην ομάδα από το Farum , μια μικρή πόλη 20.000 κατοίκων λίγο έξω από την Κοπεγχάγη. Ο Villadsen βρίσκεται για 3η χρονιά στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας , έκανε ντεμπούτο το 2019 και από πέρυσι είναι βασικός χωρίς να χάσει τη θέση του.

 

Παρότι η ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά και βολοδέρνει στο κάτω μισό του ταμπλό , ο 20χρονος είναι από τους standout players. Εξαιρετικός με τη μπάλα , σπάνια θα κάνει λάθος σε μεταβίβαση ενώ οι σέντρες του είναι στοχευμένες. Πατάει συνεχώς περιοχή όταν η μπάλα παίζεται απέναντι και χάρη σε αυτή του την ικανότητα έχει καταφέρει να πετύχει 4 τέρματα φέτος. Κάνει γενικώς πάρα πολλά ανεβάσματα χάρη στην μεγάλη ταχύτητα του , όντας από τους πιο γρήγορους μπακ της κατηγορίας.

Αμυντικά χρήζει βελτίωσης , όμως αποτελεί σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή με σπάνια επιθετικά στοιχεία. Ο Villadsen μετράει και 14/21 επιτυχημένες ντρίμπλες φέτος , δείχνοντας ικανότητα και στο ένας εναντίον ενός. Πολύ αξιόλογο fit για ομάδες που παίζουν με τρεις στην άμυνα.

 

Όνομα : Sebastian Jorgensen

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 08/06/2000

Ύψος : 1.83

Ομάδα : Silkeborg IF

Θέση : Δεξί εξτρέμ / Δεκάρι

Η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος είναι αναμφίβολα η Silkeborg. Ένας σύλλογος που διέπρεψε στα μέσα της δεκαετίας του 90΄, όταν και κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα (1993/94) αλλά και το Intertoto το 1996 , έφτασε να γίνει “ομάδα-ασανσέρ” τα τελευταία χρόνια. Φέτος επανήλθε στα “σαλόνια” και μάλιστα πραγματοποιεί αξιοσέβαστη πορεία όντας 6η με μόλις 2 ήττες και 16 γκολ παθητικό.

Ο ποδοσφαιριστής με το μεγαλύτερο αγωνιστικό “ταβάνι” αυτής της ομάδας είναι ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, Sebastian Jorgensen. Έχοντας δείξει τις ικανότητες του τόσο με την u19 όσο και με τις ρεζέρβες της Silkeborg, προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα την σεζόν 19/20 όταν και έκανε και το ντεμπούτο του. Η SIF υποβιβάστηκε εκείνη την σεζόν , όμως η παρουσία της στην δεύτερη κατηγορία έδωσε την ευκαιρία στον Jorgensen να πάρει χρόνο συμμετοχής.

 

Πέτυχε 8 τέρματα και μοίρασε 7 ασίστ την περασμένη σεζόν , βοήθησε στην επάνοδο του club στην Superligaen και φέτος συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς μετρώντας 6 γκολ και 6 ασίστ σε 17 αγώνες πρωταθλήματος. Στο 4-3-2-1 του coach Kent Nielsen , ο 21χρονος είναι ο ένας από τους δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εσωτερικά και πλαισιώνουν τον φορ. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως εξτρέμ αλλά ο παίκτης έχει περισσότερο στοιχεία δεκαριού. Δεν πατάει γραμμή , ξέρει να κρατάει πολύ καλά τη μπάλα και να τοποθετεί σωστά το σώμα του παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Του αρέσει να λαμβάνει τη μπάλα στην λεγόμενη “zone 14” , το σημείο του γηπέδου που βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή.

Ο Sebastian Jorgensen είναι αριστεροπόδαρος και ψάχνει συνεχώς την κάθετη πάσα. Ένας εκ των κορυφαίων δημιουργών του πρωταθλήματος , αριθμώντας 2.1 key passes / 90λεπτο. Πολλές φορές ξεκινάει τις ενέργειες του από χαμηλά στο γήπεδο όμως διαπρέπει στην προώθηση του παιχνιδιού χάρη και στην καλή κλειστή ντρίπλα που διαθέτει. Δε διστάζει να δοκιμάσει τα πόδια του και έχει πετύχει αρκετά γκολ εκτός περιοχής με πλασέ στην απέναντι γωνία. Αν κατορθώσει η Silkeborg και βγει στην πρώτη εξάδα τότε ο Jorgensen θα έχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να αναδείξει το πλούσιο ταλέντο του.

Σουηδία (Allsvenskan)

 

Όνομα : Patrik Walemark

Χώρα : Σουηδία

Ημερομηνία Γέννησης : 14/10/2001

Ύψος : 1.84

Ομάδα : Hacken/ Feyenoord

Θέση : Δεξί εξτρέμ

Ο Patrik Walemark ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Qviding.Προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια καθώς τόσο ο πατέρας του όσο και οι θείοι του έπαιζαν ποδόσφαιρο σε GAIS και Ljungskile. Τον Ιούλιο του 2020 αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως βασικός με την φανέλα της Hacken και “οργίασε” με γκολ και 3 ασίστ απέναντι στην Elfsborg.

Φέτος τελείωσε τη σεζόν έχοντας διπλάσια λεπτά συμμετοχής , έχοντας αγωνιστεί στα 29 από τα 30 παιχνίδια της Hacken (τα 23 ως βασικός). Σε αυτά τα παιχνίδια ο Walemark σημείωσε 9 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ όντας ο κορυφαίος παίκτης της Hacken.Παρότι η ομάδα είχε βλέψεις για ψηλά , εν τέλει δεν έκανε καλή χρονιά και τερμάτισε 4 βαθμούς πάνω από την σωτηρία ,όμως ο Walemark ήταν από τους διασωθέντες της φετινής Hacken.

Δεν είναι εξτρέμ αλλά περισσότερο Inside Forward . Έχει παίξει και σαν 10αρι πίσω από το φορ. Αρέσκεται στο να παίρνει τη μπάλα λίγο πιο χαμηλά στο γήπεδο , στο μεσοδιάστημα , και από εκεί να ξεκινάει τις ενέργειες του. Δε φοβάται να δοκιμάσει τα πόδια του, άλλωστε ήταν 9ος σε τελικές ανα ενενηντάλεπτο στο πρωτάθλημα με 3.02. Συγκλίνει συνεχώς οδηγώντας τη μπάλα προς τα μέσα , καθότι αριστεροπόδαρος , και εκτελεί με το καλό του πόδι. Τον είδαμε να πετυχαίνει μερικά φανταστικά γκολ.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έφεραν στο κατώφλι της εθνικής Σουηδίας κατω των 21 ετών , με την οποία έχει καταγράψει 7 συμμετοχές και 3 τέρματα. Ένας αδυσώπητος ντριμπλέρ , επιχειρούσε πάνω από 8 ντρίμπλες ανα αγώνα στην Allsvenskan , όντας 3ος στην σχετική λίστα. Σωρεία σκάουτερ από διάφορες ομάδες της Ευρώπης παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιριστή καθόλη τη διάρκεια της σεζόν , όμως αυτή που κέρδισε την “μάχη” για την απόκτηση του ήταν η Feyenoord.

Η Ολλανδία αποτελεί πάντοτε ιδανικό σκαλοπάτι για ποδοσφαιριστές από πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικής και ο Walemark μεταβαίνει στο κατάλληλο περιβάλλον ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται. 

 

Όνομα : Akinkunmi Amoo

Χώρα : Νιγηρία

Ημερομηνία Γέννησης : 07/06/2002

Ύψος : 1.63

Ομάδα : Hammarby

Θέση : Δεξί εξτρέμ

Ο βραχύσωμος άσος δεν έχει κλείσει ούτε διετία στην Σουηδία , καθώς μετέβη στην Hammarby τον Ιούνιο του 2020. Γεννημένος στο Ibadan της Νιγηρίας , την 3η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, αγωνιζόταν στην Sido’s FC προτού αποκτηθεί από τον σύλλογο της Στοκχόλμης το προ-περασμένο καλοκαίρι. 

Ύστερα από μια χρονιά προσαρμογής στην οποία πρόλαβε να παίξει σε 6 αγώνες , ο Amoo έκανε το ξεπέταγμα του μέσα στο 2021. “Εκρηκτικός” winger με χαμηλό κέντρο βάρους , περνά σαν σίφουνας από τους αντιπάλους και εκτελεί με το πολύ δυνατό του αριστερό του πόδι. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη πέτυχε 9 τέρματα σε 1850 λεπτά , δηλαδή 0.43 γκολ ανα ενενηντάλεπτο. Ο Amoo μέτρησε κατά μέσο όρο 0.52 xG το ματς , νούμερο πολύ υψηλό για παίκτη που δεν αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης. 

Ένα δείγμα της μεγάλης επιθετικότητας του 19χρονου Νιγηριανού είναι τα περίπου 3 σουτ που επιχειρούσε , αριθμός που τον κατέταξε στην 7η θέση της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας. Εκτός από τα γκολ , ο Amoo διακρίνεται και για την δημιουργικότητα του. Οι 6 ασίστ και οι 35 key passes που μέτρησε το επιβεβαιώνουν δεόντως. Το κλισέ προσωνύμιο “Little Messi” ακούστηκε και γράφτηκε για άλλη μια φορά , όμως ο Amoo μας έδειξε πως μπορεί να ντριπλάρει με μεγάλη επιτυχία , μιμούμενος τον Αργεντινό σούπερ σταρ.

Τεχνίτης και υπερβολικά γρήγορος , με καλή επαφή με τα δίχτυα. Leicester, Valencia και άλλες μεγάλες ομάδες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, όμως της τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως η Κοπεγχάγη είναι το φαβορί για την απόκτηση του. Στη Hammarby άπαντες γνωρίζουν πως δύσκολα θα καταφέρουν να κρατήσουν τον Amoo και την ερχόμενη σεζόν που ξεκινάει σε λίγους μήνες και ζητούν 5 εκατομμύρια για να τον παραχωρήσουν.

 

Όνομα : Anel Ahmedhodzic

Χώρα : Βοσνία

Ημερομηνία Γέννησης : 26/3/1999

Ύψος : 1.93

Ομάδα : Malmo

Θέση : Στόπερ

Γεννημένος στη Σουηδία αλλά με ρίζες από Βοσνία μεριά , ο Anel Ahmedhodzic αποτελεί ίσως το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η Malmo αυτή τη στιγμή στα χέρια της. Ο 22χρονος γεννήθηκε στην ομώνυμη πόλη και εντάχθηκε από μικρός στις ακαδημίες της ομάδας. Το 2016 αποχώρησε για να μεταβεί στην Αγγλία και την Nottingham Forest με την οποία έκανε και ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ύστερα από μια τριετία στο νησί επέστρεψε στην Malmo και παραχωρήθηκε δανεικός στην Δανία και την Hobro. Ο δανεισμός του παίκτη δεν διήρκησε για πάνω από 6 μήνες και ο Ahmedhodzic επέστρεψε οριστικά τον Γενάρη του 2020. 

Το 2020 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης για τον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό , η σεζόν που ακούστηκε πολλάκις το όνομα του στην ποδοσφαιρική αγορά. Αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της Allsvenskan , κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος και κατέκτησε και τον τίτλο με την Malmo. Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και την φετινή χρονιά, όντας και πάλι πρωταγωνιστής, μετρώντας αθροιστικά 54 συμμετοχές σε δύο χρόνια στο πρωτάθλημα. Τη σεζόν 21/22 έκανε και το ντεμπούτο του στο Champions League , αγωνιζόμενος στα 5 από τα 6 παιχνίδια του ομίλου.

Πρόκειται για έναν κεντρικό αμυντικό αρκετά κινητικό με γρήγορα πόδια , παρότι βλέπει τον κόσμο από τα 193 εκατοστά. Ο Ahmedhodzic είναι εξαιρετικός τόσο στις εναέριες μονομαχίες (κερδίζοντας το 74% εξ αυτών) όσο και στα timed tackles , όμως το μεγάλο του προσόν είναι το ball-playing ability του. Φανταστικός passer , μπορεί με μια μεταβίβαση να σπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας. Φημίζεται για τις line-breaking πάσες του ,ενώ αριθμούσε πάνω από 4 long balls στην φετινή Allsvenskan. Ήρεμος με τη μπάλα , ξέρει να κρατάει την κατοχή υπό πίεση και είναι ικανότατος στην γρήγορη προώθηση του παιχνιδιού από την πίσω γραμμή.

Είναι ένας παίκτης έτοιμος για το κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί κορυφαίοι σύλλογοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους , με την Milan να μοιάζει φαβορί για να τον αποκτήσει. Το συμβόλαιο του Βόσνιου κεντρικού αμυντικού ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι πολύ πιθανό μέχρι το καλοκαίρι του 2022 να έχει αποχωρήσει από την Malmo.

Νορβηγία (Eliteserien)

 

Όνομα : Sivert Mannsverk

Χώρα : Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 08/05/2002

Ύψος : 1.85

Ομάδα : Molde

Θέση : Κεντρικός μέσος

Η Eliteserien μπορεί να είναι το πρωτάθλημα με την χαμηλότερη δυναμική από τα τρία , όμως “σφύζει” από ταλέντο και διαθέτει πολλούς νέους ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να αποκτηθούν σε “τιμή ευκαιρίας” από μεγαλύτερα club της Ευρώπης. Ένας εξ αυτών είναι και ο Sivert Mannsverk. Ο 19χρονος box-to-box μέσος έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις με την φανέλα της Sogndal  και ήταν από τους πλέον περιζήτητους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι Aston Villa/Inter/Everton/Arsenal έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του, όμως τελικά ο Mannsverk επέλεξε να μείνει στην πατρίδα του και μεταγράφηκε στην Molde τον περασμένο Αύγουστο. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος είναι οπαδός της Wigan (!) , ενώ είχε βρεθεί και στο Wembley το 2013, στον νικηφόρο τελικό της ομάδας απέναντι στην City (1-0).

Η δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας (OBOS-Ligaen) αποτελεί ένα “σχολείο” για αρκετούς Νορβηγούς , όπως ο Erling Haaland που έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών με την φανέλα της Bryne , προτού μετακινηθεί στην τωρινή ομάδα του Mannsverk , την Molde. Μπορεί ο φορ της Dortmund να μην βρήκε δίχτυα στην OBOS-Ligaen , όμως ο Mannsverk διακρίθηκε και με το παραπάνω. Έκανε την breakout σεζόν του το 2020 ,όταν και φόρεσε το περιβραχιόνιο της ομάδας σε ηλικία 18 ετών. Αγωνίστηκε σε 27 από τα 30 παιχνίδια πρωταθλήματος μετρώντας 4 γκολ και 4 ασίστ , ενώ στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε και κορυφαίος παίκτης της κατηγορίας.

 

Ένας πολύ δυναμικός box-to-box χαφ , δε φοβάται να βάλει τα πόδια του στη “φωτιά” και κυνηγάει με πάθος κάθε μπάλα. Εξαιρετικός tackler , το έδειξε και στην Eliteserien με την Molde στα 14 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί έως το τέλος της σεζόν. Ο Mannsverk “κούμπωσε” κατευθείαν στο 4-2-3-1 του Erling Moe στην δυάδα των αμυντικών χαφ όντας βασικός στα 11 από τα 16 ματς της Molde στο δεύτερο μισό της σεζόν. Παίρνει πολλές μπάλες στα πόδια του (60.9 εύστοχες πάσες ανα αγώνα) και σε αρκετά παιχνίδια ήταν ένας από τους βασικούς δημιουργούς της ομάδας.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο και ο Mannsverk αναμένεται να αποτελέσει ξανά βασικό “γρανάζι” στην “μηχανή” του Moe. Ο έμπειρος τεχνικός ετοιμάζεται να αλλάξει το σύστημα σε 3-4-3 , κάτι που φάνηκε και από τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας της ομάδας. Ο Mannsverk έχει την ευκαιρία να λάμψει και το 2022 , στην πρώτη του “γεμάτη” χρονιά στα νορβηγικά “σαλόνια”.

 

Όνομα : Hugo Vetlesen

Χώρα : Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 29/02/2000

Ύψος : 1.77

Ομάδα : Bodo Glimt

Θέση : Κεντρικός μέσος / Επιθετικός μέσος

H Bodo Glimt επιβραβεύτηκε για τα άλματα προόδου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια γράφοντας ιστορία , καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα για δύο συνεχόμενες χρονιές (2020,2021). Όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο πολύ ακουγόταν το όνομα του συλλόγου , όμως το παιχνίδι – σταθμός που την έκανε διάσημη στην ποδοσφαιρική Ευρώπη -και όχι μόνο- ήταν αυτό της 21ης Οκτωβρίου απέναντι στη Roma (6-1). 

Ο Hugo Vetlesen πέρασε ως αλλαγή σε εκείνο το παιχνίδι αγωνιζόμενος μόλις 9 λεπτά , όμως έβαλε κι αυτός το “λιθαράκι” του στην κατάκτηση του τίτλου στην πρώτη του χρονιά με την φανέλα της Glimt. Στα τέλη του Φλεβάρη θα γίνει 22 , όμως ο ίδιος παίζει στην Eliteserien από το 2017 , όταν και έκανε ντεμπούτο με την φανέλα της Stabaek. Τέσσερα χρόνια , 105 συμμετοχές, 6 γκολ και 14 ασίστ αργότερα , o Vetlesen πήρε τον δρόμο προς τον νορβηγικό βορρά. Η σεζόν που μας πέρασε δεν ήταν αυτή της καθιέρωσης του 21χρονου κεντρικού μέσου , ο οποίος μέτρησε 28 συμμετοχές όμως μόλις 10 ως βασικός.

 

Παρόλα αυτά , κατάφερε να πετύχει 5 γκολ και να δώσει 7 ασίστ έχοντας πολύ καλή απόδοση στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια του πρωταθλήματος , ματς στα οποία ξεκίνησε ως επί το πλείστον βασικός. Ο Hugo Vetlesen μας έδειξε πως είναι ένας μέσος με επιθετικές ικανότητες , που μπορεί να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει και με τα δύο πόδια. Αρκετά δημιουργικός , μετρούσε πάνω από 1 key pass ανα αγώνα αν και πρέπει να πάρει περισσότερες μπάλες στα πόδια του από την νέα σεζόν καθώς κατέγραψε μόλις 23.2 εύστοχες μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Ο διεθνής με τις μικρές εθνικές της Νορβηγίας αναμένεται να έχει αυξημένο ρόλο την νέα σεζόν , καθώς η Bodo Glimt προχώρησε και πάλι σε σωρεία πωλήσεων παραχωρώντας μεταξύ άλλων και τον εμβληματικό αρχηγό της Patrick Berg στην Lens. Η σεζόν που μας πέρασε ήταν η πιο παραγωγική στην καριέρα του Vetlesen από άποψη αριθμών , όμως έχει την ικανότητα να φτάσει και σε διψήφια νούμερα.

 

Όνομα : Osame Sahraoui

Χώρα : Μαρόκο / Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 11/06/2001

Ύψος : 1.74

Ομάδα : Valerenga

Θέση : Δεκάρι / Αριστερό εξτρέμ

Τελευταίος αλλά όχι αμελητέος , ο εξτρέμ της Valerenga. Ίσως ο πιο fun to watch ποδοσφαιριστής της Eliteserien. Ο μαροκινής καταγωγής Sahraoui γεννήθηκε το 2001 στο Oslo και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Hauketo IF , προτού μετακινηθεί το 2014 στα «φυτώρια» της Valerenga. 

Έκανε ντεμπούτο το 2020 -αγωνιζόμενος σε 28 παιχνίδια- και τράβηξε αμέσως την προσοχή του κόσμου. Στην παρθενική του σεζόν στην Eliteserien σημείωσε 5 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει στην τρίτη θέση της κατάταξης. Την αμέσως επόμενη χρονιά δεν ήταν τόσο παραγωγικός καθώς έμεινε μόλις στα 2 τέρματα όμως έδωσε 6 ασίστ στα 27 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Ο Sahraoui δεν βγαίνει από την ενδεκάδα της ομάδας και έχει την ικανότητα να αγωνιστεί τόσο στον άξονα σαν 8/10 όσο και στα εξτρέμ με την ίδια άνεση. 

Ταχύτατος και εκπληκτικός με την μπάλα στα πόδια , ένας πραγματικός entertainer των γηπέδων που πηγαίνει συνεχώς στο ένας εναντίον ενός. Κανένας άλλος μεσοεπιθετικός στο πρωτάθλημα δεν μέτρησε περισσότερες από τις 1.9 επιτυχημένες ντρίμπλες του Sahraoui ανα ενενήντα λεπτά. Ο 20χρονος δημιούργησε 9 μεγάλες ευκαιρίες και μόλις τρεις ποδοσφαιριστές έφτιαξαν περισσότερες συνολικά στο πρωτάθλημα. Επίσης , έχει ένα μοναδικό χάρισμα να βγάζει φάση από το πουθενά , είτε μετά από ντρίμπλα είτε μετά από κάθετη πάσα. Χάρη στο vision που διαθέτει μπορεί να κόψει μια άμυνα «στα δυο» με μια πάσα , όπως έκανε παρακάτω. 

Χρειάζεται εμπειρία όμως αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή. Μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις καθότι αρκετά οξυδερκής. Έχει ταιριάξει αρκετά στο νεανικό σύνολο της Valerenga και ετοιμάζεται για ακόμα μια πολύ γεμάτη σεζόν με την φανέλα της. 

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες