Φινάλε για….γερά νεύρα στη Ligue 1

Κοινοποίηση

Με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν , η μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και την αποφυγή του υποβιβασμού αυξάνεται. Ρίχνοντας μια μάτια στη βαθμολογία , καταλαβαίνει κανείς πως εκτός από την εστεμμένη πλέον πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν και 3-4 ομάδες στη μέση της βαθμολογίας (Ναντ,Μπρεστ,Μονπελιέ,Ρεμς) όλες οι υπόλοιπες έχουν μεγάλο κίνητρο και παίζουν όλη τη χρονιά σε αυτά τα παιχνίδια.

Κρατούν την τύχη στα χέρια τους

Ξεκινώντας από τα «ψηλά» , η Μαρσέιγ του Jorge Sampaoli είναι το μεγάλο φαβορί για να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Οι Μασσαλοί ξεκίνησαν τη σεζόν με πολλές προσδοκίες και -παρότι δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο της σεζόν να απειλήσουν την μισητή ΠΣΖ-  βρίσκονταν σταθερά στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League. Η ευρωπαϊκή τους φετινή πορεία κινείται στα ίδια επίπεδα , με την Μαρσέιγ να βρίσκεται στα ημιτελικά του Conference League , αντιμετωπίζοντας τη Φέγενορντ. Η ήττα με 3-2 στην Ολλανδία αφήνει ελπίδες πρόκρισης και η Μαρσέιγ αποσκοπεί στο να φτάσει μέχρι τέλους στην διοργάνωση. Αν τα καταφέρει , αυτό θα είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της , μετά την κατάκτηση του Champions League τη σεζόν 1992/1993.

Οι παίκτες της Μαρσέιγ πανηγυρίζουν ένα γκολ απέναντι στην Τρουά

Παρά το γεγονός πως το τελευταίο δίμηνο ήταν αρκετά απαιτητικό και με συνεχόμενα παιχνίδια , το σύνολο του Sampaoli ανταπεξήλθε περίφημα και μετράει 10 νίκες στα 12 τελευταία παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ο Dimitri Payet κάνει εκπληκτικά πράγματα , σημείωσε ένα από τα γκολ της χρονιάς στο “Velodrome” απέναντι στον ΠΑΟΚ και συνολικά μετράει 15 γκολ και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις την φετινή χρονιά. Άξιος συμπαραστάτης του ο Gerson , που βρήκε δίχτυα απέναντι στη Φέγενορντ , ενώ πέτυχε και ένα υπέροχο τέρμα από ασίστ του Payet στο πιο πρόσφατο παιχνίδι για το πρωτάθλημα απέναντι στην Ρεμς (0-1) . 

Χάρη σε αυτή τη νίκη , η Μαρσέιγ διατήρησε την διαφορά των 6 βαθμών από τις Ρεν και Μονακό και παραμένει σταθερά στην δεύτερη θέση που οδηγεί απευθείας στους “χρυσοφόρους” ομίλους του Champions League. Ξεκίνησε ένα ακόμη πολύ απαιτητικό δεκαήμερο , στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ημιτελικοί του Conference και ενδιάμεσα ένα ντέρμπι με την Λυών στη Μασσαλία. Αν η Μαρσέιγ κερδίσει την OL τότε θα είναι σχεδόν βέβαιη η κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Σε αντίθεση με τους “Φωκαείς” , η Ρεν του Bruno Genesio δεν έχει ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στο πρωτάθλημα. Για πολλούς είναι η πιο fun to watch ομάδα της κατηγορίας και όχι άδικα. Τα 75 γκολ ενεργητικό αποτελούν την δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τα 76 της Παρί , με την Ρεν να έχει πετύχει 9 φορές 4 ή παραπάνω γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Τη σεζόν 19/2020 , που διακόπηκε οριστικά τον Μάρτιο λόγω του COVID-19 , η Ρεν τερμάτισε στην τρίτη θέση και έπαιξε την περασμένη χρονιά στους ομίλους του Champions League.

Σε κάτι τέτοιο αποσκοπεί και φέτος , με τον Genesio να έχει αντικαταστήσει επάξια τον Julien Stephan , που απολύθηκε ύστερα από το νωχελικό ξεκίνημα της Ρεν πέρσι. Ο 55χρονος τεχνικός έχει εφαρμόσει άριστα το αγαπημένο του επιθετικογενές 4-3-3 και η ομάδα της Βρετάνης αποδίδει τα μέγιστα στον αγωνιστικό χώρο. Στον πρώην προπονητή της Λυών πιστώνεται η αγωνιστική “ανάσταση” του Martin Terrier , ενός παιδιού που γνώριζε πολύ καλά από την κοινή τους παρουσία στους “Les Gones”. Ο 25χρονος επιθετικός έχει σπάσει όλα τα ατομικά ρεκόρ , καθώς μετράει 21 γκολ στο πρωτάθλημα , όντας δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Mbappe με 22.

Ο Martin Terrier , δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος

Εκτός του φοβερού Terrier , την καλύτερη και πιο παραγωγική του σεζόν διανύει και ο 28χρονος box to box χαφ , Benjamin Bourigeaud. Ένας από τους κορυφαίους εκτελεστές στημένων φάσεων στην Ευρώπη , μετράει 9 γκολ και 11 ασίστ στην Ligue 1. H προσθήκη του πάντα αξιόπιστου Gaetan Laborde (15 γκολ και 8 ασίστ φέτος) έδωσε αυτό που έλειπε από την επίθεση των “Rouge et Noir” και στο ‘Roazhon Park” ονειρεύονται “σεντόνι”. Η Ρεν κλείνει την σεζόν με Σεντ Ετιέν (εντός) , Ναντ (εκτός) , Μαρσέιγ (εντός) και Λιλ (εκτός) , έχει ελαφρώς πιο δύσκολο πρόγραμμα από την 4η Μονακό και θα δώσει μάχη για να διατηρηθεί στην τριάδα.

Στο πριγκιπάτο του Μονακό πάντως πετάνε στα σύννεφα , καθώς η ομάδα βρίσκεται σε φοβερή φόρμα και δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα και την δυσαρέσκεια που υπήρχαν μέχρι προσφάτως. Η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά , με τον οδυνηρό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την Σαχτάρ Ντόνετσκ και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο , με την Μονακό να πηγαίνει για διακοπές τα Χριστούγεννα όντας στην 6η θέση. Τότε ήρθε το πρώτο “ηλεκτροσόκ” με την ξαφνική απόλυση του Niko Kovac και την πρόσληψη του Philippe Clement , μέχρι πρότινος τεχνικού της Κλαμπ Μπριζ. 

O Clement δίνει οδηγίες στον Aurelien Tchouameni

Οι Μονεγάσκοι ξεκίνησαν με το δεξί την εποχή Clement , όμως ένας κακός μήνας από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου , με μόλις 1 νίκη σε 8 αγώνες και δύο αποκλεισμούς από το Coupe De France και το Europa League έφεραν ξανά γκρίνια και απογοήτευση. Το turning point αποτέλεσε η ευρεία νίκη με 3-0 επί της Παρί , σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Μονακό ήταν εξαιρετική. Από εκεί και ύστερα δεν έχει κοιτάξει πίσω , μετράει 6 συνεχόμενες νίκες και έχει τον Ben Yedder σε εκπληκτική κατάσταση , καθώς ο αρχηγός της Μονακό μετράει 5 γκολ σε αυτό το διάστημα.

Το νεανικό σύνολο του Clement με βασικούς και αναντικατάστατους τους Tchouameni και Fofana στο κέντρο , κλείνει τη σεζόν με δύο εντός (Ανζέ , Μπρεστ) και δύο εκτός (Λιλ , Λανς) και στα χαρτιά είναι αρκετά doable η κατάκτηση της 3ης θέσης. Βέβαια , είναι τόσο μικρή η απόσταση από τους διώκτες της που η Μονακό θα πρέπει να κοιτάει και λίγο τα “νώτα” της , καθώς Νις και Στρασβούργο καραδοκούν στο -2 και -3 αντίστοιχα.

Οι Νικαιώτες πάντως βρίσκονται στη χειρότερη τους φάση την πιο κρίσιμη περίοδο και κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η πρόσληψη του πρωταθλητή με την Λιλ , Galtier και οι πολλές ποιοτικές προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού ανέβασαν επίπεδο την Νις , όμως η συνταγή του “σφιχτού” τρόπου παιχνιδιού έχει αρνητικό αντίκτυπο τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Στα 7 πιο πρόσφατα ματς της από τις 12 Μάρτη και ύστερα , η Νις μετράει 2 νίκες με τις αδύναμες Λοριάν και Τρουά και αυτές χάρη σε γκολ στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων.

Andy Delort και Amine Gouiri , έχουν πετύχει τα 22 από τα 43 γκολ της Νις

Η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 29 γκολ παθητικό είναι και συνάμα η δεύτερη χειρότερη επίθεση στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας , με μόλις 43 τέρματα υπέρ. Πρόκειται για μια ομάδα με πολύ απαιτητικό κοινό που δεν γεμίζει το “Allianz Riviera” , ένα γήπεδο χωρητικότητας 35.000 θεατών που άνοιξε τις πύλες του το 2013. Ευρισκόμενο σε απόμακρη περιοχή συγκριτικά με το κέντρο της πόλης , δεν έχει “αγκαλιαστεί” ακόμα από τον κόσμο της ομάδας , ο οποίος έκανε “καμίνι” το ιστορικό πρώην γήπεδο της Νις ονόματι “Stade du Ray”.

Η πολυχρησιμοποιημένη -την τελευταία διετία- ατάκα “Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες” ταιριάζει “γάντι” στην περίπτωση της Νις. Και αυτό διότι εκτός από το πρωτάθλημα , η ομάδα του Galtier έχει να παίξει με την Ναντ στις 7 του Μάη στον τελικό του Coupe De France. Ένας τίτλος θα είναι ιδιαιτέρως καλοδεχούμενος για μια ομάδα που έχει να σηκώσει τρόπαιο από τη σεζόν 1996/1997 και θα δώσει έξτρα ψυχολογία ενόψει των τριών τελευταίων αγωνιστικών. Οι Νικαιώτες έχουν δύο παιχνίδια με τις Μπορντό και Σεντ Ετιέν που “καίγονται” και άλλα δύο με Λιλ (εντός) και Ρεμς (εκτός) για να κλείσουν τη χρονιά. Αυτό μπορεί να πάει ή πολύ καλά ή πολύ στραβά.

Στρασβούργο και Λανς , οι ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν

Έναν πόντο πίσω από την Νις βρίσκεται η ομάδα-έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, το Στρασβούργο. Με τον Julien Stephan στο “τιμόνι” , η ομάδα της βορειοανατολικής Γαλλίας έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκεται στα “ψηλά” της βαθμολογίας. Έχοντας κάνει έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο με μόλις δύο ήττες μέσα στο 2022 , το Στρασβούργο έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει στην έξοδο σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πρόκειται για μια ομάδα που στηρίζεται πάρα πολύ στην έδρα της , καθώς το “Stade De La Meinau” είναι πάντα κατάμεστο και οι οπαδοί της ομάδας δημιουργούν πολύ “καυτή” ατμόσφαιρα.

Ο κόσμος του Στρασβούργου στο “Stade de la Meinau”

Ο Stephan έχει στα χέρια του ένα υλικό που αποτελείται κυρίως από έμπειρους ποδοσφαιριστές , οι οποίοι παίζουν μαζί τα τρία τελευταία χρόνια. Παίκτες όπως ο αρχηγός Lienard , o χαφ Thomasson , ο Prcic και ο Ludovic Ajorque μετρούν πάνω από 100 συμμετοχές με την φανέλα του Στρασβούργου στην Ligue 1. Παρ ’ότι έχουν εμπειρία από την κατηγορία , η ηλικία των περισσοτέρων δεν ξεπερνά τα 30 έτη , με τον μέσο όρο της ομάδας να βρίσκεται στα 26.5 χρόνια. 

Ο 41χρονος τεχνικός έκανε φανταστική δουλειά στον πάγκο της Ρεν , παρά το γεγονός ότι δεν είχε μεγάλη προπονητική εμπειρία. Κατάφερε να βγάλει την ομάδα στο Champions League και να φέρει τρόπαιο στην Βρετάνη ( Coupe De France) ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα. Φέτος , συνεχίζει να αφήνει τα διαπιστευτήρια του στην Αλσατία , αν και έχει αφήσει πίσω του το 4-3-3 που έπαιζε στην Ρεν και προτιμάει πλέον το 3-5-2. Αυτό το σχήμα έχει ωφελήσει αρκετά τους δύο μπακ (Guilbert / Lienard) , που βγαίνουν ψηλά στο γήπεδο και δημιουργούν. 

O Ajorque αγκαλιά με τον Diallo

Την μεγάλη διαφορά βέβαια κάνουν οι τρεις επιθετικοί της ομάδας , Ajorque , Diallo και Gameiro , οι οποίοι έχουν σημειώσει το 58% των τερμάτων της ομάδας (32/55). Αν η Νις πάρει το κύπελλο και τερματίσει στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης , τότε και ο 6ος της βαθμολογίας θα πάρει εισιτήριο για την Ευρώπη , κάτι που σημαίνει πως το Στρασβούργο θα έχει βάσιμες ελπίδες αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο. Όπως και να έχει , στην Αλσατία διασκεδάζουν την φετινή σεζόν το πρόσημο της οποίας στο φινάλε θα είναι θετικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Λανς , με τους “Sang et Or” να απέχουν δύο πόντους από την ομάδα του Stephan. Έχουμε μιλήσει πολλάκις και μέσα από την σελίδα μας στο Facebook για την δουλειά του 51χρονου Franck Haise που βρίσκεται στον πάγκο της πρώτης ομάδας εδώ και μια διετία. Η Λανς ανέβηκε πρόπερσι στην πρώτη κατηγορία και έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις στις δύο σεζόν έκτοτε. Πέρσι τερμάτισε στην 7η θέση , εκεί δηλαδή που βρίσκεται και φέτος , χάνοντας για λίγο την έξοδο στην Ευρώπη.

Το 3-4-1-2 δεν το αλλάζει ο Haise , και γιατί να το κάνει άλλωστε , αφού η ομάδα του αποδίδει εξαιρετικά με αυτό το σύστημα. Αρκετοί παίκτες έχουν κάνει step up και έχουν επωφεληθεί από την παρουσία τους στην Λανς , όπως για παράδειγμα ο Jonathan Clauss. Ακραίος φουλ-μπακ με 4 γκολ και 10 ασίστ , κλήθηκε στα 29 του πρώτη φορά στην εθνική από τον Deschamps εξαργυρώνοντας την παρουσία του στην Λανς. Το δίδυμο Fofana-Doucoure στον άξονα είναι ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας , με τον πρώτο να έχει εξελιχθεί σε αρχηγό και ηγέτη της ομάδας και τον δεύτερο να “βολιδοσκοπείται” από αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους , βγάζοντας μεγάλη ωριμότητα στον αγωνιστικό χώρο παρότι μόλις 22 ετών.

O Seko Fofana , ηγετική παρουσία στον άξονα της Λανς

Η Λανς μετράει 3 νίκες στα 4 τελευταία , με τον νεαρό φορ και πρώτο σκόρερ της, Kalimuendo να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Η σεζόν για τους “Lensois” κλείνει με Ναντ και Μονακό εντός και Ρεμς και Τρουά εκτός έδρας. Δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα αποτελέσματα της , όμως είναι δεδομένο πως οι από πάνω της δεν θα κάνουν το απόλυτο. Το κλειδί είναι να πάρει τα δύο πολύ απαιτητικά παιχνίδια στο “Felix Bollaert”. Για την Λανς πάντως ισχύει ότι γράψαμε και για το Στρασβούργο , αν και θα ήταν κρίμα να χάσει την Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις λεπτομέρειες.

Οι δύο underachievers και η Ναντ του Kombouare

Την πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας κλείνει μια τριάδα ομάδων που ξεκίνησαν με εντελώς διαφορετικές βλέψεις την σεζόν , όμως η πορεία τους εκτυλίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Η Λυών προχώρησε σε αλλαγή προπονητή αποδεσμεύοντας τον Rudi Garcia , με τον Peter Bosz να γίνεται ο πρώτος μη Γάλλος προπονητής της ομάδας κατά τον 21ο αιώνα. Η κίνηση του προέδρου Aulas δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένη , με τους “Lyonnais” να βρίσκονται στην όγδοη θέση της κατάταξης , έχοντας αποκλειστεί από Coupe De France και Europa League. Μια ομάδα με πολλά σκαμπανεβάσματα μέσα στην σεζόν , προχώρησε σε αξιόλογες κινήσεις τον Ιανουάριο (Ndombele , Faivre) αλλά γενικότερα κινήθηκε στην μετριότητα.

O Romain Faivre , ένα από τα νέα αστέρια της Λυών

Ένατη βρίσκεται η περσινή πρωταθλήτρια Λιλ , σε μια μεταβατική χρονιά με προπονητή τον Jocelyn Gourvennec και όχι τον Galtier που την άφησε στα “κρύα του λουτρού” , καθώς πείστηκε από το project που του παρουσίασαν στην Νίκαια. Δεν υπήρχαν πολλές προσδοκίες από τον 50χρονο Gourvennec και η Λιλ είναι η αλήθεια πως τα πήγε καλύτερα στο Champions League παρά στις εγχώριες διοργανώσεις. Μια ομάδα αρκετά “δυσκοίλια” στο γκολ , είδε τον Burak Yilmaz να πηγαίνει από τα 16 περσινά γκολ στα 4 φετινά (ως τώρα) και είχε μόνο τον Jonathan David με διψήφιο αριθμό τερμάτων (13) στην Ligue 1. Πολλά 0-0 εντός έδρας με αδύναμους αντιπάλους (Μετς , Μπορντό , Σεντ Ετιέν) στοίχισαν στην μάχη της Ευρώπης και φαίνεται πως ο κόσμος των “Les Dogues” θα αρκεστεί στα εγχώρια τεκταινόμενα την ερχόμενη σεζόν.

Η μοναδική από τις τρεις που ξεπέρασε τις προσδοκίες ήταν η Ναντ. Κινδύνευσε σοβαρά με υποβιβασμό την περασμένη σεζόν , ομάδα γεμάτη αβεβαιότητα, με τον κόσμο της να στρέφεται και να διαδηλώνει εναντίον του ιδιοκτήτη Kita. Ευτυχώς για τα “καναρίνια” εμφανίστηκε πέρσι τον Φλεβάρη ο Antoine Kombouare σαν από μηχανής θεός και γλίτωσε την ομάδα από τον υποβιβασμό. Η φετινή προσπάθεια που βρίσκει την Ναντ στην δέκατη θέση του πίνακα , μακριά από τις περσινές εφιαλτικές καταστάσεις , αλλά και στον τελικό του Coupe De France αποτελεί ξεκάθαρα έργο του έμπειρου προπονητή. Ιστορικός σύλλογος , το “Beaujoire” ήταν φέτος “φρούριο” , με την Ναντ να σημειώνει τις 10 από τις 14 νίκες της εκεί. Αν κατακτήσει το κύπελλο τότε η πόλη θα ξαναζήσει στιγμές 90s.

Πανηγυρίζει ο Blas στο “Beaujoire”

H μάχη στην ουρά

Όπως γράψαμε και παραπάνω , με εξαίρεση τις Μπρεστ , Μονπελιέ και Ρεμς που δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό και παίζουν χωρίς ουσιαστικό κίνητρο όλες οι ομάδες από την 14η θέση και κάτω είναι άμεσα ενδιαφερόμενες. Στη προαναφερθείσα θέση και στο +4 από τα πλέι-άουτ βρίσκεται η Ανζέ. Μια ομάδα με πολλά οικονομικά προβλήματα , λεγόταν μέσα στην σεζόν πως θα πουλήσει έναν από τους καλύτερους της παίκτες , τον Angelo Fulgini , ο οποίος εντέλει παρέμεινε στο ρόστερ. Ο 18χρονος Mohamed-Ali Cho έκανε ένα φανταστικό ματς στην αρχή της σεζόν απέναντι στην Λυών και γενικότερα καθιερώθηκε στην ενδεκάδα μετρώντας 29 συμμετοχές. Πολύ ταλαντούχος winger , σίγουρα θα “μοσχοπουληθεί” δίνοντας οικονομική ανάσα στην ομάδα. Κάτι παρόμοιο θα γίνει πιθανότατα και με τον δεξιό φουλ-μπακ Cabot τον οποίο καλοβλέπει η Λανς. 

O 18χρονος , Mohamed-Ali Cho

Η Ανζέ πέρασε σε νέα εποχή την φετινή σεζόν , καθώς ο Stephane Moulin, ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, αποτέλεσε παρελθόν ύστερα από 10 χρόνια. Ο Gerard Baticle που τον αντικατέστησε είχε εμπειρία όντας για μια δεκαετία βοηθός στην Λυών αλλά δεν είχε προπονήσει ως πρώτος αλλού. Ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν με νίκες , όμως η Ανζέ κινδυνεύει γιατί πληρώνει ένα πολύ κακό διάστημα στις αρχές του δεύτερου γύρου , όταν και μέτρησε 8 ήττες σε 9 παιχνίδια , οι 7 συνεχόμενες. Την ερχόμενη Κυριακή πηγαίνει στο Πριγκιπάτο και τις επόμενες αγωνιστικές παίζει με τις δύο τελευταίες , Μπορντό (εντός) και Μέτς (εκτός) ενώ κλείνει τις υποχρεώσεις της στο “Raymond Kopa” με την αδιάφορη Μονπελιέ. Μπορεί να πάρει τους πολυπόθητους βαθμούς και να σωθεί , βάζοντας θετικό πρόσημο στη χρονιά.

H κατρακύλα της 15ης Λοριάν ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με αυτή της Ανζέ , από την 10η αγωνιστική και έπειτα. Η ομάδα της Βρετάνης επικράτησε στις 22 Σεπτεμβρίου της Νις και η επόμενη της νίκη σημειώθηκε στις αρχές Φλεβάρη με αντίπαλο την Λανς. Σε όλο αυτό το διάστημα βλέπαμε μια ομάδα που δε μπορούσε να κρατήσει με τίποτα το μηδέν πίσω και έδειχνε πως είναι το πρώτο φαβορί για να υποβιβαστεί στην Ligue 1. Η αγωνιστική της ανάταση που συνδυάστηκε με θετικά αποτελέσματα ξεκίνησε στα μέσα Μάρτη με το διπλό στην Κλερμόν και από τότε στα επόμενα 6 παιχνίδια η Λοριάν πήρε 7 βαθμούς βγαίνοντας από την επικίνδυνη ζώνη.

Η Λοριάν εκμεταλλεύεται την έδρα της

Καθαρά ομάδα έδρας , έχει πάρει 23/34 βαθμούς στο “Le Moustoir” με πιο εντυπωσιακή την νική της απέναντι στην Σεντ Ετιέν με 6-2. Κορυφαίος της φέτος ο πρώτος σκόρερ Moffi με 7 γκολ και 4 ασίστ , ενώ και οι χαφ Abergel και Monconduit είναι μεταξύ των διασωθέντων. Οι “μπακαλιάροι” έχουν καλό πρόγραμμα , 3 εντός έδρας παιχνίδια από τα 4 συνολικά με αντιπάλους τις Ρεμς , Μαρσέιγ και Τρουά. Την προτελευταία αγωνιστική παίζει με την Μπορντό στο “Atlantique” σε ματς που ίσως να κρίνει πολλά ίσως και απολύτως τίποτα. Αν εκμεταλλευτεί την έδρα της και φτάσει τους 39 πόντους πιθανότατα θα έχει εξασφαλίσει την παραμονή της.

Το παλεύουν οι νεοφώτιστες

Έναν πόντο πίσω βρίσκονται οι δύο νεοφώτιστες Τρουά και Κλερμόν , ακριβώς πάνω από την 18η Σεντ Ετιέν. Ομάδες στο ίδιο μήκος κύματος , πολλοί περίμεναν πως θα είναι οι “σάκοι του μποξ” τη φετινή χρονιά , όμως αποδεικνύονται σκληρά “καρύδια”. Η Τρουά είναι η δεύτερη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας με 30 γκολ , όμως είναι και η δεύτερη καλύτερη άμυνα στο κάτω μέρος του ταμπλό. Γι’ αυτό και βρίσκεται ακόμα πάνω από την ζώνη αλλά όχι σε απόσταση ασφαλείας , κάτι που ίσχυε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Απαιτητικό πρόγραμμα με Λιλ (εντός) , Παρί (εκτός) , Λανς (εντός) και Λοριάν (εκτός) για μια ομάδα που αν φάει γκολ δύσκολα παίρνει κάτι από το ματς. Θα χρειαστεί υπέρβαση για να γλιτώσει το μπαράζ.

Touzhgar και Balde μάχονται στο ματς μεταξύ Κλερμόν και Τρουά

Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και για την Κλερμόν , που ξεκίνησε θετικά τη χρονιά με αξιοσημείωτα αποτελέσματα (0-2 τη Μπορντό , 3-3 στη Λυών) αλλά σταδιακά επανήλθε εκεί που περίπου την περιμέναμε. Φοβερή προσπάθεια τις 3 πιο πρόσφατες αγωνιστικές , κέρδισε το “εξάποντο” στην έδρα της Τρουά και πήρε δύο ισοπαλίες παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ απέναντι σε Ανζέ και Μετς. Μπρεστ και Στρασβούργο εκτός , Μονπελιέ και Λυών εντός για την Κλερμόν που έχει λίγο καλύτερο πρόγραμμα από την Τρουά αλλά δε μπορεί να αισθάνεται σίγουρη σε καμία περίπτωση. Περιμένει πολλά από τον πρώτο της σκόρερ , Bayo (12 γκολ) , με τον 23χρονο να παρακολουθείται από πολλές ομάδες και ίσως αποτελέσει παρελθόν μετά το πέρας της χρονιάς.

Τα “βαριά” ονόματα και η τραγική Μετς

Η ιστορική Σεντ Ετιέν θεωρούνταν πεσμένη τα Χριστούγεννα και μέχρι την 23η αγωνιστική βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η αποχώρηση του Claude Puel και η αντικατάσταση του με τον Pascal Dupraz αντέστρεψαν το κλίμα και ξαφνικά οι “Stephanois” βρήκαν βάσιμες ελπίδες παραμονής. Οι Khazri και Bouanga ηγούνται τις προσπάθειας με 18 γκολ , όμως η Σεντ Ετιέν έχει φοβερό πρόβλημα αμυντικά και εκτίθεται σε παιχνίδια με ποιοτικούς αντιπάλους. Τελευταίο δείγμα η Μονακό , με τον Kolodziejczak να κάνει ακόμα ένα τραγικό παιχνίδι και να αποδοκιμάζεται από τον κόσμο. Φοβερή πίεση από όλους , οι οπαδοί ξέσπασαν πετώντας καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι διεκόπη προσωρινά. 

Εικόνα από το πρόσφατο Σεντ Ετιέν-Μονακό

Η πίεση είναι τεράστια και δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία , με την Σεντ Ετιέν να έχει 3 εκτός έδρας παιχνίδια με Ρεν , Νις και Ναντ , ομάδες πολύ ανώτερες από την ίδια. Μοναδικό εντός με την Ρεμς την προτελευταία αγωνιστική , ίσως γίνει και κεκλεισμένων μετά την τιμωρία της μιας αγωνιστικής αν και η ομάδα θα κάνει έφεση μήπως και δικαιωθεί. Χρειάζεται σίγουρα τουλάχιστον 4 βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια για να γλιτώσει τον απευθείας υποβιβασμό και από εκεί και ύστερα να ελπίζει σε κακά αποτελέσματα μιας εκ των δύο από πάνω της μπας και γίνει το θαύμα και τα καταφέρει χωρίς να παίξει πλέι-άουτ. 

Death , taxes και η Μπορντό να χάνει βαθμούς ενώ βρίσκεται σε θέση “οδηγού”. Το έχουμε δει πολλές φορές το έργο φέτος , το είδαμε και στα δύο πιο πρόσφατα παιχνίδια με τις Σεντ Ετιέν και Ναντ. Η Μπορντό προηγήθηκε με 2-0 σε αμφότερα , ισοφαρίστηκε μέσα στο “Atlantique” από την άμεση διεκδικήτρια της και κόντεψε να χάσει το ματς με τον Nordin να κάνει δοκάρι , ενώ στο “Beaujoire” έκανε κωμικά πράγματα από την ώρα που βρέθηκε μπροστά με 2-3 στο 67ο λεπτό , έχασε πέναλτι στο 88’ για να το κάνει 4-4 και εντέλει ηττήθηκε με 5-3! 

Απογοητευτική η Μπορντό , φαβορί για υποβιβασμό

Η καλύτερη επίθεση του κάτω μέρους της βαθμολογίας έχει δεχτεί 84(!!!) γκολ σε 34 αγώνες και δε μπορεί να αμυνθεί ούτε για να σώσει τη ζωή της. Καταστροφική η θητεία του Petkovic , μια από τα ίδια και για τον Guion. Ο Γάλλος τεχνικός γύρισε το σύστημα σε τριάδα πίσω όμως προκοπή δεν είδε. Δύο εντός (Νις , Λοριάν) και δύο εκτός (Ανζέ , Μπρεστ) με ομάδες που δεν τρομάζουν. Η Μπορντό μπορεί να κλέψει την θέση από την Σεντ Ετιέν αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να αμυνθεί. Ποιος μας εγγυάται ότι θα το κάνει με επιτυχία; Μάλλον κανένας.

Κλείνουμε με την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος. Η Μετς είναι τελευταία με 24 βαθμούς , έχει μόλις 4 νίκες – τελευταία στις 16 Γενάρη- και μόλις 29 γκολ ενεργητικό. Δε κατάφερε σε κανένα σημείο της σεζόν να μας πείσει πως ανήκει στην Ligue 1 , ομάδα που δυσκολεύεται να παίξει ποδόσφαιρο , έχει τις λιγότερες εύστοχες μεταβιβάσεις ανα αγώνα μετά την Ρεμς σε όλο το πρωτάθλημα και μοιραία θα υποβιβαστεί. Μονπελιέ εκτός , Λυών και Ανζέ εντός τα ερχόμενα 3 ματς , με το ματς στο Παρίσι την τελευταία αγωνιστική να μην αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες