Κεφάλαιο Darwin Nuñez : Σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου αποκτήματος της Λίβερπουλ

Κοινοποίηση

Μια από τις ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού ολοκλήρωσε η Λίβερπουλ, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Darwin Nuñez από την Μπενφίκα. Ο  Ουρουγουανός striker θα κοστίσει αρχικά 75 εκατομμύρια ευρώ στους “Reds” , με το ποσό να  φτάνει μελλοντικά τα 100 εκατομμύρια, εφόσον ο Nuñez συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών με την ομάδα και αν η Λίβερπουλ πετύχει κάποιους στόχους στο Champions League ή το πρωτάθλημα. Μιλάμε για την δεύτερη πιο ακριβή πώληση παίκτη από την πορτογαλική λίγκα στην ιστορία, μετά από αυτή του Joao Felix, για τον οποίο η Ατλέτικο Μαδρίτης δαπάνησε 127 εκατομμύρια. Τι έχει να περιμένει όμως ο κόσμος της Λίβερπουλ; 

Το νέο απόκτημα της Λίβερπουλ

Who is who

Προτού προχωρήσουμε στις επιμέρους λεπτομέρειες της μεταγραφής και στην ανάλυση του Nunez, θα καταγράψουμε μερικά στοιχεία της έως τώρα καριέρας του Ουρουγουανού. Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1999 στο Αρτίγκας, την 11η μεγαλύτερη πόλη της Ουρουγουάης, ο ύψους 1.87 επιθετικός εντάχθηκε στις ακαδημίες της Πενιαρόλ σε ηλικία 14 ετών. Το 2017 εντάχθηκε στην μεγάλη ομάδα του κλάμπ, όμως αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών στο γόνατο και τελικά έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβρη του ίδιου έτους. 

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2019, μετακόμισε στην Ισπανία και την Αλμερία, με την ανδαλουσιάνικη ομάδα να δαπανά περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transfermarkt, για να τον κάνει δικό της. Μια σεζόν πρόλαβε να αγωνιστεί στην Segunda ο Nunez, σκοράροντας 16 τέρματα σε 32 αγώνες και τερματίζοντας στην 4η θέση του σκόρερ της κατηγορίας, προτού πάρει μεταγραφή για την Μπενφίκα.

O Nunez με την φανέλα της Αλμερία

 Τα 24 εκατομμύρια που έδωσαν οι Πορτογάλοι έκαναν τον τότε 21χρονο φορ την πιο ακριβή προσθήκη στην ιστορία του συλλόγου. Ύστερα από μια πρώτη σεζόν προσαρμογής με 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ο Nunez έκανε το “μπαμ” το 2021/22, σχεδόν τριπλασιάζοντας την προηγούμενη του συγκομιδή. Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 28 γκολ, 34 αθροιστικά σε όλες τις διοργανώσεις, ήταν θέμα χρόνου η μετακίνηση του σε top-5 league.

Αγωνιστικά χαρακτηριστικά, τρόπος παιχνιδιού, αδυναμίες

Ο Ουρουγουανός πανηγυρίζει ένα γκολ ως παίκτης των “αετών” της Λισαβόνας

Ψηλό παιδί, Ουρουγουανός, έχει το εύκολο γκoλ , καλή τεχνική κατάρτιση , παίζει έξυπνα. Αν διαβάζαμε σε κάποιον αυτή την περιγραφή ποδοσφαιριστή και τον προτρέπαμε να μαντέψει ποιο όνομα κρύβεται από πίσω, πιθανότατα θα μας απαντούσε αυτό του Edinson Cavani. Μπορεί εκ πρώτης όψεως τα χαρακτηριστικά του Nunez να ταιριάζουν με αυτά του σπουδαίου συμπατριώτη του, όμως η αλήθεια είναι πως ο νεοαποκτηθείς επιθετικός της Λίβερπουλ κάνει άλλες δουλειές εντός των τεσσάρων γραμμών. Ο 22χρονος είναι ένας πολύ αθλητικός επιθετικός, αρκετά ταχύς και “εκρηκτικός”, που δεν πέφτει εύκολα και κερδίζει μονομαχίες λόγω της σωματικής διάπλασης και της δύναμης του. 

Παρότι είναι natural goalscorer, κάτι που απέδειξε και με το παραπάνω την φετινή σεζόν, ο Nunez δεν είναι ο πατροπαράδοτος Target man, ο παίκτης δηλαδή που καταλαμβάνει χώρο μέσα στην περιοχή και περιμένει το “τάισμα” από τους winger, έχοντας μικρή παρουσία εκτός αυτής. Τον Ουρουγουανό θα τον χαρακτηρίζαμε κάτι μεταξύ Mobile Striker και Wide Target Man. Το 65% των λεπτών του φέτος το πέρασε στην κορυφή της επίθεσης, τις φορές που η Μπενφίκα παρατασσόταν σε σχηματισμό 4-2-3-1 ή 4-4-1-1 , με τον Nunez να παίζει πάντα στην κορυφή. Βέβαια, αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία αρκετές φορές και αριστερά στο 3-4-3, ως Inside Forward, με τον Roman Yaremchuk να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης. Ακόμα και όταν παίζει ως κεντρικός επιθετικός, ο Ουρουγουανός φορ έχει την τάση να βγαίνει προς τα έξω και να υποδέχεται τη μπάλα τόσο στο αριστερό μεσοδιάστημα, μεταξύ των γραμμών, όσο και κοντά στην πλάγια γραμμή, ξεκινώντας από εκεί τις επιθετικές του ενέργειες. 

Για παράδειγμα, το γκολ του με την Τοντέλα, ίσως το καλύτερο που πέτυχε την φετινή σεζόν. Σε αυτό το ματς, ο Nunez έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης μαζί με τον Goncalo Ramos.

Είτε ως Inside Forward αριστερά σε τριάδα, είτε ως Center Forward, έχει την ικανότητα να φεύγει με ταχύτητα στον χώρο, στην πλάτη της άμυνας και να γίνεται απειλητικός κατ’ αυτό τον τρόπο. 

Δείτε το παρακάτω τέρμα απέναντι στην Φαμαλικάο, σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Nunez πέτυχε χατ-τρικ. 

Εδώ βλέπουμε τον Ουρουγουανό να παίρνει την πάσα από τον Taarabt στο σωστό timing, προσέχοντας να μη βγει οφσάιντ, διατηρεί με ψυχραιμία τη μπάλα στην κατοχή του, πασάρει στον Rafa Silva και την υποδέχεται πίσω για να κάνει μια μίνι-ντρίμπλα και να εκτελέσει με το αριστερό. Παρότι δεν το χρησιμοποιεί συχνά, έκανε καλό τελείωμα με το κακό του πόδι, πετυχαίνοντας 1 από τα συνολικά 5 τέρματα του με αυτό τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Ακόμα μια περίπτωση στην οποία ο Nunez έφυγε στο “ξέφωτο” και εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα του και το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, ήταν το γκολ που σημείωσε στις 29 Σεπτέμβρη απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Ικανότατος στην κόντρα επίθεση, παίρνει την πάσα από τον Julian Weigl, βγαίνει πλάγια και αρχίζει να συγκλίνει προς την περιοχή, πραγματοποιεί μερικά stepovers περνώντας τον Eric Garcia και τελειώνει επιτυχημένα με συρτό σουτ στη γωνία.

Καλές κινήσεις έχει και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα και από θέση Center Forward, όπως επιβεβαιώνεται παρακάτω απέναντι στην Μπελενένσες. Και σε αυτό το παιχνίδι ο Nunez έκανε χατ-τρικ, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 3-1. 

Υπομονή κατά την κυκλοφορία, κάνει μια κίνηση αριστερά αλλά δεν παίρνει τη μπάλα, συνεχίζει να ακολουθεί την φάση και φεύγει στην πλάτη “σπάζοντας” το οφσάιντ από την πάσα του Taarabt και εκτελώντας με ψυχραιμία στην απέναντι γωνία. 

Υψηλής δυσκολίας τέρμα και αυτό απέναντι στην συμπολίτισσα Σπόρτινγκ Λισαβόνας, σε ένα ντέρμπι στο οποίο η Μπενφίκα επικράτησε με 0-2.

Άμεσο παιχνίδι από πίσω με την μεγάλη πάσα του Vertonghen, ο Nunez εκμεταλλεύεται την κωλυσιεργία του αντίπαλου στόπερ, τσιμπάει τη μπάλα με το κεφάλι, πετάει εκτός φάσης τον Coates με την δύναμη του και τελειώνει τη φάση με υποδειγματικό chip πάνω από τον Adan. Χάρη στα αθλητικά του προσόντα, μπορεί να ανταποκριθεί και στο long-ball game και να εκμεταλλευτεί καταστάσεις στις οποίες η φάση μοιάζει χαμένη.

Ο Nunez ναι μεν σημείωσε 26 τέρματα στην Πορτογαλία, όμως οι “μετοχές” του ανέβηκαν και λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεων του στο Champions League. Ο παίκτης βρισκόταν για πολύ καιρό στα “ραντάρ” των scouter της Λίβερπουλ, κάτι που συνέβη και με την περίπτωση του Diaz, όμως ένας παραπάνω λόγος που οδήγησε τους “Reds” στο να δαπανήσουν τα χρήματα για να τον αποκτήσουν ήταν και η εικόνα του στα δύο παιχνίδια των προημιτελικών.

Ο Van Dijk αγωνίστηκε μόνο στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, όμως χαρακτήρισε τον 22χρονο ως έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους που έχει αντιμετωπίσει. “Ο Darwin μοιάζει αρκετά με τον Haaland. Πολύ άμεσος, γρήγορος, ψηλός και δυνατός. Είναι αρκετά δύσκολο να παίζεις απέναντι σε αυτούς τους παίκτες”. Ο Nunez βρήκε δίχτυα τόσο στο “Da Luz” όσο και στο “Anfield”, με τον Jurgen Klopp να εκθειάζει την ικανότητα του ποδοσφαιριστή μετά το πρώτο παιχνίδι. “Εξαιρετικά “ωραίο” αγόρι και ένας πολύ σωστός παίκτης. Έπαιξε μπροστά μου δίνοντας μάχες με τον Ibrahima Konate. Ήταν δυνατός σωματικά, γρήγορος, ήρεμος στο τελείωμα του. Είναι καλός, πολύ καλός. Αν μείνει υγιής έχει μεγάλη καριέρα μπροστά του”.

Σκόραρε 2 και κάλλιστα θα μπορούσε να πετύχει άλλα 2 γκολ, αν δεν τον σταματούσε ο Alisson και…το σημαιάκι του βοηθού. Και στα δύο παιχνίδια ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης, όμως έβγαινε συχνά στο πλάι για να πάρει μπάλα. Αυτό που εντυπωσίασε, εκτός των άλλων, ήταν η διάθεση του Nunez να αμυνθεί και η τακτική του προσήλωση. Παρακάτω, οι καλύτερες στιγμές του στον επαναληπτικό του “Anfield”.

Παρά τα εκπληκτικά προσόντα του, ο Nunez απέχει αρκετά ακόμα από το να θεωρείται “finished product”, κάτι απόλυτα λογικό λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του. Του αρέσει να διανύει μέτρα με τη μπάλα, όμως συχνά δείχνει λίγο clumsy με αυτή στα πόδια με αποτέλεσμα να χάνει μερικά κοντρόλ, ή να την ανοίγει τόσο ώστε να το εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος μπακ. Επίσης, πρέπει να βελτιώσει το κράτημα μπάλας, τη διατήρηση της κατοχής ψηλά στο γήπεδο. Το smarterscout δίνει για κάθε παίκτη ατομική βαθμολογία από το 0 έως το 99 σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και αποδίδει μόλις 11/99 στον Darwin Nunez σε αυτή του “ball retention”.

Παρά το ύψος του, ο Nunez δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός με το κεφάλι. Από τα 34 τέρματα του, μόνο τα 6 προήλθαν από κεφαλιά, ενώ και στα δύο παιχνίδια απέναντι στην Λίβερπουλ δυσκολεύτηκε αρκετά, κερδίζοντας μόλις 6 από τις 14 εναέριες μονομαχίες που έδωσε, ακόμη κι αν στο δεύτερο ματς δεν αγωνίστηκε ο Van Dijk. Καλός σκόρερ, αμφιβόλου ποιότητας δημιουργός, χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στις μεταβιβάσεις (67%), αρκετά λιγότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους επιθετικούς της Λίβερπουλ.

O Nunez έδωσε μόλις 4 ασίστ (4.8 xA) στο πρωτάθλημα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί δημιουργικά σε μια possession-heavy ομάδα όπως η Λίβερπουλ. Αγωνιζόμενος σε μια κακή Μπενφίκα, που τερμάτισε 3η για δύο διαδοχικές σεζόν, ο Nunez αναγκάστηκε να κάνει τον ήρωα σε πολλά παιχνίδια, όμως στο “Anfield” θα πρέπει να είναι λιγότερο εγωιστής και περισσότερο αλτρουιστής.

Είναι πολλά τα λεφτά. Ή μήπως όχι; 

Η αγορά έχει αλλάξει. Πλέον ποδοσφαιριστές πωλούνται όλο και συχνότερα για 40 και 50 εκατομμύρια και δε μας κάνει καμία εντύπωση. Η μεταγραφή του Nunez, οπως αναφέραμε και πρωτύτερα, θα κοστίσει αρχικά 75 εκατομμύρια ευρώ και με τα μπόνους θα φτάσει σίγουρα τα 90 και ίσως ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Τα νούμερα “ζαλίζουν” και είναι λογικό, ειδικά για έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι πριν από μια διετία ήταν λίγο έως πολύ άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως υπάρχει εξήγηση.

Ας πάρουμε τα δεδομένα με χρονική σειρά. Η Αλμερία δαπάνησε 13 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει, τα περισσότερα που έχει δαπανήσει ποτέ για έναν ποδοσφαιριστή. και διατήρησε και 20% ποσοστό μεταπώλησης (βάλτε το στην εξίσωση) όταν τον παραχώρησε στην Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι με την σειρά τους έκαναν τον Nunez το πιο ακριβό απόκτημα της ιστορίας τους δίνοντας 24 εκατομμύρια στους Ισπανούς. Είναι λογικό λοιπόν να είναι απαιτητικοί και το ποσό “ακατέβατο”. 

Ο Julian Ward, o νέος sporting director της Λίβερπουλ, πήρε προαγωγή και ανέλαβε τα ηνία μετά την αποχώρηση του Michael Edwards με σκοπό να συνεχίσει το έργο του τελευταίου, του οποίου ήταν βοηθός μέχρι πρότινος. Ο Ward έχει δουλέψει με επιτυχία ως head of analysis και technical scouting στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας, ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας  διετέλεσε νο1 scouter της Μάντσεστερ Σίτι στην Λατινική Αμερική. 

Julian Ward, ο νέος αθλητικός διευθυντής της Λίβερπουλ

Οι διασυνδέσεις του στην Πορτογαλία ήταν κομβικές τόσο στην προσθήκη του Luis Diaz όσο και σε αυτή του Nunez. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερο deal και του πιστώνεται το γεγονός πως η συμφωνία κατάφερε να κλείσει γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Μπενφίκα είχε απορρίψει πρόταση της Μπράιτον για τον Nunez το περασμένο καλοκαίρι, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Γουέστ Χαμ προσέφερε ένα ποσό κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ουρουγουανός έκανε το καλύτερο του εξάμηνο στην Μπενφίκα από τον Ιανουάριο και μετά, όταν ανέλαβε ο Nelson Verissimo, πρόσθεσε στοιχεία στο παιχνίδι του και εκτόξευσε την αξία του. Οι “αετοί” της Λισαβόνας αντιστάθηκαν σθεναρά στο ενδιαφέρον πολλών ομάδων για τον Nunez, ο 22χρονος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του και η Μπενφίκα δικαιώθηκε για την υπομονή της, σε αντίθεση με την Πόρτο. Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας πούλησαν τον Luis Diaz τον Ιανουάριο, όταν ο Κολομβιανός ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και υπάρχει η αίσθηση πως θα μπορούσε να τον παραχωρήσει σε τιμή εφάμιλλη με αυτή που εξασφάλισε η Μπενφίκα από την πώληση του Nunez.

Η ζήτηση ανεβάζει και την τιμή, το ήξερε η Λίβερπουλ και από την στιγμή που αποφασίστηκε πως ο Nunez είναι ο νο1 στόχος ήταν δεδομένο πως θα “πατούσε το κουμπί”. Μερικές φορές χρειάζεται να δαπανήσεις υπερβολικά πολλά χρήματα προκειμένου να κάνεις outbid τις προσφορές των αντιπάλων “μνηστήρων” και αυτό ακριβώς έκαναν οι “Reds”. Και μην ξεχνάμε πως οι Πορτογάλοι ήταν ανέκαθεν “σκληροί” διαπραγματευτές και η ποδοσφαιρική αγορά της ιβηρικής είναι αρκετά ακριβή. Ο Nunez δεν βρίσκεται καν κοντά στην ηλικία που peakάρουν οι ποδοσφαιριστές (26-27), δεν είναι elite ακόμα, όμως έχει το potential για να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο και αυτό ακριβώς πληρώνει η Λίβερπουλ. 

Ο Klopp είναι από τους καλύτερους development coaches στον πλανήτη, παίρνει το maximum από τους παίκτες του και αυτό το γνωρίζει ο Nunez. Η παρουσία του Γερμανού έπαιξε κομβικό ρόλο στην απόφαση του ποδοσφαιριστή. Το κίνητρο της Premier League, της συνεχούς παρουσίας στο Champions League τα τελευταία χρόνια ώθησαν τον Ουρουγουανό στο να προτιμήσει τους “Reds” , παρότι πρόσφεραν χαμηλότερους μισθούς ( 6 εκατομμύρια / έτος) σε σχέση με τους υπόλοιπους “μνηστήρες”. Και σε  αυτό το κομμάτι κερδίζει η Λίβερπουλ, καθώς προτιμά να δαπανά πολλά χρήματα για την μεταγραφή ενός παίκτη και όχι για το συμβόλαιο. Εξάλλου, με την επικείμενη πώληση του Mane αλλά και των Minamino, Phillips και Neco Williams η Λίβερπουλ θα “πάρει πίσω” όσα έδωσε στην Μπενφίκα.

Ο “El Nino” και οι συγκρίσεις με Lewandowski/ Haaland

Το μακρύ μαλλί σε συνδυασμό με το hairband και κάποια βιντεάκια που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξυπνούν μνήμες και φέρνουν στη θύμηση του κόσμου της Λίβερπουλ το παλικαράκι από την Φουενλαμπράδα, που μετακόμισε στο Merseyside το 2007, στα 23 του, ίδια ηλικία με την τωρινή του Nunez. Αυτόν ντε, που για χάρη του το “Kop” τραγουδούσε “We bought the lad from sunny Spain, he gets the ball he scores again”. 

Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με τον Fernando Torres, όμως εμείς θα εξετάσουμε τα νούμερα του Ουρουγουανού σε σχέση με τον Robert Lewandowski, το τελευταίο σπουδαίο 9άρι που προπόνησε ο Klopp, αλλά και τον Erling Haaland, ένα σύγχρονο Center Forward, που κι αυτός έχει ρόλο Mobile Target Man. 

Και οι τρεις είναι high volume scorers, με τους Lewandowski και Nunez να μετρούν πάνω από το 50% των τελικών προσπαθειών τους εντός εστίας. Ο Πολωνός επιθετικός των Βαυαρών σημείωσε φέτος 35 γκολ στην Bundesliga και 13 στο Champions League, έχοντας λιγότερες επαφές εντός περιοχής ανά ενενηντάλεπτο (5.47) συγκριτικά με τον Nunez (6.2). Στο πρωτάθλημα, ο Lewandowski επιχειρούσε 4.8 τελικές ανα παιχνίδι, ενώ ο Nunez 3.87, με τον Ουρουγουανό να είναι πιο εύστοχος μετρώντας 1 γκολ κάθε 2 τελικές, ενώ ο Lewandowski 1 κάθε 2.56.

Παρόμοια τα νούμερα τους και στην δημιουργία, με τον Nunez να καταγράφει 0.65 key passes / 90’ συγκριτικά με τις 0.53 του “Lewa” στο ίδιο διάστημα, ενώ κερδίζει “στο νήμα” και την άτυπη μάχη των expected Assists με 0.15 ανα ματς έναντι 0.12 του Πολωνού σούπερ στάρ. Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα χρησιμοποιήσει ο Klopp τον Nunez, αν θα μπορέσει να του δώσει δηλαδή έναν Lewa-esque ρόλο.

Στα παρακάτω γραφήματα από το “The Analyst” βλέπουμε τα shot charts του Darwin Nunez στην Primeira Liga και του Erling Haaland στην Bundesliga της σεζόν που ολοκληρώθηκε προ λίγων εβδομάδων. Και οι δύο πήραν μεταγραφή στις κορυφαίες ομάδες της Premier League. 

Σχετικά όμοιοι οι αριθμοί,  αμφότεροι έκαναν overperforming βάσει των xGoals τους, τα οποία επίσης ήταν παρεμφερή, όπως και οι τελικές τους προσπάθειες, με τον Nunez να πραγματοποιεί 5 περισσότερες σε σχέση με τον Νορβηγό πρώην επιθετικό της Ντόρτμουντ, έχοντας αγωνιστεί και 72 λεπτά παραπάνω.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως ο Haaland σπάνια θα εκτελέσει εκτός περιοχής, σε αντίθεση με τον Nunez που δεν φοβάται να δοκιμάσει τα πόδια του. Βέβαια, μόλις μια από τις 23 τελικές του νυν επιθετικού της Λίβερπουλ βρήκαν τα δίχτυα. Ο Νορβηγός striker βρίσκει τα κατάλληλα spots μέσα στην περιοχή και εκτελεί κυρίως από κεντρικά σημεία με μια τάση προς τα αριστερά, κάτι απόλυτα λογικό καθότι αριστεροπόδαρος.

Ο Nunez από την άλλη έχει πιο ευρύ φάσμα τελικών κατά μήκος της περιοχής, έχοντας βρει δίχτυα σε τέσσερις περιπτώσεις από το δεξί κομμάτι του “κουτιού”. Ένα από αυτά ήταν και το τέρμα του απέναντι στην Μπελενένσες που σχολιάσαμε παραπάνω. Το σίγουρο είναι πως αμφότεροι ξέρουν να κινούνται και να τοποθετούν κατάλληλα το σώμα τους για να τελειώσουν μια φάση μέσα στην περιοχή.

 Σύνοψη

Ο Darwin Nunez, στα 22 προς 23, συνεχίζει να εξελίσσεται και ακολουθεί μια φυσική πορεία μετακινήσεων από την Πενιαρόλ στην Β’ Ισπανίας, από εκεί στην Πορτογαλία σε contender και ύστερα από μια επιτυχημένη διετία με ποσό ρεκόρ, στη Λίβερπουλ, με την προοπτική να γίνει σούπερ σταρ. Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στην Μπενφίκα και έδειξε τις πραγματικές ικανότητες του στη δεύτερη σεζόν του εκεί, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί και στην Αγγλία. Το ότι ο Luis Diaz “κούμπωσε” άμεσα στο σύνολο δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί το ίδιο με τον Nunez.

Το “ταμπελάκι” της πιο ακριβής (με τα μπόνους) μεταγραφής στην ιστορία της Λίβερπουλ θα το κουβαλάει σίγουρα για καιρό, όμως η Λίβερπουλ πληρώνει την προοπτική που θα της δώσει ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος είναι ικανός να αποδώσει μακροπρόθεσμα σε elite standards τόσο στο αριστερό άκρο όσο και στην κορυφή της επίθεσης. Η ευελιξία του Nunez είναι χαρακτηριστικό και των υπολοίπων επιθετικών της Λίβερπουλ και σίγουρα ο Klopp έψαχνε μια τέτοια επιλογή για να αντικαταστήσει τον Sadio Mane, αλλά και να προχωρήσει στο project “Liverpool 2.0”. 

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες