10 ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ταλαντούχων ποδοσφαιριστών της δανέζικης Superligaen

Κοινοποίηση

Το καλοκαίρι χωρίς Μουντιάλ είναι δύσκολο. Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη στερούνται και της παρακολούθησης των αγαπημένων τους ομάδων κατά τους δύο πρώτους θερινούς μήνες, έως ότου έρθει ο Αύγουστος και ξεκινήσουν ξανά τα μεγάλα πρωταθλήματα. Υπάρχουν όμως κάποιες λίγκες που εκκινούν λίγο νωρίτερα και μια από αυτές είναι η Superligaen της Δανίας, η οποία και θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο.

Το δανέζικο πρωτάθλημα δεν συμπεριλαμβάνεται στις original summer leagues (Brasileirao,Liga Profesional, Eliteserien, Allsvenskan κλπ.), όμως προσφέρει τη δυνατότητα για ένα “early look”, μιας και ξεκινάει στις 15 Ιουλίου, τρείς εβδομάδες πριν την έναρξη των περισσότερων Top-5 πρωταθλημάτων. Δεν συγκαταλέγεται σε καμία περίπτωση μεταξύ των κορυφαίων, όμως έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία. Πέραν των άλλων (ιστορικότητα συλλόγων, ένθερμο κοινό) οι ομάδες της χώρας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε νεαρούς παίκτες, με τον μέσο όρο ηλικίας της Superligaen να ανέρχεται στα 24.1 έτη, ένας από τους χαμηλότερους μέσους όρους που θα συναντήσει κανείς σε πρωτάθλημα.

Ένας “παράδεισος” ταλέντων, μια φθηνή αγορά για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες που μπορούν να “τσιμπήσουν” ακατέργαστα “διαμαντάκια” σε τιμή ευκαιρίας και να τα εξελίξουν ακόμα περισσότερο. Το πρωτάθλημα βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, το επίπεδο ανεβαίνει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ζήτηση για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκεί. Το περασμένο καλοκαίρι, έγιναν οι 5 πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία της λίγκας, όλες άνω των 10 εκατομμυρίων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο Kamaldeen Sulemana έφερε στα ταμεία της Νόρτζελαντ το ποσό-ρεκόρ των 15 εκατομμυρίων από την μεταγραφή του στη γαλλική Ρέν, ενώ οι Mohamed Daramy και Jonas Wind κόστισαν 12 εκατομμύρια ευρώ έκαστος προκειμένου να αποχωρήσουν από την Κοπεγχάγη με προορισμό τους Άγιαξ και Βόλφσμπουργκ αντίστοιχα. Η πεντάδα πωλήσεων έκλεισε με δύο παίκτες της Μίντιλαντ, Jens Cajuste και Frank Onyeka, που μετακινήθηκαν έναντι 20 εκατομμυρίων αθροιστικά σε Ρέμς και Μπρέντφορντ.

Όσοι, λοιπόν, από εσάς είστε διατεθειμένοι να ανακαλύψετε τον επόμενο Sulemana/Wind ή ,για να απευθυνθούμε και σε παλαιότερους, τον νέο Daniel Agger/Simon Kjaer/Thomas Kahlenberg, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα δωρεάν και σε υψηλή ανάλυση μέσα από το site ή το app του OneFootball.

Tώρα που μπήκαμε στο “ψητό”, πάμε να δούμε το προφίλ 10 παικτών κάτω των 23 ετών που θα μας απασχολήσουν τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Όνομα : Hakon Arnar Haraldsson

Χώρα : Ισλανδία

Ημερομηνία Γέννησης : 10/04/2003

Ύψος : 1.80

Ομάδα : Κοπεγχάγη

Θέση : Κεντρικός μέσος/ δεκάρι

H περσινή πρωταθλήτρια Δανίας είχε ξεκινήσει ένα trend φέρνοντας ποδοσφαιριστές από την Ισλανδία στο πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας. Rurik Gislason, Solvi Ottesen και Ragnar Sigurdsson αγωνίστηκαν στο σύλλογο με μεγάλη επιτυχία , με την Κοπεγχάγη να συνεχίζει την παράδοση και να έχει δημιουργήσει άλλη μια ισλανδική παροικία τη σήμερον ημέρα.

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά πέντε παίκτες από τη νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης έχουν “ρίξει άγκυρα” στην δανέζικη πρωτεύουσα. Ένας εξ ‘αυτών είναι ο Haraldsson, που μετέβη στην ομάδα πριν από μια διετία από την ΙΑ Άκρανες, ιστορική ομάδα της πατρίδας του, με την οποία δε πρόλαβε καν να καταγράψει συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι. Αυτός και ο Orri Oskarson (17 ετών) ξεχώρισαν στις U17 και U19 της ομάδας, προτού προωθηθούν στην πρώτη την σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Ο Haraldsson πήρε μια πρώτη γεύση καταγράφοντας 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 4 γκολ, τα 3 εξ αυτών σε κρίσιμα ματς των πλέι-οφ, ενώ μοίρασε και 2 ασίστ. Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών της Ισλανδίας στα 3 παιχνίδια του Nations League και αγωνίστηκε βασικός στα δύο από αυτά απέναντι στο Ισραήλ (2-2 αμφότερα). Αργά αλλά σταθερά εντάσσεται στο επίπεδο ανδρών και δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει.

Ο Jess Thorup είναι ένας πραγματιστής προπονητής που παρατάσσει την ομάδα του είτε σε σχηματισμό 4-3-3 με τριάδα χαφ στην ευθεία ή σε 4-2-3-1, όμως στα φιλικά με αντιπάλους τη Φέγενορντ και την Κλάμπ Μπρίζ δοκίμασε και το 4-1-4-1. Σε αυτή τη διάταξη ο Haraldsson πήρε θέση ως αριστερό 8αρι στο πλευρό του Lerager, με τον έμπειρο Falk πίσω τους. Ο νεαρός Ισλανδός άφησε και πάλι θετικές εντυπώσεις, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην ολλανδική ομάδα, ενώ στο ίδιο παιχνίδι έδωσε και μια φοβερή ασίστ στον Diks (δείτε παρακάτω στο βίντεο).

Ο Haraldsson διαλέγει τις θέσεις του μέσα στο γήπεδο, κινείται σωστά και είναι δραστήριος χωρίς τη μπάλα, πάντα προσπαθεί να παίξει γρήγορα και κάθετα, όταν το τελευταίο είναι δυνατό. Πολύ καλός τεχνίτης, ενεργεί αποτελεσματικά σε μικρούς χώρους, όμως χρειάζεται να γίνει λίγο πιο αποφασιστικός στην τελική του μεταβίβαση. Εξαιρετικά ελκυστικό “πακέτο” χαφ, περιμένουμε μια χρονιά με ακόμη περισσότερο χρόνο συμμετοχής και διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ.

Όνομα : Andreas Schjelderup

Χώρα : Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 01/06/2004

Ύψος : 1.76

Ομάδα : Νόρτζελαντ

Θέση : Δεκάρι/ Αριστερό εξτρέμ

Η Νόρτζελαντ είναι η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας ρόστερ, ένα νούμερο που ανέρχεται στα…21.2 (!!!) έτη. Το 2015, ο Tom Vernon, ιδρυτής της ακαδημίας “Right to Dream” που εδρεύει στη Γκάνα, αγόρασε την Νόρτζελαντ και από τότε ο δανέζικος σύλλογος αποτελεί το μονοπάτι για πολλά παιδιά από την Αφρική που θέλουν να κάνουν το βήμα και να αγωνιστούν στην Ευρώπη.

Τόσο η ακαδημία όσο και η ομάδα έχουν ως κοινό στόχο την ανάδειξη και εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών, είτε προερχόμενων από την αφρικανική ήπειρο είτε από άλλα μέρη του πλανήτη. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο 18χρονος Andreas Schjelderup, παιδί της Μπόντο Γκλίμτ που μετακόμισε στην ομάδα από το Farum το καλοκαίρι του 2020 και άμεσα έγινε ενεργό μέλος της μεγάλης ομάδας.

Ο Νορβηγός μέτρησε 16 συμμετοχές την χρονιά 2020/21 και άλλες 22 αυτή που ολοκληρώθηκε το Μάιο. Το νούμερο θα ήταν μεγαλύτερο όμως ο Schjelderup αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα τραυματισμού μέσα στο 2022, κάτι που στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω εξέλιξη του. Πρόκειται πάντως για ένα παιδί με πολύ τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παίξει με άνεση τόσο πίσω από το φορ, όσο και πλάγια.

Τον έχουμε δει να σκοράρει κάποια εντυπωσιακά γκόλ, είτε με απευθείας φάουλ είτε με τελείωμα από μεγάλη απόσταση. Ο Schjelderup διαθέτει κλειστό κοντρόλ, καλό έλεγχο της μπάλας και μπορεί να ενεργήσει σωστά και έξυπνα υπό πίεση, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Μετά και την αποχώρηση του Adingra για τη Μπράιτον, ο Νορβηγός θα φέρει ακόμα βαρύτερο φορτίο στις πλάτες του. Μια σεζόν χωρίς τραυματισμούς με ανεβασμένα νούμερα θα εκτοξεύσει τις “μετοχές” του.

Όνομα : Mads Hermansen

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 11/07/2000

Ύψος : 1.85

Ομάδα : Μπρόντμπι

Θέση : Τερματοφύλακας

Η Μπρόντμπι έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τον Μάιο του 2021, για πρώτη φορά από το 2005, έχοντας στη σύνθεση της μεταξύ άλλων τους Jesper Lindstrom, Mikael Uhre και Marvin Schwabe. Άπαντες πήραν μεταγραφή για Bundesliga (οι δύο πρώτοι) και MLS, με την πώληση του Schwabe να δίνει την ευκαιρία στον Hermansen ώστε να γίνει αυτός το νο1.

Ο γεννημένος στο Odense 22χρονος τερματοφύλακας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ήταν από τους λίγους διασωθέντες μιας μεταβατικής περσινής σεζόν για την Μπρόντμπι στην οποία και τερμάτισε στην 4η θέση, μακριά από το κυνήγι του τίτλου. Ο Hermansen μπορεί να μέτρησε μόλις 5 Clean Sheet, όμως ήταν ο τερματοφύλακας με το 4ο μεγαλύτερο save percentage στο πρωτάθλημα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των post-shot xG που αντιμετώπισε, δέχτηκε 2.9 γκολ λιγότερα από ότι έπρεπε βάσει των τελικών που έγιναν προς την εστία του. Ο Hermansen είναι διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Δανίας, ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στα πρόσφατα παιχνίδια της U21 της χώρας για τα προκριματικά του EURO που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Η Μπρόντμπι έχει παράδοση στο να βγάζει τερματοφύλακες. Ο Peter Schmeichel αναδείχτηκε στον σύλλογο προτού μεταγραφεί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ και ο Lukas Hradecky πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις για μια διετία από το 2013 έως το 2015, όταν και μετακόμισε στην Άιντραχτ. Η πίστη στον αρχιτέκτονα της επιτυχίας του 20/21 που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, τον Niels Frederiksen και η ελπίδα για μια πιο ανταγωνιστική φετινή Μπρόντμπι θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τον Hermansen.

Όνομα : Jakob Breum

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 17/11/2003

Ύψος : 1.78

Ομάδα : Οντένσε

Θέση : Αριστερός εξτρέμ

 

Η Οντένσε ξεκίνησε άσχημα τη περσινή σεζόν, δε κατάφερε να αποφύγει τα πλέι-άουτ, όμως φορμαρίστηκε την πιο κρίσιμη στιγμή, έκανε ντεμαράζ με μόλις 1 ήττα σε 10 παιχνίδια στην διαδικασία και εξασφάλισε την παρουσία της στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν χωρίς περαιτέρω περιπέτειες.

Κρισιμότατος σε αυτή τη προσπάθεια ο Jakob Breum, ένα από hidden gems του πρωταθλήματος. Παίκτης που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά έχει αρκετά μεγάλο ταβάνι σύμφωνα με τους ειδικούς που τον παρακολουθούν διεξοδικά. Έκανε το ντεμπούτο του το 2020 και από πέρσι είναι βασικό στέλεχος της ομάδας, ενώ τον Νοέμβρη που μας πέρασε υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. 

Εξτρέμ που έχει ως πρώτο μέλημα του να εκτελέσει, παίζει στο αριστερό άκρο και του αρέσει να συγκλίνει και να εκτελεί με το καλό του δεξί. Θυμίζει λίγο Damsgaard, πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός έχοντας την τεχνική ικανότητα να ντριπλάρει τον αντίπαλο αμυντικό. Στα πλέι-άουτ σημείωσε 3 τέρματα ενώ μοίρασε και 2 ασίστ αν και πρέπει να βάλει και το στοιχείο της δημιουργίας στο παιχνίδι του. 

Ο Breum κάνει διαφορά και με την εθνική U19 της Δανίας, έχοντας 7 τέρματα σε 9 αγώνες. Highlight της πορείας του ένα brace του με αντίπαλο την πολύ δυνατή Ισπανία στα τέλη Μαρτίου. Περιμένουμε την breakout season του, σίγουρα θα απασχολήσει πολύ έντονα μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. 

Όνομα : Rasmus Carstensen

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 10/11/2000

Ύψος : 1.82

Ομάδα : Σίλκεμποργκ

Θέση : Δεξιός μπάκ

Η Σίλκεμποργκ, ο σύλλογος από την μικρή ομώνυμη πόλη των 48 χιλιάδων κατοίκων, έκανε χρονιά-όνειρο, τερμάτισε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και χάρη στη κατάκτηση του κυπέλλου από την Μίντιλαντ εξασφάλισε μια θέση στα πλει-οφ τουEuropa League. Εκπληκτική πορεία από μια ομάδα που είχε βρεθεί 4 φορές την τελευταία δεκαετία στη δεύτερη κατηγορία. 

Ένα κλαμπ που λειτουργεί άκρως ποδοσφαιρικά, έχοντας στοχευμένη μεταγραφική πολιτική. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι ακαδημίες. Ένα παιδί από τα «φυτώρια» της ομάδας είναι και ο Rasmus Carstensen, ο δεξιός οπισθοφύλακας. Γέννημα-θρέμμα του συλλόγου, γεννήθηκε 6 χιλιόμετρα μακριά από τη πόλη και εντάχθηκε στην ομάδα σε ηλικία 13 ετών. Καθιερώθηκε την σεζόν που η Σίλκεμπρογκ βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία, κέρδισε μαζί της την άνοδο και το 21/22 ήταν συγκλονιστικός.

Βασικός και αναντικατάστατος στο 4-3-2-1 του Kent Nielsen, κατέγραψε 31 συμμετοχές αθροιστικά σε κανονικη περίοδο και πλει-οφ, τελειώνοντας με 1 γκολ και 5 ασίστ. Από τους πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας, μπακ με πολύ επιθετικές αρετές, ανεβοκατεβαίνει την πτέρυγα κάνοντας χιλιόμετρα με ή χωρίς τη μπάλα στα πόδια. Πολύ καλή σέντρα από έναν ποδοσφαιριστή που τελείωσε την σεζόν με 5.3 xA, νούμερο πολύ υψηλό συγκριτικά με όσους αγωνίζονται στη θέση του. 

Ο Carstensen είναι πολύ σταθερός και πίσω, καλός αθλητής και αρκετά ταχύς. Και αυτός διεθνής με την U21 της Δανίας, της οποίας αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος, μετρώντας συνεχόμενα ενενηντάλεπτα. Ένα από τα καλύτερα πλάγια μπάκ της κατηγορίας, θα γίνει 22 τον προσεχή Νοέμβρη, δύσκολα να μείνει στη Σίλκεμποργκ για καιρό. 

Όνομα : Roony Bardghji

Χώρα : Σουηδία

Ημερομηνία Γέννησης : 15/11/2005

Ύψος : 1.73

Ομάδα : Κοπεγχάγη

Θέση : Δεξιός εξτρέμ

Δεν υπήρχε περίπτωση να έλειπε από τη λίστα το όνομα του παιδιού-θαύματος της Κοπεγχάγης. Γεννημένος στο Κουβέιτ από Σύριους γονείς, μετακόμισε όντας 7 ετών στη Σουηδία και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε διάφορες μικρές ομάδες προτού καταλήξει στην Μάλμε το 2019. Παρότι μόλις δεκατεσσάρων ετών τότε, έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, καθώς αγωνιζόταν με την U19 της ομάδας. 

Η Κοπεγχάγη τον είχε στα ραντάρ της, δελέασε τον ίδιο και την οικογένεια του με ένα δελεαστικό μπόνους υπογραφής και αρκετά υψηλό -για την ηλικία του παίκτη- συμβόλαιο. Ο Bardghji έκανε “παπάδες” στη U19 της Κοπεγχάγης σκοράροντας ασταμάτητα και ανάγκασε τον Jess Thorup να τον ανεβάσει στη μεγάλη ομάδα. Βάσει νόμου του πρωταθλήματος, ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του για να αγωνιστεί σε αγώνα πρωταθλήματος. Έξι ημέρες λοιπόν μετά τα 16α γενέθλια του, ο Bardghji αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα και μια εβδομάδα αργότερα σκόραρε το πρώτο του τέρμα απέναντι στην Άαλμποργκ, ένα γκολ που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. 

Ο Roony ολοκλήρωσε τη παρθενική του σεζόν σε επίπεδο ανδρών με 15 συμμετοχές και 2 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Πολύ δημιουργικός εξτρέμ με χαμηλό κέντρο βάρους, αριστεροπόδαρος γαρ, αγωνίζεται στο δεξί άκρο της επίθεσης και συγκλίνει συνεχώς προκειμένου να εκτελέσει ή να σπάσει τη μπάλα. Στα φιλικά της Κοπεγχάγης ήταν πολύ ενεργός, μάλιστα σε αυτό απέναντι στην Κλάμπ Μπρίζ βρήκε δίχτυα στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Ο νεαρός ήταν διεθνής με την U17 της εθνικής Σουηδίας, όμως τον περασμένο Ιούνιο κλήθηκε και στην U21 με την οποία πραγματοποίησε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές. 

Το hype γύρω από το όνομα του 16χρονου αυτού παιδιού είναι πολύ μεγάλο. Ας μην ξεχνάμε πως απέχει ακόμη ενάμιση χρόνο από την ενηλικίωση, κάτι που σημαίνει πως έχει πάρα πολλά να μάθει ακόμα τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται (διαχείριση πίεσης, χαμηλά το κεφάλι κ.α.). Πολλές σπουδαίες ομάδες έχουν κάνει ήδη κρούση όμως καλό θα ήταν για τον ίδιο τον Bardghji να παραμείνει για κάποια ακόμα χρόνια σε ένα «φιλικό» προς τον ίδιο περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και πολύ πιο ομαλά.

Όνομα : Henrik Heggheim

Χώρα : Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 22/04/2001

Ύψος : 1.89

Ομάδα : Μπρόντμπι

Θέση : Σέντερ μπάκ

Ο δεύτερος από τους τρεις Νορβηγούς της λίστας είναι ο κεντρικός αμυντικός της Μπρόντμπι, Henrik Heggheim. Ο 21χρονος στόπερ αποκτήθηκε κατά την περασμένη μεταγραφική περίοδο από την Βίκινγκ και ήταν ουσιαστικά αυτός που άνοιξε την πόρτα των διασυνδέσεων μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς στην πορεία η Μπρόντμπι απέκτησε ακόμη δύο ποδοσφαιριστές από εκεί, τους Joe Bell και Sebastian Sebulonsen. 

Ο Heggheim ξεχώρισε στη νορβηγική Eliteserien και πρόλαβε να παίξει 43 φορές προτού μετακομίσει στη Δανία έναντι 1.5 εκατομμυρίου. Ο διεθνής με την U21 της Νορβηγίας αγωνίστηκε 14 φορές με την Μπρόντμπι στο πρωτάθλημα, 10 στη κανονική περίοδο και 4 στα πλέι-οφ. Στη regular season άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, μετρώντας 2.6 κλεψίματα και 3.2 απομακρύνσεις ανα ενενηντάλεπτο, όμως μια αποβολή του στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Άαλμποργκ του στέρησε τη συμμετοχή στα τελευταία παιχνίδια και ο προπονητής του τον άφησε στον πάγκο στο τελείωμα της σεζόν. 

Στόπερ που βλέπει τον κόσμο από τα 189 εκατοστά, ταχύς παρά το ύψος του και πολύ αξιόλογος με τη μπάλα στα πόδια. Βοηθάει στην προώθηση του παιχνιδιού από πίσω είτε με μεγάλες μεταβιβάσεις είτε με line-breaking passes, ενώ είναι αρκετά δυνατός και στον αέρα. Ο αρχηγός της Μπρόντμπι, Andreas Maxsø, τραυματίστηκε στην προετοιμασία και θα χάσει το πρώτο κομμάτι της σεζόν, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον Heggheim να πάρει λεπτά συμμετοχής και να καθιερωθεί.

Όνομα : Gustav Isaksen

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 19/04/2001

Ύψος : 1.78

Ομάδα : Μίντιλαντ

Θέση : Δεξί εξτρέμ

Δώστε μας αριστεροπόδαρους wingers και πάρτε μας την ψυχή. Ένας τέτοιος είναι και ο Gustav Isaksen, ο 21χρονος άσος της Μίντιλαντ. Η αλήθεια είναι πως για αυτό το παιδί υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε έντονη φημολογία για ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι, όμως η αλήθεια είναι πως ο Δανός μεσοεπιθετικός απέχει πολύ ακόμα από αυτό το επίπεδο. 

Μέχρι το 2019 αγωνιζόταν στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου, έκανε “πλάκα” στο πρωτάθλημα των αντίστοιχων ηλικιών με 15 γκολ και 6 ασίστ και άμεσα προωθήθηκε σε ηλικία 18 ετών στην μεγάλη. Ο Isaksen κάνει σταδιακά βήματα προόδου και η χρονιά που μας πέρασε ήταν η πιο παραγωγική της μικρής -έως τώρα- καριέρας του. Σε 46 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις σημείωσε 8 γκολ και 7 ασίστ, αριθμοί που σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν στη χρονιά που ξεκινάει. 

Υπάρχει πίστη στο ταλέντο του Isaksen, ενός ποδοσφαιριστή που δίνει το “απρόβλεπτο” χάρη στην τεχνική του σε συνδυασμό με την αλλαγή κατεύθυνσης και την ταχύτητα του. Είναι ο κλασικός δεξιός εξτρέμ που λατρεύει τα curled shots με το εσωτερικό στην ανοιχτή γωνία του τερματοφύλακα και τον έχουμε δει να σκοράρει με τέτοιο τρόπο. Υπάρχουν σημεία μέσα στο παιχνίδι που ο Isaksen είναι χαμένος και άλλα που είναι η νο1 απειλή για τον αντίπαλο. Χρειάζεται να βρει consistency μέσα στη σεζόν και να εξελιχθεί σταδιακά σε έναν από τους ηγέτες της Μίντιλαντ.

Οι “σειρήνες” από Αγγλία έχουν ηχήσει και αυτό το καλοκαίρι , καθώς η ανανεωμένη Μπέρνλι του Vincent Kompany φέρεται να είναι μια από τις ομάδες που ενδιαφέρονται για τον 21χρονο Δανό. Ίσως η παραμονή του στην Μίντιλαντ για τουλάχιστον άλλη μια σεζόν να τον ωφελήσει περισσότερο από μια μετακίνηση σε ένα εξαιρετικά σκληρό πρωτάθλημα.

Όνομα : Casper Tengstedt

Χώρα : Δανία

Ημερομηνία Γέννησης : 01/06/2000

Ύψος : 1.84

Ομάδα : Χόρσενς

Θέση : Σέντερ φορ

Δεν ήταν δυνατό να μην συμπεριλαμβάνεται σέντερ φορ σε αυτή τη δεκάδα. Ο πρώτος που ήρθε στο μυαλό ήταν ο Kvistgaarden της Μπρόντμπι, όμως προτιμήσαμε μια πιο undervalued επιλογή που έρχεται με..φόρα από την δεύτερη κατηγορία. O Casper Tengstedt ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Βίμποργκ και ύστερα μεταπήδησε σε αυτές της Μίντιλαντ. Το 2018/19 ήταν η χρονιά του, καθώς εντυπωσίασε στο εγχώριο πρωτάθλημα U19 με 20 γκολ σε 22 αγώνες αλλά και στο Champions League νέων οπου και πέτυχε 6 γκολ σε 7 εμφανίσεις.

Η παραγωγικότητα του Tengstedt δε πέρασε απαρατήρητη από την Χόρσενς, που τον απέκτησε αρχικά ως δανεικό το 2020 και εν συνεχεία με κανονική μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι. Ο υποβιβασμός του κλάμπ στη δεύτερη κατηγορία έδωσε την ευκαιρία στον 22χρονο στράικερ να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, πετυχαίνοντας 15 γκολ σε 26 εμφανίσεις. Χάρη και στα γκολ του, η Χόρσενς εξασφάλισε την επάνοδο της στην μεγάλη κατηγορία. 

Ο δεύτερος σκόρερ της 1.Division και ένας από τους πρώτους σε επαφές στην αντίπαλη περιοχή,αναμένεται και πάλι να είναι ο νο1 στόχος των συμπαικτών του προκειμένου να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό. Πέρσι έδειξε πως μπορεί και να δημιουργήσει, τελειώνοντας τη σεζόν με 5 ασίστ, όμως τα πράγματα στη Superligaen θα είναι διαφορετικά. 

H θέση του Tengstedt είναι στην Superligaen και ο νεαρός καλείται να αποδείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει, βοηθώντας παράλληλα την Χόρσενς να παραμείνει στη κατηγορία.

Όνομα :  Lasse Berg Johnsen

Χώρα : Νορβηγία

Ημερομηνία Γέννησης : 18/08/1999

Ύψος : 1.79

Ομάδα : Ράντερς

Θέση : Αμυντικός / Κεντρικός χαφ

Κλείνουμε το αφιέρωμα με μια ακόμα περίπτωση undervalued ποδοσφαιριστή ο οποίος κάνει αθόρυβη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Ο Νορβηγός χαφ ανήκε και αυτός στη Βίκινγκ, όπως ο Heggheim, όμως δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου εκεί και έκανε καριέρα στη Β’ κατηγορία με Τρομσντάλεν και Ράουφος. Το έξυπνο recruiting ομάδων όπως η Ράντερς λειτούργησε άψογα, και η δανέζικη ομάδα τον απέκτησε έναντι ενός πολύ χαμηλού αντιτίμου τον Φεβρουάριο του 2021. 

Πρόκειται για έναν κεντρικό μέσο με αμυντικογενή χαρακτηριστικά, ταίριαξε «γάντι» στο double pivot που εφαρμόζει ευλαβικά ο κόουτς Thomasberg και έχει γίνει από τον πρώτο καιρό παρουσίας του εκεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Ράντερς. Μοντέρνο 6αρο8αρι, ξερει να διαβάζει άρτια το παιχνίδι και εκμεταλλεύεται αυτό του το προσόν παρότι έχει περιορισμένα αθλητικά προσόντα. 

Μεσος που ανακόπτει προσπάθειες και βγάζει την ομάδα του γρήγορα στην επίθεση, είναι εξαιρετικος στο ball circulation και στη μετακίνηση της μπάλας προς το τελικό τρίτο με ορθολογικό τρόπο. Από τους χαφ με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχημένων μεταβιβάσεων στην επίθεση στη λίγκα, επηρεάζει πολύ το παιχνίδι της Ράντερς δημιουργώντας από την πίσω γραμμή. 

Στα 22 του, γράφεται πως είναι στα ραντάρ της Κοπεγχάγης, όμως θεωρούμε πως με μια ακόμα «γεμάτη» χρονιά στη πλάτη του μπορεί να απασχολήσει ομάδες ακόμα και της Bundesliga στο εγγύς μέλλον.  

 

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες