Η «λαβωμένη» Liverpool περνάει κρίση

Κοινοποίηση

Ο περισσότερος κόσμος περίμενε πως και πως την αλλαγή του έτους , ελπίζοντας πως το 2021 θα φέρει καλύτερες μέρες . Στην κόκκινη πλευρά του Merseyside πάντως, αρκετοί θα αναπολούν ήδη το 2020 μετά το καταστροφικό ξεκίνημα της Liverpool τη νέα χρονιά. Η ομάδα του Klopp βρισκόταν τα Χριστούγεννα στην πρώτη θέση μετά το εμφατικό 0-7 απέναντι στην Crystal Palace , όμως 5 παιχνίδια χωρίς νίκη ήταν αρκετά για να την φέρουν στην 4η θέση όπου και βρίσκεται σήμερα.
 
Στα ματς με West Brom , Newcastle , Southampton , Manchester United και Burnley , η Liverpool έκανε αθροιστικά 87 τελικές , οι 51 εντός περιοχής, είχε 7.1 xGoals και σκόραρε μόλις 1 τέρμα. Απέτυχε να σκοράρει σε 4 συνεχόμενα παιχνίδια για πρώτη φορά ύστερα απο 21 ολόκληρα χρόνια! Είναι εμφανές ότι η ομάδα διανύει την πρώτη μεγάλη κρίση της στην Jurgen Klopp era . Ο Γερμανός τεχνικός καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα ώστε η Liverpool να ανακάμψει άμεσα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα. Ποια είναι τα προβλήματα των “Reds” την φετινή σεζόν ;Τι έχει αλλάξει σε σχέση με την ομάδα που έφτασε σε συγκομιδή 97 και 99 πόντων τις δύο προηγούμενες χρονιές ;
 
Liverpool 2019/20 vs Liverpool 2020/21 ,σύγκριση αριθμών
 
Οι περισσότεροι θεωρούν πως η Liverpool είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι . Η αλήθεια είναι πως η περσινή Liverpool ήταν way too clinical , γι’αυτό και φαινόταν εξωπραγματική . Τα φετινά νούμερα, όπως βλέπετε παρακάτω και στο comparison table, είναι πάνω-κάτω τα ίδια με τα περσινά , με την πολύ απλή αλλά σημαντική διαφορά πως οι Reds πέρσι σκόραραν περισσότερο απ’ότι έπρεπε .
Αυτό δεν είναι τελείως παράλογο , καθώς μια ομάδα οφείλει να κάνει overperfoming στα xGoals της αν θέλει να πάρει πρωτάθλημα . Το έκανε και η City το 17/18 σε πολύ μεγάλο βαθμό (91 xGoals – 106 τέρματα ) και η Chelsea το 16/17 σε ακραίο ( 61.8 xGoals – 85 τέρματα ) . Η φετινή Liverpool βάζει κατά μέσο όρο όσα γκολ της αναλογούν παρά το γεγονός ότι φτιάχνει τον ίδιο αριθμό ευκαιριών σε σχέση με πέρυσι .
Είναι εκπληκτική η ομοιότητα της Liverpool του 19/20 με την Chelsea του Antonio Conte . Αμφότερες έκαναν overperforming στα xPoints τους , με την Chelsea να παίρνει 17 παραπάνω πόντους από όσους έπρεπε βάσει ευκαιριών , ενώ η Liverpool πήρε 24 περισσότερους . Το απίστευτο είναι πως οι δύο ομάδες είχαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό τερμάτων υπέρ και κατά , καθώς αμφότερες πέτυχαν 85 και δέχτηκαν 33. Ήταν δύο ομάδες που έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο σε μεγάλα διαστήματα της σεζόν , ειδικά η Liverpool , όμως το κλειδί ήταν το ότι ήξεραν να παίρνουν αποτέλεσμα σε ματς που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα . Αυτές οι νίκες χτίζουν μέταλλο και κάνουν μια ομάδα πρωταθλήτρια .
 
Τραυματισμοί και μισή preseason έφεραν κακουχίες
 
Όλοι γνωρίζαμε πως αυτή η χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες . Ο COVID-19 έφερε νέα τάξη πραγμάτων σε όλους τους τομείς και δε θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο .
Η λήξη του προηγούμενου πρωταθλήματος στα τέλη Ιούλη και η έλλειψη κανονικής προετοιμασίας σε συνδυασμό με την άμεση επανέναρξη του πρωταθλήματος οδήγησαν αναπόφευκτα σε τραυματισμούς . Ο αριθμός των μυικών τραυματισμών ανέβηκε κατα 30% σε σχέση με τις περασμένες σεζόν , με την Liverpool να είναι η ομάδα που πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην Premier League . Ο Klopp είδε τους Van Dijk και Gomez να βγαίνουν εκτός δράσης με season ending injuries , ενώ οι κατά διαστήματα απουσίες κομβικών παικτών ( Thiago, Henderson, TAA, Alison , Fabinho , Matip) έδεσαν ακόμη πιο σφιχτά τα χέρια του Γερμανού .
 
Ο 52χρονος τεχνικός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όποιες σκέψεις είχε για run n’ gun παιχνίδι και περιορίστηκε σε μια πιο πραγματιστική τακτική με possesion-based παιχνίδι (60,8 %) και λιγότερη πίεση . Δεν τον έπαιρνε να κάνει κάτι διαφορετικό έχοντας ένα short-handed ρόστερ , με τον κίνδυνο να χάσει κι άλλους παίκτες . Γενικότερα οι περισσότερες ομάδες επέλεξαν φέτος να παίξουν πιο κοντρολαρισμένο ποδόσφαιρο .
 
Ο τραυματισμός του Van Dijk που στοιχίζει…επιθετικά
 
Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απώλεια για τους πρωταθλητές Αγγλίας ήταν ο Virgil Van Dijk . Ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός τραυματίστηκε στο ντέρμπι με την Everton και θα χάσει σχεδόν (;) όλη τη σεζόν . Η απουσία του , αντιθέτως με αυτό που θα περίμεναν οι περισσότεροι , φαίνεται να επηρεάζει πιο πολύ την Liverpool στο επιθετικό κομμάτι παρά στο αμυντικό .
Εκτός από το σκοράρισμα , στο οποίο ο Van Dijk συνεισέφερε αρκετά πέρσι (5 γκολ) και έδωσε λύσεις , ο Ολλανδός είναι σημαντικότατος για την Liverpool στο build-up . Συμβάλλει αρκετά στο πέρασμα της μπάλας στο επιθετικό τρίτο , καθώς χαρακτηριστικά πέρσι μετρούσε 6.41 progressive passes / 90′ και 625 progressive yards 90′ . Ο Van Dijk είναι ένας από τους καλύτερους στόπερ στον πλανήτη αναφορικά με την προώθηση της μπάλας , είτε με μικρές (90+ % completion ) είτε με μεγάλες μεταβιβάσεις (85.7 % completion) . Θα ήταν πραγματικά χρήσιμος την φετινή σεζόν σε παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους , μιας και θα μπορούσε να περάσει στο σωστό timing πάσες οι οποίες θα δημιουργούσαν ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα.
Η σημαντικότητα του 28χρονου στο αμυντικό κομμάτι είναι λίγο πολύ γνωστή . Κυρίαρχος στον αέρα , ο Van Dijk κέρδισε το 79.9 % των εναέριων μονομαχιών του τη περσινή σεζόν , ενώ επίσης αριθμούσε 7 clearences ανα αγώνα . Οι πρωταθλητές δέχτηκαν πέρσι σε όλη τη σεζόν 5 τέρματα από στατικές φάσεις , ενώ φέτος έχουν δεχτεί ήδη 6 χωρίς τον Ολλανδό στην σύνθεση τους. Εύκολα διακρίνει κανείς λοιπόν , μέσα και από τους αριθμούς , το πόσο πολύ επηρεάζει θετικά την ομάδα η παρουσία του ηγέτη της άμυνας της .
 
Η μετατόπιση του Fabinho στο κέντρο της άμυνας και ο ρόλος του Thiago
 
Οι τραυματισμοί του Van Dijk αλλά και του Joe Gomez , που ήταν εξίσου σοβαρός , σε συνδυασμό με την παρουσία του injury prone Matip και την παραχώρηση του Lovren στη Zenit έφεραν ανακατατάξεις στο κέντρο άμυνας των Reds . Ο Klopp αποφάσισε να μην κινηθεί για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού πριν ακόμα τους τραυματισμούς , κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί ούτε την περίοδο του Ιανουαρίου λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων .
Αναγκαστικά λοιπόν ο Fabinho μεταφέρθηκε στα στόπερ ,όντας η σταθερά , έχοντας διάφορους παρτενέρ . Ο Βραζιλιάνος είναι και φέτος συγκλονιστικός έχοντας ανταποκριθεί άψογα σε αυτό τον ρόλο , όμως έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στο κέντρο . Η Liverpool έχει χάσει σε κλεψίματα που σταματούσαν την επίθεση του αντιπάλου και της ξαναέδιναν την κατοχή. Επιπλέον , το σύνολο του Klopp πρεσάρει πολύ λιγότερο σε σχέση με πέρυσι , καθώς αριθμεί 123.6 pressures / 90′ σε αντίθεση με τα 148 περσινά . Οι Fabinho και Henderson είχαν από κοινού 39.4 πιέσεις πέρσι , ενώ φέτος μετράνε 20.3 , με πολύ λίγες εξ αυτών να καταγράφονται στο επιθετικό τρίτο .
 
H μετατόπιση του Fabinho ανάγκασε τον Henderson να καλύπτει τον ρόλο του μέχρι να επανέλθει ο Thiago , και ο skipper της Liverpool έχει εμφανώς μικρότερη επιρροή στο επιθετικό κομμάτι . Πέρσι , ο Hendo κατέγραψε 5 ασίστ με 0.2 xAssists /90′ ενώ φέτος μετράει έως τώρα μόλις 1 με 0.07 xAssists /90′ . Αυτός και ο Thiago έχουν αγωνιστεί ελάχιστα μαζί και δεν μπορούμε ακόμα να συμπεράνουμε αν το δίδυμο αυτό θα είναι λειτουργικό .
 
Ο πρώην σταρ της Bayern αποκτήθηκε το καλοκαίρι με σκοπό να κάνει ακόμα πιο ποιοτικό ένα ήδη γεμάτο κέντρο . Ήρθε στο Merseyside ως πολυτέλεια , όμως οι τραυματισμοί και το incosistency των Keita και Chamberlain τον καθιστούν πλέον κομβικό για τους πρωταθλητές . Ο Thiago αποκτήθηκε για να δώσει λύση απέναντι σε κλειστές άμυνες , όμως ο κορονοιός και ο τραυματισμός του στο μάτς με την Everton του έχουν επιτρέψει να αγωνιστεί σε μόλις 6 αγώνες φέτος .
Στους 4 από αυτούς ο Ισπανός είχε έναν ρόλο πιο πίσω στο γήπεδο , λειτουργώντας ως Deep Lying Playmaker . Η Liverpool χρειάζεται τον 30χρονο σε πιο προωθημένη θέση μέσα στο γήπεδο , καθώς όσο πιο πίσω παίζει τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να περάσει μια assist ή μια pass to assist . Παραμένει ένας εξαιρετικός playmaker , όμως δεν χρησιμεύει ιδιαίτερα στην Liverpool να παίρνει την μπάλα ως τρίτος στόπερ , ειδικά σε παιχνίδια με υποδεέστερο αντίπαλο , όπως αυτό με την Burnley .
 
Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός καθαρού 6αριού όπως ο Fabinho , που θα κάνει την βρώμικη δουλειά και θα προσδώσει την απαραίτητη ελευθερία στον Thiago ώστε να παίξει πιο ψηλά στο γήπεδο . Βάλτε τον Van Dijk και τον Gomez στο κέντρο άμυνας , προσθέστε τους Fabinho , Henderson / Wijnaldum και Thiago στο κέντρο και έχετε μια φοβερά δημιουργική και ποιοτική σύνθεση .
 
Το ντεφορμάρισμα του Trent Alexander-Arnold
 
Ύστερα από μια ονειρική χρονιά για τον ίδιο , ο Arnold δείχνει να είναι λίγο off φέτος . H περσινή σεζόν με την μεγάλη επιθετική συνεισφορά του νεαρού μπακ ( 4 goals και 13 assists) δείχνει πολύ μακρινή . Φέτος ο Arnold δεν έχει καταφέρει να σκοράρει , ενώ έχει μοιράσει μόλις 2 ασίστ για τους συμπαίκτες του . Γιατί όμως ήρθε αυτή η κάμψη στην απόδοση του 22χρονου ;
 
Η χρονιά για τον παίκτη δεν ξεκίνησε καλά , ταλαιπωρηθηκε από τραυματισμό , κόλλησε κορονοιό , έχασε την προετοιμασια της ομάδας στην Αυστρία και γενικότερα άργησε να μπει στο κλίμα της φετινής σεζόν .
Πασάρει με παρόμοια ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με πέρυσι (71%-76%) , περνάει 6.5 πάσες / 90′ στο τελικό τρίτο του γηπέδου σε σχέση με τις 5.7 / 90΄ πέρυσι , έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό επαφών (99.7 / 90′ πέρυσι – 98.6 / 90′ φέτος ) διανύει τα ίδια σχεδόν μέτρα με τη μπάλα ( 245.6 yards / 90′ ) και βγάζει όσες σέντρες έβγαζε και την περασμένη χρονιά (5.5 ανα αγώνα ) . Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι ο Trent Alexander Arnold κάνει παρόμοια δουλειά φέτος , παίρνει πάλι μπόλικες φορές τη μπάλα και προσπαθεί να δημιουργήσει . Τα χαλάει όμως στην τελική προσπάθεια .
 
Είναι λιγότερο απειλητικός καθώς το 0.28 xAssists έγινε 0.14 φέτος , κάτι που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα .Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι των Κόκκινων απέναντι στην Burnley , ο Arnold επιχείρησε 22 σέντρες και μόλις 1 βρήκε συμπαίκτη . Στα τελευταία 4 παιχνίδια μετράει 6/53 πετυχημένες σέντρες , ενώ απώλεσε την κατοχή 113 φορές !
Πέρυσι αριθμούσε 4.31 Shot Creating Actions και 0.68 Goal Creating Actions ανά ενενηντάλεπτο ενώ φέτος 3.16 και 0.26 αντίστοιχα . Μπορεί να μοιάζει μικρό το νούμερο της διαφοράς αλλά δεν είναι . Επιπλέον υστερεί σε key passes (2.4 – 1.5) και αλλαγές παιχνιδιού (6.4 – 4.4) , τομείς πολύ σημαντικούς για την δημιουργία φάσεων . Βλέπουμε λοιπόν ορισμένες πολύ τρανταχτές διαφορές αναφορικά με το decision making του νεαρού.
 
O διεθνής ακραίος οπισθοφύλακας της Liverpool έχει ως μεγάλου ατού τις στατικές φάσεις . Χαρακτηριστικά , από τις 13 ασίστ που έβγαλε την σεζόν 19/20 , οι 6 προήλθαν από corner/ foul . Εδώ φαίνεται πάλι η απουσία του Van Dijk , ο οποίος σημείωσε τα 4 από αυτά τα 6 τέρματα . Επίσης , ο Trent είχε φτιάξει 18 μεγάλες ευκαιρίες σε 35 παιχνίδια , αριθμός αρκετά υψηλός σε αντίθεση με τις φετινές 3 μεγάλες ευκαιρίες σε 16 αγώνες . Του λείπουν πάρα πολύ και οι μεγάλες διαγώνιες πάσες του Ολλανδού , που τον έβγαζαν στην πλάτη της άμυνας σε αρκετά προωθημένες θέσεις .
 
Μια ομάδα που στηρίζεται δημιουργικά σε μεγάλο βαθμό στα πλάγια μπακ της , δέχεται μεγάλο πλήγμα όταν ο ένας εκ των δύο διανύει τόσο κακή χρονιά . Ο Andrew Robertson είναι από τους διακριθέντες φέτος , μετρώντας και 5 τελικές πάσες , όμως η Liverpool έχει ανάγκη τον καλό Trent Alexander-Arnold .
 
Η περίπτωση Diogo Jota
 
Ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι ο Diogo Jota θα ταιριάξει τόσο γρήγορα και τόσο καλά στην Liverpool . Τα σημαδια ήταν ολοφάνερα , καθώς το αγωνιστικό προφίλ του Πορτογάλου ήταν πανομοιότυπο με αυτό των ήδη υπαρχόντων wingers στο Merseyside , ειδικά του Sadio Mane .
Ο 24χρονος προλαβε να πετύχει 9 γκολ σε 17 αγώνες σε πρωτάθλημα και Champions League προτού τραυματιστεί στο αδιάφορο παιχνίδι με την Midtjylland την 9η του Δεκέμβρη . Εκρηκτικός , με καλό χειρισμό της μπάλας και άψογα τελειώματα , ταλαιπώρησε τις αντίπαλες άμυνες βγαίνοντας πολλάκις στην πλάτη τους .
Ο Jota ήταν ο game changer της Liverpool , αυτός που έφερε το «απρόβλεπτο» στην ομάδα . Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η πρωταθλήτρια Αγγλίας , έναν παίκτη που θα βγάλει μεγάλη ενεργεια στο γήπεδο , όντας διψασμένος για περισσότερες επιτυχίες .
Μέσα από την παρουσία του στο γήπεδο , είτε σαν εξτρέμ είτε σαν Σέντερ φορ , ο Jota βοήθησε και βοηθήθηκε . Παίζοντας σε μια ομάδα που έχει μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής σε σχέση με την Wolves , κατάφερε να γίνει περισσότερο απειλητικός και να ανεβάσει τα νούμερα του .
Την περσινή σεζόν , ο 24χρονος πέτυχε 7 γκολ στην Premier League ενώ τα xGoals του ήταν 12.02 , ενώ φέτος διανύει ακριβώς αντίθετη πορεία καθώς μετράει 2.63 xGoals και 5 τέρματα . Το δείγμα των 9 αγώνων είναι σχετικά μικρό , όμως ο Jota δεν «συγχωρεί» φέτος όταν βλέπει εστία . Το 1 γκολ ανα 4 τελικές φέτος δεν έχει καμία σχέση με το περσινό 1 / 9.8 τελικές . Φυσικά αναμένεται να πέσει το φετινό ποσοστό , όμως δεν παύει να είναι εντυπωσιακό .
Όπως γίνεται κατανοητό και από το άνωθεν γράφημα του understat , ο Jota φέτος είναι πολύ πιο δημιουργικός (0.26 xA) , ενώ πραγματοποιεί και σχεδόν 1 σουτ παραπάνω ανα ενενηντάλεπτο . Η επιθετική συνεισφορά του Jota είναι τεράστια και μεταφράζεται σε 0.91 (!) γκολ ανα αγώνα και σε 0.48 xGoal αντίστοιχα .
Ο Πορτογάλος winger αναμένεται να επιστρέψει στην δράση μέσα στον ερχόμενο μήνα και άπαντες στο Liverpool ελπίζουν πως θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς .
 
Η επιθετική τριάδα που έχει ξεμείνει από φρέσκες ιδέες
 
Οι Mane , Salah και Firmino παίζουν για 4η σεζόν μαζί , όμως φέτος δείχνουν να είναι λίγο off . They’re not on the same page , που λένε και οι Αμερικανοί . Είναι αυτοί που επωμίζονται το βάρος να σπρώξουν τη μπάλα στο πλεκτό , ως επιθετικοί , και δεν το καταφέρνουν φέτος με μεγάλη επιτυχία . Ειδικά οι Mane και Firmino .
Η Liverpool τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τρόπο παιχνιδιού , κυρίως γιατί οι αντίπαλοι έχουν προσαρμοστεί σε αυτή. Βρίσκει απέναντι της ομαδες που ξεκινούν την άμυνα πίσω από το ημικύκλιο της μεσαίας γραμμής , εφαρμόζοντας μια διπλή αμυντική ζώνη . Οι «κόκκινοι» δεν βρίσκουν πλέον χωρο να τρέξουν , ώστε να πετύχουν τα γκολ που εβαζαν τα περασμενα χρόνια , ούτε πρεσάρουν αρκετά προκειμένου να κλέψουν μπάλες και να βρουν ανοργάνωτο τον αντίπαλο .
 
Η επιθετική της τριπλέτα καλείται να βρει λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες , ενω παράλληλα πρέπει να δημιουργήσει και περισσότερο μιας και ο Alexander-Arnold είναι κατώτερος των περιστάσεων σε αυτόν τον τομέα . Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει .
 
Ο Sadio Mane είναι αυτός που εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση στην απόδοση του σε σχέση με την περασμένη χρονιά . Ο Σενεγαλέζος έχει πετύχει 6 τέρματα και εχει δώσει δύο ασίστ στην λιγότερο παραγωγική χρονιά του με την φανέλα των «κόκκινων» . Τα περσινά 18 γκολ και 7 ασίστ μοιάζουν πολύ μακρινά για τον Mane , ο οποίος έχει χάσει την επαφή του με τα δίχτυα .
Το αξιοσημείωτο είναι πως κανει κατα μέσο όρο 1 περισσότερο σουτ ανα παιχνίδι σε σχέση με πέρσι , όμως αδυνατεί να σκοράρει . Η αναλογία του ενος τέρματος ανα 8.6 τελικές δεν έχει καμία σχέση με το περσινό ένα γκολ κάθε 4.2 τελικές του 29χρονου εξτρέμ . Ο Mane κάνει underperforming στα xGoals του , καθώς έπρεπε να έχει σκοράρει βάσει ευκαιριών τουλάχιστον 2 γκολ ακόμα .
Όπως βλέπετε και στο γράφημα από το understat ,ο Mane συνήθιζε να βάζει δύσκολα γκολ , με πλασέ ή σουτ απο πιο μακρινή απόσταση ή με κεφαλιές , κάτι που δεν κάνει φέτος . Έτσι εξηγείται και το overperfoming στα xGoals του τις περασμένες χρονιές .
Εκτός από τα γκολ , ο Mane είναι και χειρότερος δημιουργικά , με το νούμερο των xAssists του να βρίσκεται στο 0.18 σε σχέση με το περσινό 0.25 . Δε έχει το καθαρό μυαλό όταν έρχεται ή ώρα της τελικής πάσας .
Στην περίπτωση του Mohamed Salah τα πράγματα είναι διαφορετικά . Ο Αιγυπτιος έχει σκοράρει 13 γκολ , εχει 10 περισσότερες επαφές ανα παιχνίδι σε σχέση με πέρσι , ενώ βάζει και περισσότερα non penalty γκολ από αυτά που «πρέπει» σε σχέση με την χρονιά 19/20 όταν και σκόραρε λιγότερα .
 
Που είναι το πρόβλημα ; Ο Salah βρίσκει τις λιγότερες τελικές ανα παιχνίδι (3.23) απο καθε άλλη χρόνια στο Merseyside . Ενδεικτικα , την περασμένη σεζόν είχε 4.33 ανα αγώνα . Αυτη η 1 λιγότερη τελική είναι μεγάλο νούμερο αν αναλογιστούμε ότι ένας παίκτης δύσκολα θα κάνει πάνω από 5-6 ανα αγώνα . Απο τα 13 τέρματα που έχει βάλει ο 30χρονος , τα 5 είναι με πέναλτι . Από τα 19 περσινά του , μόλις 3 ήταν με πέναλτι .
Στην παραπάνω φωτογραφία από το Fbref , φαίνεται η μικρότερη επικινδυνότητα του Salah σε open-play καταστασεις . Εστιάζουμε στο non penalty xGoals , όπου ο Αιγυπτιος καταγράφει ιστορικά χαμηλά νούμερα , όπως και στο xAssists .
 
Ο Roberto Firmino τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στις πρώτες του χρονιές στο «λιμάνι» . Ο Βραζιλιανος σκοραρε Μονοψήφιο αριθμό τερμάτων (9) στην Premier League για πρώτη φορά ενόσω βρίσκεται στο Liverpool , όντας απογοητευτικός στην τελική προσπάθεια . Μέχρι στιγμής βαδίζει στα ίδια περσινά μονοπάτια και φέτος , έχοντας πετύχει 5 τέρματα έως τώρα .
Η φετινή είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά στην οποία ο Βραζιλιανος σκοράρει λιγότερο από όσο θα μπορούσε βάσει των φάσεων στις οποίες ενεπλάκη ως τελικός αποδέκτης . Βλέποντας το shot chart του “Bobby” Firmino με τις χαμένες ευκαιρίες , αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος το γιατί είχε 16.69 xGoals πέρσι και σκόραρε 9 εξ αυτών . Βρέθηκε σε πολύ πιο πλεονεκτικές θέσεις για να σκοραρει σε σχέση με πρόπερσι όμως δεν τις αξιοποίησε .
Επιλέχθηκε η σύγκριση μεταξύ 2018/9 και 2019/20 καθώς το φετινό δείγμα είναι ακόμα μικρό . Παρόλα αυτά ο Firmino πάλι κάνει underperforming έχοντας 7.44 xGoals (+2.44) και αν συνεχίσει έτσι είναι πιθανό να σημειώσει πάλι μονοψήφιο αριθμό τερμάτων για δεύτερη σερί χρονιά .
Φυσικά η δουλειά που κάνει ο Firmino στα «περιφερειακά» δεν αμφισβητείται , όντας κομβικός στο build-up , στο «σπάσιμο» της μπάλας και στις ανακτήσεις κατοχής . Το έχει δηλώσει αλλωστε και ο ίδιος ο Klopp πως ο διεθνής με την “Seleçao” είναι ο ιδανικός παίκτης για την ομάδα του .
Η Liverpool πέρσι βρήκε τα γκολ από αλλου και δεν χρειάστηκε να σκοράρει περισσότερα ο Firmino , όμως φέτος είναι απαραίτητος και σε αυτό τον τομέα . Ο Γερμανός τεχνικός έθιξε το ζήτημα του decision-making στην πιο πρόσφατη συνέντευξη του , ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές του να είναι πιο “clinical” μπροστά στο τέρμα . Αυτό είναι που στερείται σε μεγάλο βαθμό φέτος η Liverpool από τους τρεις επιθετικούς της.
Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων
Οι τραυματισμοί και οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προσθηκες , έκαναν το ρόστερ της ομάδας να φαίνεται «γυμνό» .
Η αλήθεια είναι πως ο Klopp δεν είδε σχεδόν κανεναν από τους ρολιστες του να κάνει το απαραίτητο step-up την φετινή σεζόν προκειμένου να καλύψει το κενό κάποιου βασικού που ήταν εκτός μάχης .
Στους κεντρικούς αμυντικούς η Liverpool είναι πιο short-handed από ποτέ . Ο Lovren δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον νεοφερμένο , με τον Klopp να προωθεί ως 4ο-5ους κεντρικούς αμυντικούς τους Nat Phillips και Rhys Williams . Ο πρώτος επέστρεψε από δανεισμό (Stuttgart) ενώ ο δεύτερος προωθήθηκε από την δεύτερη ομάδα . Κανένας από τους δύο όμως δεν είναι έτοιμος ώστε να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο , όπως αποδείχτηκε και από την παρουσία τους στα παιχνίδια που αγωνίστηκαν .
Αναφορικα με τα ακραία μπακ , οι περισσότεροι ήλπιζαν πως ο Neco Williams θα ακολουθήσει τα «χνάρια» του Trent Alexander-Arnold , όμως ο νεαρός Ουαλός χρειάζεται ακόμα ορισμένες παραστάσεις για να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία . Ο Κώστας Τσιμικας ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και κορονοιό , καταγράφοντας ελάχιστες συμμετοχές .
Η μεγάλη απογοήτευση όμως ήταν στον χώρο της μεσαίας γραμμής και ακούει στο όνομα Naby Keita . «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα» από τον 26χρονο χαφ , ο οποίος έχει χάσει 1.5 μηνα λόγω τραυματισμού . Δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό στην τριετή παρουσία του στο “Anfield” , όντας ο μοναδικός από τα “big signings” της περασμένης τετραετίας που δεν έχει κάνει ακόμα απόσβεση τα λεφτά που δαπανήθηκαν γι’αυτόν .
Ο Klopp δεν πήρε βοήθεια ούτε από τον Minamino , που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στην Αγγλία , είχε στον «πάγο» μέχρι πρότινος τον Xherdan Shaqiri , ενώ ο Chamberlain επέστρεψε πριν ελάχιστο καιρό από τραυματισμό στο γόνατο . Ο μοναδικός που μπορούμε να πούμε πως βοηθησε είναι ο Curtis Jones , έδειξε «ψήγματα» του ταλέντου του και είχε αξιοσημείωτη παρουσία . Δεν είναι όμως αρκετός .
Πέρσι η Liverpool πήρε γκολ από την πίσω ζώνη και αυτά τα τέρματα της λείπουν έως τώρα φέτος . Δεν υπάρχει παίκτης πλην των Salah , Mane , Firmino και Diogo Jota ο οποίος να έχει πετύχει πάνω από 1 τέρμα στο πρωτάθλημα . Αυτοί οι 4 μαζί εχουν σημειώσει το 82% (!!) των τερμάτων της ομάδας .
Ο Divock Origi ήταν 13ος σε συμμετοχές με 28 την χρονιά του τίτλου , όμως φέτος έχει αγωνιστεί 5 φορές ! Η τριάδα Van Dijk , Arnold και Robertson πέτυχε πέρσι αθροιστικά 11 γκολ ενώ Wijnaldum , Henderson και Chamberlain πέτυχαν από 4 ο καθένας . Είναι ευδιάκριτη η διαφορά .
Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Michael Edwards για την ακριβή (24 εκατομμύρια) πώληση του Brewster στην Sheffield United , ούτε για τον δανεισμό του 17χρονου Harvey Elliot στην Blackburn . Βάθος στην επίθεση όμως δεν υπάρχει , με την τριάδα να είναι αναγκασμένη να τραβήξει κουπί .
Η Liverpool έχει και ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι ομαδες . Την απουσία κόσμου από το γήπεδο , η οποία την επηρεάζει σίγουρα περισσότερο από κάποιες άλλες . Η «ώθηση» που δίνει το κοινό του “Anfield” είναι τεράστια και όσο να ‘ναι παίζει κι αυτή τον ρόλο της .
Από εδώ και πέρα τι γίνεται . Οι «κόκκινοι» έχουν δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια στο Λονδίνο με Spurs και West Ham , ενώ στο «καπάκι» έχουν να παίξουν 3 ντέρμπι με Man City , Leicester και Everton . Μεταγραφές δεν πρόκειται να γίνουν , ο Klopp θα πορευτεί με αυτούς που έχει και στα τελη Φεβρουαρίου θα φανεί αν η Liverpool θα βρίσκεται ακόμα στην κούρσα του τίτλου ή όχι .
Η χρονιά έχει ακόμα πολύ δρόμο , μένει άλλο τόσο , και ο πρωταθλητής θα έχει συλλέξει στο τέλος κοντά στους 80-85 πόντους . Ο επόμενος μήνας με τα συνεχόμενα παιχνίδια θα είναι πολύ απαιτητικός για όλους κι εκεί θα φανεί από τι «μέταλλο» είναι φτιαγμένη κάθε ομάδα .

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες